Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Dawno, dawno temu, tuż po przeczytaniu „Okrętu” Buchheima, kupiłem „Silent Huntera 4 – Wolves of the Pacific”- w serii Złota Edycja – Kolekcja Klasyki. Pudełko dawało po oczach wściekłym pomarańczem i informacją, że zawiera oficjalny dodatek „U-Boat Missions”. Nadzieję, że poczuję się jak „Stary” u Buchheima lekko psuła mi informacja, że gra jest „od lat siedmiu”, ale postanowiłem spróbować. Niestety – nie postanowiłem kiedy.
Zupełnie niedawno temu otworzyłem starą szafę i dostałem w łeb czymś pomarańczowym...
No żeż ty Silent! – pomyślałem – Ja cię odpalę! Dziś!!!
Słowo się rzekło – cielę bekło! Odpaliłem. I wciągnęło mnie. Głęboko. Pod wodę.
Poszedłem do Akademii Podwodniaków.
Jako, że łatwizna mnie nie cieszy – ustawiłem 100% realizmu.
Jako, że trochę się nażeglowałem (mam patent Sternika Jachtowego) – pierwsze szkolenie z dopłynięciem w wyznaczony rejon i wszelkimi manewrami – przeszedłem gładko.Ucieszyło mnie, że Okręt bardzo realistycznie zachowuje się na wodzie. Zatem chyba pod wodą też...(nie wiem – nie byłem).
Jako, że trochę się nastrzelałem – drugie szkolenie z pruciem do japońskich Zer i posłaniem na dno z pomocą kilku pocisków przeciwpancernych nieporadnie ostrzeliwującej mnie jednostki nawodnej – też nie sprawiło mi kłopotu. A tonęła pięknie!
No i nadeszło szkolenie trzecie – nadciągnął ciężki krążownik „Mogami”, a ja miałem go posłać na dno salwą torped. Niestety – z tym nigdy w życiu nie miałem do czynienia, no i zaczęło się. Poszukałem, poczytałem i ... pierwszą serią torped posłałem bydlaka na dno.
Było fajnie. Więc powtórzyłem szkolenie. Wszystkie cztery torpedy przeszły za rufą.
Jeszcze raz – jedna w celu, reszta wypruła w bezkres oceanu.
Jeszcze raz – cztery w celu – „Mogami” do góry dnem.
Jeszcze raz – znowu pudło!
Jeszcze ...
Jako, że jestem cholernym perfekcjonistą, nie wypłynę na ocean w Karierze, nie rozumiejąc do końca zasad funkcjonowania mojej broni!
Nie lubię nie rozumieć. Nie lubię liczyć na ślepy traf.
Więc szukam, czytam, oglądam i myślę.
No i trafiłem do Was. Najpierw chwyciła mnie za serce Wasza nazwa. Potem zacząłem czytać Wasze tematy i troszeczkę Was poznawać. A potem jeszcze trochę. I jeszcze.
No i chyba znów mnie wciągnęło. Czuję, że możecie być moim miejscem. Zapachniały mi słono rejsy z Wami. Kiedyś. Może. Gdy opanuję Kalkulator Torpedowy. Gdy odświeżę nawigację i wykreślanie kursów. Gdy nieco zbliżę się do Waszego poziomu mistrzostwa ...
Na razie jednak – wracam na Akademię. Spróbuję rozgryźć problem. Nie chcę nadmiernie zawracać Wam głowy, ale jednak mam dwie prośby –pytania:
1. Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób mogę obejrzeć video „POLISHSEAMEN SH4
TUTORIAL”, wysłane przez PL_Pasterza w poście z dnia 12.01.2009, g. 21:35 ?
Za każdym razem, gdy próbuję go otworzyć, wywala mnie na stronę z meldunkiem, że
„Firefox nie może odnaleźć serwera www.plu96.ayz.pl”.
2. Czy mógłbym zmienić swój nick QBa na inny?
Bardzo mi zależy. Proszę o info – z kim mogę się skontaktować w tej sprawie?
Serdecznie pozdrawiam wszystkie Podwodne i Nawodne Organizmy, a szczególnie:
PL_CMDR Blue R, PL_Cmd_Jacek, PL_Pasterz, PL_Daritto, PL_U_96,
oraz Stabsoberbootsmann Anne Bonny.
1) Niestety, zapewne plik zaginął przy przenoszeniu forum oraz przy problemach z serwerem nie tak dawno temu. Ale chyba można to odnaleźć, ale tylko PL_U-96 i PL_CMD Jacek mogą ręcznie przeszukać forum z FTPa.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 18 Wrzesień 2018, 21:35
Witaj .
Jeśli chodzi o filmik - raczej jest nie do odzyskania. Ale strzelanie nie jest specjalnie trudne. Na youtubie sporo jest filmików pokazujących co i jak robić. Np ten:
Zauważ, że na filmiku autor nie ma ustawionych 100% realizmu, pokazuje mu kontakty na mapie. Ale pozwala to sprawdzić, czy prawidłowo wyznaczone są parametry celu.
Co do nicka - daj mi znać, na jaki go zmienić.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
No i z biegu proszę o instrukcję - jak wysłać "prywatną wiadomość"?
Napisałem do PL-Cmd_Jacek, kliknąłem "wyślij" i nic.
Wiadomość nie pojawiła się w "wysłanych", a jedynie w "do wysłania" .
Nie wiem czy do Jacka dotarła, czy nie.
Jak ją wysłać ?
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Fahnrich zur See Anne Bonny - gratuluję awansu! (?)
Znaczy tak myślę, że to awans, bo ni cholery nie orientuję się w tych niemieckich stopniach. No oczywiście wiem, że Kapitan zur See ma pod sobą np Stabsoberbootsmanów, ale to cała moja wiedza...
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#11 Wysłany: 20 Listopad 2018, 15:26
Za aktywnosc na forum z automatu sa nadawane rangi
Aha. Rozumiem.
Dziękuję za info, Admirale PL_U-96. Czy jesteś Wielką Cichą Stopą, która opiekuje się "Nowymi"?
Chwileczkę.
O w mordę! Już nie jestem "Nowym" z migającym neonem pod nickiem! Teraz jestem "0%" !!!!
Mamusiu! Dostałem awans!!!!
No to również sam sobie składam dziś gratulacje.
O.K. Aż się sam sobie dziwię jak mnie ucieszyło zniknięcie tego "neonu" z napisem "Nowy".
Czyli za aktywność. Czyli z automatu.
Czy ktoś mógłby mi przesłać obowiązującą "drabinkę awansu", lub wskazać gdzie mogę sobie o niej poczytać? No i coś o zasadach przyznawania rang - znaczy za ile / czego / co?
No chyba, że nowe rangi pomyślane są jako zaskakująca niespodzianka ...
To znaczy, że jak będę aktywnym, to nieuchronnie za jakiś czas zostanę ... Bootsmanem? Albo Stabsober... ? Albo ... zur See?
Czy zmiana rang jest możliwa tylko w stopniach obowiązujących w tej jednej armii? Na POLISH Seamen?! Why ????!
A może jest dostępna równoległa "drabinka" rang np. wg stopni armii amerykańskiej? Albo polskiej? Do wyboru wg preferencji ...
Patrząc na Wasze strony - chyba jednak nie.
No trudno. Skoro nie ma innej opcji, mogę zostać Unter ... / Ober... / Stabs... / ... zur See.
Będzie dobrze.
Ostatecznie Admirał Unrug też był najpierw Niemcem...
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#14 Wysłany: 23 Listopad 2018, 14:23
Hmmmm, w sumie nigdy nie zwracałem dużej uwagi na rangi :-).
W praktyce mamy u nas podział na 4 grupy użytkowników:
1) Administratorzy - świecą się na czerwono
2) Moderatorzy - na zielono
3) Klanowicze PolishSeamen - użytkownicy z nickiem na niebiesko
4) Goście - użytkownicy z nickiem na brązowo
I w zasadzie to tyle
Panowie.
Dziękuję za Wasze odpowiedzi, ale nie chodziło mi o „grupy użytkowników”, czyli to, na jaki kolor wyświetlane są nicki. O tym przeczytałem sobie sam, ba macie to w legendzie-w którymś miejscu.
Pytałem o „drabinkę” stopni wojskowych ( bootsman, stabsoberbootsman, ... Kapitan zur See itd.)
Gdy w poście z 19.11 pogratulowałem Anne Bonny awansu na Fahnrich zur See,
PL_U-96 napisał mi, że „Za aktywność na forum z automatu są nadawane rangi”.
No to pytam: jak te „rangi” (stopnie wojskowe) po kolei lecą i za jaką konkretnie aktywność są z automatu nadawane?
No i czy moje przejście ze statusu „Nowy” na status „0%” też się mieści w tych rangach, czy podlega jakimś innym zasadom?
#17 Wysłany: 23 Listopad 2018, 21:20
Wszystko zależy od ilości postów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum