Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Następnego dnia Thomas zaprosił Frankiego na wspólny wypad do Oahu.
-Kaboom, papiery w sprawie przydziału poszły już do Waszyngtonu, ale zanim przydzielą mnie okręt mam dokończyć tą sprawę na Midway - powiedział - Cóż, ja będę bezpieczny, a ty nie daj się zabić, aż dotrę na front... I zostaw mnie trochę Japsów. No, a skoro pożegnania nastał czas, to trzeba to zrobić z hukiem. Widziałem tu niedaleko dobre miejsce, na pewno ci się spodoba.
Gdy Kanaron bawił się z Thomasem w najlepsze, nie zwrócił nawet uwagi na kilku marynarzy, którzy spojrzeli na osobę, którą obwiniali o śmierć Freda i na śmiejącego się wraz z nim Frankiego, po czym jeden powiedział:
-Ja mówiłem, że kapitan nie ma temu tchórzowi tego za złe - powiedział jeden
-Tak - dodał drugi - Przecież zaakceptował jego decyzję, a sam chował się za pomostem i nawet nie próbował ratować go.
Trzeci, pierwotnie stojący po stronie kapitana powiedział krótkie "może".
Gdy jednak trzej marynarze wrócili do bazy opowieść zaczęła rosnąć i przed końcem przepustki wszyscy marynarze znali opowieść, jak Frank i Thomas bawili się, ciesząc się, że "nie zginęli dla trzech marynarzy", w tym tak lubianego Freda... Niestety, oficerowie o tej opowieści mieli dowiedzieć się znacznie później, gdy opowieść została wystawiona na próbę podczas dalszych patroli...
Po wojnie komisja JANAC potwierdziła dwa z trzech zatopień, uznając, że Pogy na pierwszym patrolu zatopił dwie jednostki o tonażu 15 000 BRT. Choć był to najlepszy wynik spośród pierwszych patroli w 14 flotylli, jednak dowództwo negatywnie odniosło się do wniosku o krzyż marynarki, a wcześniejsza skarga tylko pogorszyła sprawę, gdy na kontynencie wniosek zaopiniowano negatywnie, co spowodowało, że krążył pomiędzy biurami bardzo długo, zanim podjęto ostateczną decyzję...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum