Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
-A Albrecht sprawdził się, bo miał lepszy pojazd, czy sprawdził się, bo był lepszy? - zapytał Lindemann - Jak do was zgłoszą się z dowództwa o przyznanie medali, to nie patrzcie, że jeden na nowym czołgu rozbił 4 wrogie, a drugi na starym dziale tylko dwa.... Bo ten drugi na nowym czołgu mógłby rozbić ze 6.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#342 Wysłany: 13 Marzec 2019, 18:23
Wiem, ale tutaj biorę pod uwagę w jaki sposób były wykonywane rozkazy i jakie było podejście do swoich obowiązków. Albrecht spisał się na medal. A u pozostałych, no może oprócz Remusa i Knsipela było z tym różnie.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Lindemann przystanął, gdy doszli do koszar i powiedział:
-To nie zapomnij napisać o nich do dowództwa. Ja się zbieram. Mam być gotowy do sholowania wraków, jak nasi ruszą z kontrnatarciem. Wracajcie tu szybko, cali i zdrowi!
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#344 Wysłany: 13 Marzec 2019, 18:37
Jasne dzięki i powodzenia.
Wracam do siebie i przygotowuję wniosek o odznaczenie dla Albrechta.
Następnego dnia po ocalałych z kompanii Von Amelunxena przyjechała ciężarówka, która miała ich zabrać pod granicę z Niderlandami. Tam, jak im powiedziano, mieli dostać nowe pojazdy. Rudi dostał miejsce obok kierowcy, podczas gdy pozostali czołgiści musieli mieścić się na pace. Brakowało tylko Albrechta, który miał z własnym czołgiem jechać innym transportem.
Ciężarówka wkrótce opuściła Schiltz, kierując się na zachód. Nie dalej jak tydzień temu kompania była silną jednostką. Teraz zostały z niej marne resztki. Rudi nawet nie czuł się jak zwycięzca. Wróg został powstrzymany, ale na jak długo? Zastępy wroga wydawały się nie mieć końca, a jak na razie to oni tracili tereny, nie wróg. Do końca wojny zostało jeszcze wiele walk, które na nich czekały....
#346 Wysłany: 13 Marzec 2019, 20:30
zwycięstwo ???? raczej zapobieżenie porażce
#348 Wysłany: 13 Marzec 2019, 20:47
7 dni później.
Obóz niedaleko granicy Holenderskiej
Kompania powoli była przywracana do stanu pierwotnego. Przybyły uzupełnienia, wiele nowych twarzy, ale na razie wciąż posiadali tylko 1 czołg. Gdy dowódca obozu, Oberleutnant Von Arnim, wezwał Rudiego, spodziewał się informacji o nowych czołgach, a nie tego, co na niego czekało.
-Co to za bałagan w papierach, Oberfeldfebelu? - oburzył się Leutnant - Wydaję zapotrzebowanie, sprowadzam nowych i co? Przychodzą do mnie wasi podwładni, że po co im drugiego celowniczego wysyłam i pokazują, że ci zaginieni są w obozie, a to innemu brakuje. Ale tamten też ma. - tu podał Rudiemu dokument - Nie będę się bawił w latanie za waszymi ludźmi. Bierzcie adiutanta i do wieczora widzę poprawioną listę!
Rudi zerknął na listę pod którą był podpisany on i Leutnant Kirst. Był to jeden z ostatnich dokumentów, który podpisywał w Schiltz.
Cytat:
Czołg dowodzenia - brak
Oberfeldfebel Von Amelunxen - Dowódca kompanii - OK
Ładowniczy Meyer - OK
Celowniczy - OK
Kierowca - OK
Pluton A:
Pojazd 1 - brak
Feldfebel Remus - OK
Ładowniczy - OK
Celowniczy - (przekreślone)brak(koniec przekreślania) OK (podpis Remusa)
Kierowca - OK
Pojazd 2 - Leopard 2 - OK
Unterofizzer Albrecht - OK
Ładowniczy - OK
Celowniczy - OK (skreślenie)???(koniec skreślenia)
Kierowca - OK
Pojazd 3 - brak
Dowódca - OK
Ładowniczy - OK
Celowniczy - OK
Kierowca - OK
Pluton B:
Pojazd 1 - brak
Feldfebel Feldfebel Bonny - OK
Ładowniczy - OK
Celowniczy - OK
Kierowca - OK
Pojazd 2 - brak
Dowódca - OK
Ładowniczy - OK
Celowniczy - OK
Kierowca - OK
Pojazd 3 - brak
Dowódca - OK
Ładowniczy - OK
Celowniczy - OK
Kierowca - OK
Pluton C:
Pojazd 1 - brak
Dowódca - OK
Ładowniczy - OK
Celowniczy - OK
Kierowca - OK
Pojazd 2 - brak
Dowódca - OK
Ładowniczy - OK
Celowniczy - (przekreślone)brak(koniec przekreślenia) ???
Kierowca - brak
Pojazd 3 - brak
Dowódca - brak
Ładowniczy - brak
Celowniczy - brak
Kierowca - brak
(Robotę z adiutantem zrobimy z automatu, teraz tylko rozmowa z dowódcą obozu)
#350 Wysłany: 14 Marzec 2019, 21:12
myślę:
O co temu gryzipiórkowi chodzi ????
mówię:
zaraz sprawdzę Sir o co chodzi i poprawię dokumenty
Na zbiórce wraz z adiutantem Rudi sprawdził wszystkich i z aktualną listą wyglądało, że wszystko się zgadza... Z jednym wyjątkiem. Na zbiórce był też jeden Obergefreiter, którego nie było na liście, chyba, że on był tymi znakami zapytania na jednej z ostatnich pozycji:
#352 Wysłany: 14 Marzec 2019, 21:25
to kto to może być ????? zapomniałem o kimś ?????
#354 Wysłany: 15 Marzec 2019, 16:51
Herren Remus und Albrecht komm her!
Wyjaśnijcie mi te zapisy, o co chodzi ?
Pokazuję raport.
U mnie wiele do tłumaczenia nie ma, wpisano brak natomiast Mój celowniczy jest, czyli jak tu pisze Gelhaar. - powiedział Remus
Albrecht odparłł:
-To prawda, przyjechał ze mną. A kilka dni później dotarł z Schiltz mój, po tym jak go wypuścili. Tak więc ja też mam komplet załogi i kolejnego celowniczego nie potrzebuję. Nigdy też, Herr Oberfeldfebel, nie zgłaszałem zapotrzebowania na kolejnego.
#356 Wysłany: 16 Marzec 2019, 21:50
Patrząc na adiutanta. Przelicz wszystkich i zrób mi porządek z tą listą. Nigdy nie cierpiałem roboty papierkowej.
#358 Wysłany: 16 Marzec 2019, 21:53
Zgubiłem się. Ten nowy to ten Gelhaar? Czy ktoś inny ?
#360 Wysłany: 16 Marzec 2019, 23:22
Zawołajcie więc go. Czy któryś z dowódców go zna (niech adiutant sprawdzi)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum