Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Pewnie specjalnie włączyli aktualizacje żeby takie manual filmowy był łatwiej zrozumiały. Ja też nigdzie nie mogę znaleźć filmowej wersji. Sam uczyłem się tej metody bez pomocy filmowej - opisy na SubSim są wystarczająco przejrzyste
Jak już zmontuję swoją maszynę to spróbuję się z kimś umówić na wspólny atak za pomocą tej metody na konwój. Można nieźle ugryźć we współpracy z inna jednostką.
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Łukasz Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 27 Mar 2010 Posty: 129 Skąd: Uraz, blisko Wrocławia
#23 Wysłany: 27 Styczeń 2011, 17:56
Czytałem na Subsim o tych metodach oddawania precyzyjnych strzałów (Dick O'Kane i Cromwell). Ale co zauważyłem (wyczytałem), iż są skuteczne tylko na dystansie 600-1500m (tak napisała część użytkowników). W takim razie jak je skutecznie stosować na takich dystansach jak 2000 - 8000m (wspominają o tym Pl Pasterz i Pl Daritto)? Bo na mnie robi wrażenie strzał pod maszt z odległości 8 km
Czytałem na Subsim o tych metodach oddawania precyzyjnych strzałów (Dick O'Kane i Cromwell). Ale co zauważyłem (wyczytałem), iż są skuteczne tylko na dystansie 600-1500m (tak napisała część użytkowników). W takim razie jak je skutecznie stosować na takich dystansach jak 2000 - 8000m (wspominają o tym Pl Pasterz i Pl Daritto)? Bo na mnie robi wrażenie strzał pod maszt z odległości 8 km
Hmm, to musi byc jakaś pomyłka - piękno tej metody polega na tym, że odległość do celu nie ma znaczenia Oczywiście, o ile tylko znajdujemy się w odległości, którą jest w stanie przebyć torpeda . Wynika to z trygometrii (a właściwie prawa trójkątów przystających). Całość sprowadza się jedynie do precyzyjnego pomiaru prędkości i kursu celu - jeśli idealnie wyliczysz te wartości to będziesz w stanie ustanowić precyzyjną wartość kąta wyprzedzenia toru biegu torpedy. Tak więc przy stałej, z góry znanej prędkości torpedy, przy wyliczonej prędkości i kursie celu szybko zauważysz, że to, czy strzelasz z 1500 metrów, czy z 4500 metrów nie ma znaczenia Zmienia się tylko czas oczekiwania na fajerwerki
Jeśli znajdę w domu to prześlę Ci genialny schemat wektorowy rozpisanego ataku metodą Cromwell`a. Co więcej - tą metodą można strzelać również z kątów ostrych wzgędem kursu celu a to już daje Ci ogromną przewagę w momencie nagłych, nie planowanych ataków na szybkie konwoje
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Łukasz Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 27 Mar 2010 Posty: 129 Skąd: Uraz, blisko Wrocławia
#25 Wysłany: 28 Styczeń 2011, 10:44
Cytat:
Jeśli znajdę w domu to prześlę Ci genialny schemat wektorowy rozpisanego ataku metodą Cromwell`a. Co więcej - tą metodą można strzelać również z kątów ostrych wzgędem kursu celu a to już daje Ci ogromną przewagę w momencie nagłych, nie planowanych ataków na szybkie konwoje
Czołem Kapitanie PL_Daritto.
Wiem, że zwracałeś się z powyższym do Eberhardta Mocka. Wiem, że było to cholernie dawno temu. Ale gdybyś - jakimś cudem - jeszcze raz znalazł ten "genialny schemat" i zechciał przesłać go tym razem mnie, byłbym Ci naprawdę szczerze zobowiązany.
Dziękuję, Kapitanie PL_Daritto za odzew.
Oczywiście, że się przypomnę po jakimś czasie.
A tymczasem:
1. Dzięki za film - przestudiuję, gdy tylko czas pozwoli.
2. Nie mogę otworzyć ani powiększyć, ani wydrukować sobie żadnego z zamieszczonych przez Ciebie obrazków png i jpg. Co jest z nimi nie tak? Tak jak są, to są za małe, aby je rozszyfrować.
PLEASE, HELP!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum