Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Korzystając z urlopu przeczytałem książkę Wkitora Suwaorova "Matka diabła" - historia z czasów Nikity Chruszczowa. Szczerze polecam. To była pierwsza książka tego autora, z którą się zapoznałem. Tezy, wnioski i interpretacje wydarzeń - bardzo interesujące. Autor opisuje w jaki sposób przebiegały prace przy pierwszej radzieckiej bombie wodorowej. Jak doszło do wystrzelenia Sputnika, a także jak wg niego wyglądała w tamtym czasie "potęga" rakietowa ZSRR.
Jednym z głównych nurtów jest sprawa Oleg Władimirowicza Pieńkowskiego - oficera GRU, a zarazem szpiega brytyjskiego. Teza autora jest taka, że to jednak oficerowie GRU spowodowali, że Pieńkowski przekazał informację o braku rakiet w ZSRR, by uniknąć wojny nuklearnej, wywołanej kryzysem kubańskim.
Całość napisana w bardzo przystępny sposób. Szczerze polecam.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum