Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Średnio na zdjęciach wygląda to, co mnie się podoba..
Podam ci opis:
Gra ma mechanikę "grową" i "opcjonalną fabularną".
Na mechanikę (co jest podstawą wcześniejszych gier).
Dwa Me109 atakują B-17. Jeden od przodu, drugi z boku. Ten od przodu zostaje zestrzelony (udany test ognia obronnego), ale ten od boku zostaje tylko uszkodzony, a na dodatek rani obu strzelców z tylnej części kadłuba. Jeden zostaje zabity (1k6=6), drugi ciężko ranny (1k6=5).
I teraz można zakończyć atak w obu grach i grać dalej. O't uszkodzony Messer testuje, czy atakuje ponownie, obaj strzelcy "utraceni", ale ten ranny ma szanse przeżyć i przenieść doświadczenie na nową misję.
A w "opcjonalnym fabularnie".
Testuję rany w tabeli ranny. Rana głowy, pęknięcie czaszki (test gdzie) na czole. Testuję zabitego. Przebita aorta i krew oblewa najbliższe osoby.
Messerschmidty. Testuję uszkodzonego. Przestrzeliny na skrzydle, uszkodzone klapy. Testuję zestrzelonego. Pożar silnika. Samolot spada. Test pilota 1k6=6. Pilot wyskoczył na spadochronie.
I są takie całe tabele uszkodzeń, ran, które nie mają wpływu na samą mechanikę, ale fabularnie ubarwiają grę. Np. że można dostać medale po powrocie do bazy
Gra sama wygląda tak. Tu widzimy B-17 w formacji z 1942 roku, która utraciła jeden bombowiec (u góry zdjęcia nad słowem "low" widać brakujący samolot, który został zdjęty i leży niżej)
Ja wczoraj dokonałem nalotu na St. Nazarie. Wynik: na 18 B-17, 18 wróciło nad Anglię. Dwa lekko uszkodzone (w tym jeden mój, choć utraciłem 3 załogantów), jeden ciężko (numer 3, leciał zaraz obok mnie). Niestety, podczas lądowania numer 3 rozbił się
Moja Gloria-Victoria też miała trochę problemów.. przez to, że numer 1 (Lider) ma strzelca, który ścigając ogniem Me109... trafił w sterowanie klapami mojego B-17!
Za to Niemcy mają 5 samolotów mniej (i 3 uszkodzone), a bomby trafiły w cel... Mój najlepszy strzelec (co jeszcze ratował od ognia ciężko rannego kolegę, gdy pożar w kabinie radiowej wybuchł) został odznaczony Medalem Lotniczym... I terazGloria-Victoria szykuje się do następnego lotu. To dopiero drugi z 25, które muszę odbyć...
#22 Wysłany: 23 Czerwiec 2018, 20:51 Nowy PBF by Finek
Witajcie kochani!
Jak poniektórzy pewnie dowiedzieli się już, Panzerwaffe doszło do pewnego, przełomowego momentu... tzn. bitwy pod Eisenbach, która "kanonicznie" kończy się tytułową "Śmiercią 1. Panzerdivision", a u nas na razie nie wygląda tak źle (na szczęście kompendium dodaje finał przy wygranej NATO pod Eisenbach)... Więc po tej bitwie jest finał pierwszego rozdziału...
A że do końca roku (gdy będę mógł kontynuować najwcześniej Szare Wilki) jest jeszcze sporo czasu zabieram się za kolejny PBF... I teraz chciałem poznać wasze zdanie... Osobiście poprowadziłbym ten, kontynuujący wcześniej niezbyt udany:
"Zwycięstwo na Pacyfiku" - alias Kierunek Pacyfik 2.
Ale tym razem bardziej historycznie (co najwyżej obsunięcia niektórych operacji w czasie). Zaczynamy wiosną 1943 (gdy po wygranej na Guadalcanal, USA zaczyna ofensywę, która doprowadzi ich pod Japonię), gdy młodzi, świeżo upieczeni (a więc też i nie tacy regulaminowi) kapitanowie okrętów klasy Gato docierają do Pearl Harbor. I gramy do upadku Japonii (nawet można imiona kapitanów przenieść z KP1)
Lub też
"Liberatory: Od Ploesti do Berlina".
Zaczynamy niczym film Hitchcock. Najpierw jest trzęsienie ziemi, a potem sytuacja się rozkręca. Gracze wcielają się w dowódców Liberatorów 100BG w ciągu pierwszego roku walk na froncie jednostki. Najcięższych walk nad Europą, które rzuciły Luftwaffe na kolana.
Ale oprócz tego mam jeszcze kilka pomysłów:
"Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942" - czyli wracamy do Arktyki, gdy wiceadmirał Halliday obejmuje dowodzenie HF po odejściu wiceadmirała Kanarona
"Panzerwaffe: Nieopowiedziane historie" - Kontynuacja obecnego PBF. Major Koch i jego Kampfgruppe przegrupowuje się do Niderlandów. Niespodziewanie natrafiają na nowego sojusznika i prywatną wojnę...
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#23 Wysłany: 23 Czerwiec 2018, 21:23
1. Ciekawy pomysl nie powiem ze nie
2. Ja jestem na nie, prowadzenie liberatora wg mnie jest srednio ciekawe, lecimy nad cel, zrzuvamy gruz i modlimy sie o brak messerow
3. No fajnie, ale czy procz lufftwafflow spotkamy cos innego?
4. Moze byc ciekawie najbardziej za
1. No to mnie cieszy
2. Prawie jak OP Znajdź cel, zaatakuj, módl się o brak eskortowców Ale co kto lubi Ja tam trzymam kciuki, aby Hanks i Spielberg zrobili Władców Przestworzy
3. Jak ostatnio. KM przecież też była. Taktyka Kanarona zadziałała. Bali się wyjść w morze. Tylko... na dłuższą metę lepiej byłoby jakby jednak wyszli, a nie wrócili
4. No to mnie cieszy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#26 Wysłany: 25 Czerwiec 2018, 08:43
Ja bym zagrał w "Zwycięstwo na Pacyfiku" - alias Kierunek Pacyfik 2. albo w "Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942"
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#27 Wysłany: 25 Czerwiec 2018, 15:40
J.W.
W kolejnosci zaintersowania:
1."Zwycięstwo na Pacyfiku" - alias Kierunek Pacyfik
2. "Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942" - jako kierownik kutra torpedowego (zartowalem)
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#29 Wysłany: 25 Czerwiec 2018, 17:22
Po lekku, dla mnie byłoby tak:
1. Liberatory, lubię bombowce Choć wolałbym być po drugiej stronie
2. Panzerwaffe
No i skoro trzeba wybrać...
3. AA2
4. KP2
I tylko spróbuj to go wywalę za burtę
...
Ale lepiej nie próbuj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum