POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Morska ver Enigmy
Autor Wiadomość
sergionex
[Usunięty]
Kommodore

#1  Wysłany: 12 Styczeń 2006, 11:21   

Historycznie komunikatów z BDU było faktycznie mało, i ogólnie obowiązywała całkowita cisza radiowa. Wszytsko było szyfrowane 8-śmio bębenkową Enigmą i każda depesza zajmowała trochę czasu. W grze jest jednak dramat! "Bądź bardziej agresywny" czy "Dobra robota" jest nie do przyjęcia na dłuższą metę. Jak na mój gust brak rozkazów o zmianie portu docelowego, brak konkretnych zadań-np spotkania z mleczną krową, (których nie ma) brak wiadomości od innych U-bootów o konwojach przeciwnika czy ich statusie, brak informacji o pogodzie na dużych akwenach które były dostarczane od meteo. Co do sprzętu to może już fantazjuje ale czy w opcji realistycznej nie fajnie było by obsługiwać Enigmę do kodowania i rozkodowywania informacji? Nie wiem na ile to problem techniczny dla prgramistów ale stworzenie cyfrowej Enigmy chyba nie jest problemem w dzisiejszych czasach. Chyba wolał bym się pobawić 20min tą zabawką niż tylko patrzeć na sunący po mapie znaczek mojego U-boota w kompresji 1024... Dla równowagi to co jest dobre to dość realistyczne zachowanie torped. Częste niewypały lub przedwczesne detonacje w kilwatrze to był standard na początku wojny. Około 70% "pudeł" było spowodowanych wadliwym działaniem toped a zwłaszcza zapalników magnetycznych. Pozdrawiam!

mike 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Michał

#2  Wysłany: 12 Styczeń 2006, 15:10   

Cytat:
Czy idąc dalej zamiast tworzyć nową grę nie lepiej wydać patch czy dodatek który ulepszy zdecydowanie istniejący produkt?

odpowiedz jest banalnie prosta - kasa, za patcha nie dostanie sie zadnej kaski ale jak wydamy "nowa" gre pare dodatkowych $ spadnie do kieszeni.

Cytat:
o właśnie, o tym zapomniałem, dawno,dawno temu grałem w grę pt Das Boat to były mleczne krowu, zaskoczyło mnie że w SH3 ich nie ma.

mam gdzies mleczaki kiedys dawno dawno temu gralem w gre aces of the deep i tam byly inne u-booty czego w sh3 nie ma.

Sever 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Mateusz

#3  Wysłany: 12 Styczeń 2006, 15:25   

ja mam enigme na kompie wyglada jak prawdziwa można bebenki zmieniac wsio :D ( http://users.telenet.be/d...n/enigmasim.htm )
a w Silencie czwórce to bym chciał swobodnego poruszania sie po okrecie i nie stania caly czas w tym samym miejscu tylko chodzeniu! i cały srodek w 3D no i łażacy marynarze, i cos takiego - możliwosc spania czasami zanim sie doplynie do jakiegos miejsca nawet na 1024 dlugo to trwa a tak jak w np. Morrowindzie spac można tu by sie tez przydało

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Maniut

#4  Wysłany: 12 Styczeń 2006, 15:28   

sergionex- mam pytanie gdzie wyczytałeś o enigmie z 8 bębenkami?????? ja doczytałem się o 4 sztukach . mysle, że grajac na 100 % realizmu, gdzie musisz wszystko sam obliczać i ustawiać, raczej nie będzie czasy na zabawę z kodowanie wiadomiści.
co do symulatora samej enigmy, to miałem kiedyś, gdzieś takie cudo, bardzo skomplikowana obsługa

www.modelarstwopodwodne.hekko.pl/
Ostatnio zmieniony przez PL_maniek 13 Styczeń 2006, 01:02, w całości zmieniany 1 raz  

sergionex
[Usunięty]
Kommodore

#5  Wysłany: 12 Styczeń 2006, 18:22   

Enigma z 5 bębenkami była Luftwaffe i Werhmachtu. Krieksmarine używala wersji 8 bębenkowej. Można poczytać we wspomnianej przeze mnie książce Caly'a Blair'a "Hitlera wojna U-Bootów". Jest też książka tylko o Enigmie i pracy naukowców nad złamaniem jej szyfru: Enigma. Złamanie kodu U-bootów (1939-1943) - David Kahn. Kiedys ukazała sie u nas pod tytułem "Na tropie Enigmy". Tam jest wszystko. Pozdrawiam!

Sever 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Mateusz

#6  Wysłany: 12 Styczeń 2006, 20:34   

Cytat:
sergionex- mam pytanie gdzie wyczytałeś o enigmie z 8 bębenkami?????? ja doczytałem się o 5 sztukach . mysle, że grajac na 100 % realizmu, gdzie musisz wszystko sam obliczać i ustawiać, raczej nie będzie czasy na zabawę z kodowanie wiadomiści.
co do symulatora samej enigmy, to miałem kiedyś, gdzieś takie cudo, bardzo skomplikowana obsługa

enigme wg. ksiazki kodów potrafie nastawić w niecałą minute :D

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 12 Styczeń 2006, 21:17   

kurde aż sprawdzę, byłem pewien, że miała 4 rotory, zresztą Luftwaffe i Werhmacht stosowały odmienny szyfr, Do wiedzy zawartej w książkach Blair'a należy podchodzić dosc ostrożnie, znalazłem w niej sporo kardynalnych błędów.
Pozdr

[ Dodano: 13-01-2006, 01:04 ]
sergionex na 100 % enigma morska początkowo posiadała 3 rotory, później dołożono czwarty,

sergionex
[Usunięty]
Kommodore

#8  Wysłany: 13 Styczeń 2006, 03:04   

Myślę że kilkanaście błędów na 1800 stonicowe dzieło (nie wiadomo ile jest wynikiem polskiego wydania) oraz subiektywna ocena Blair'a co do użucia i wkładu U-Bootwaffe to nie dowód, że autor jest niekompetentny w podstawowych kwestiach! 100% faktem jest iż już na początku wojny Kriegsmarine używała osiem bębenków enigmy a nie pięc jak Luftwaffe czy Wehrmach i to właśnie morska wersja była najbardziej skomplikowaną Enigmą 3 Rzeszy. Trzy bębenki to pierwotna handlowa wersja Holendra Hugo Kocha. Patent na nią póżniej zdobył niemiecki inżynier Arthur Scherbius który w latach 30-stych próbował bez powodzenia nia handlować. Prawa do Enigmy zdobyły niemieckie firmy Heimosoth&Rinke oraz Konski&Kroger i na początku lat 30-stych sprzedawały ja za 144$. Enigma to osobny temat i wszytskim zainteresowanym polecam odpowiednią lekrturę. Nie chciałem otwierać puszki Pandory i o czymś innym jest ten post! Proponuję ewentualne dywagacje o Enigmie przenieśc do innego wątku... PS. O tym jest "Na tropie Enigmy" i wszytskich zainteresowanych do tej pozycji odsłyłam. Pozdrawiam!

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Łukasz

#9  Wysłany: 16 Styczeń 2006, 12:10   

Sergionex, zanim coś napiszesz sprawdź o czym piszesz, zamiast oskarżać Blaira o błędy! Idąc tą drogą niedługo dojdziemy do tego, że Enigma miała 27 albo (a co sobie będziemy żałować) 92 bębenki.

Poczytaj sobie, przemyśl i dopiero pisz:

http://enigmahistory.org/

Pozdrawiam.

sergionex
[Usunięty]
Kommodore

#10  Wysłany: 16 Styczeń 2006, 21:07   

Ja nie oskarżam Blaira! To ktoś inny napisał, że trudno wierzyć facetowi bo ma błędy w książce. Ja napisałem, że te kilka błędów nie zmienia faktu, że to świetne dzieło o U-Bootach-czytaj uważnie. Co do tych bębenków to nie wiem o co Ci chodzi. Najbardziej skomplikowaną i rozwojową wersją Enigmy była wersja Kriegsmarine z 8 bębenkami-to fakt, więc nie wiem o co tu kopię kruszyć... Pozdrawiam!
PS-O ośmiu bębenkach pisze nie tylko Blair w rozdziale o Enigmie, ale także prawie każda publikacja internetowa na ten temat. "The Army and Air Force Enigmas came equipped with several rotors; when first issued there was a total of three. On 15 December 1938, this changed to five, from which three were chosen for insertion in the machine. These were marked with Roman numerals to distinguish them: I, II, III, IV and V, all with single notches. The Naval version of the Wehrmacht Enigma had always been issued with more rotors than the other services: at first, five, then seven and finally eight. The additional rotors were named VI, VII and VIII, all with different wiring, and had two notches cut into them, resulting in a more frequent turnover." Link do opracowania o Enigmie Jak ktoś jest ambitny to niech znajdzie konkretną datę dodania 8 bębenka i będziemy wiedzieć już wszystko...

-Egon- 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Michał

#11  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 06:41   

Dla chcacych sie pobawic wersje elektroniczne enigmy:

http://users.telenet.be/d.rijmenants

http://www.adyton.com.pl/~egon/m3101.zip

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Łukasz

#12  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 10:56   

A może bębenek po ichniemu to nie rotor - kto wie? No bo to wszystko jest jednak bez sensu - 8 bębenków?

wojciech kuchar 
Bootsmann

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 11:37   

Zwykle w angielskim rotor oznacza coś obracające się samoistnie lub napędzane, częściej do bębęnków Enigmy używają wheel, ale to drugorzędna sprawa, jeśli pod koniec wojny Kriegsmarine faktycznie używała wersji Enigmy z większą od czterech liczbą kół/rotorów/bębenków to by oznaczało że Anglicy w Blechley Park nie mogli by ich czytać, gdyż nawet ich "bomba" miała cztery bębny. Możliwe że takie Enigmy się pojawiły ale na pewno nie były powszechne.

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#14  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 12:46   

Niemcy niemieli w KRIEGSMARINE 8-bebenkowej wersji ENIGMY, w 45` testowali i mieli wprowadzic calkowicie nowe urzadzenie nazywalo sie ono bodajze jak dobrze pamietam KURIER i dzialalo bardzo sprytnie i jak na owe czasy nie mozna bylo rozszyfrowac transmiji a idea dzialania tego urzadznia byla taka ze nadawala na 3 roznych czestotliwosciach podzielona i zaszyfrowana depesze

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 13:47   

Witam
Po konsultacjach z osobami, posiadajace ogromne wiadomosci na temat U-bootwaffe, ustalilismy, ze w ogólnie stosowano w U-bootwaffe enigmę z 3, później z 4 bębenkami.
Nie wykluczone, ze czyniono próby z większą ilością, ale nie jest to udokumentowane w działaniach wojennych.
Z tego co powiedział wzięty do niewoli as U-bootwaffe OTTO Ites, najważniejsze nie jest ilość bębenków, ale znajomość kluczy, oraz początkowego ustawienia połozenia bębenków na dany okres transmisyjny. Faktycznie wprowadzony czwarty bębenek, uniemożliwił odszyfrowywania depesz, na podstawie kodów i schematów ustawień bębenków, uzyskanych po zdobyciu U 110 F.J Lempa, i zaowocował zwiększeniem skuteczności U-bootów, ponieważ konwoje nie mogły skutecznie wymijać wilczych stad. dopiero zdobycie statku meteorologicznego z nową enigmą z 4-ma bębnami i kompletem kluczy i ustawień do stosowanych wówczas przez u-bootwaffe, kodów morskich Shark i Triton, przyspieszyło klęskę subów.
Pozdrawiam

[ Dodano: 17-01-2006, 13:54 ]
To ja pisałem o błedach Blaira, pomijam jego przejęzyczenia, ale opisywanie zniszczenia U-230, oraz smierci d-cy Siegmanna i całej załogi na Atlantyku, jest do sprawdzenia, np u Horsta Bredowa, zwłaszcza, ze z-ca dcy Herbert A, Werner, który wówczas miał zginąć z u-bootwem, żyje w zdrowiu i szczęściu do dziś, zresztą niedaleko T Blaira w USA i pisze piękne ksiażki o tamtych walkach. Nigdy nie napisałem, że Blair wydał kiszkę, materiał jest świetny, jedynie zwróciłem uwagę na występujące błedy.

sergionex
[Usunięty]
Kommodore

#16  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 16:59   

Jak więc ustosunkować się do żródeł które podają (także Blair) że morska Enigma miała zawsze więcej bębenków czy jak wolicie rotorów niż armijna czy lotnicza? Czy to nie są fakty, że 15 grudnia 1938r. szyfranci Enigmy dostali 2 dodatkowe bębenki a po rozpętaniu przez III rzeszę wojny Wehrmaht i Luftawffe dysponowały już właśnie 5 bębnami? Dalej źródła podają, że morska Enigma miała ich ZAWSZE więcej niż inne wersje? 3 rotory to pierwotna wersja handlowa holenderskiego konstruktora Hugo Kocha którą niemcy szybko zmodyfikowali. Prace polaków pod kierownictwem Rajewskiego wlaśnie tej wersji dotyczyły i jej wyniki dostarczonao anglikom w sierpniu 1939r, czyli przed wybuchem wojny! Może nasz brak zrozumienia się polega na tym że maszyna fizycznie miała 3 lub później 4 miejsca na bębny ale szyfrant w pudełku miał ich do wyboru do ośmiu co zwiekszało ilośc kombinacji do niebotycznych granic! Fakt faktem było ich więcej niż 3 czy 4 i temu trudno zaprzeczyć... PS Ciekawa dyskusja się rozwinęła :-)

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 17:05   

Czytalem dzielo BLAIRA wiele razy i powiem szczerze ze nie kojarze zeby opisywal tam 8 bebnowa ENIGME wiec jesli tak zrobil podaj numer strony i o jaki tom chodzilo. I tak jak opisal MANIEK niemcy dodali 4 bebenek do swojej ENIGMY i juz wtedy zanotowano wieksze starty wsrod konwoji alianckich. Nie spotkalem sie niegdzie w zadnej ksiazce, filmie czy stronie internetowej zeby niemcy mieli 8 bebnowa enigme

Tutaj widac 3 bebenki

sergionex
[Usunięty]
Kommodore

#18  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 20:43   

Tom I, Początek strona 156, "Środki przeciw U-Bootom", *Łamanie szyfrów* koniec na stronie 161. Przeczytaj dokładnie te kilka stron, wynika z nich jasno, że Kriegsmarine miało do 8 rotorów. To samo jest w tym opracowaniu które przytoczyłem wcześniej O ROTORACH i jeszcze raz to zdanie: The Naval version of the Wehrmacht Enigma had always been issued with more rotors than the other services: at first, five, then seven and finally eight. A jeśli ktoś ma nadal wątpliwości to już nie wiem jak was przekonać-nie mam Enigmy w domu, i sam bazuję na kilku źródłach. Jeśli komuś wydają sie one mało autorytatywne i może podać inne w których jasno napisano że nie istniało 8 rotorów to chętnie skonfrontuję owe źródła...

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#19  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 20:47   

Ja wiem jedno KRIEGSMARINE nie uzywala na U-BOOT-ach 8 bebnowej ENIGMY i generalnie z tych zrodel jakie podajesz nie ma nigdzie opisane ze U-BOOT-y je uzywaly

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2006 ]
P.S. Byc moze ze na jednym bebnie byly 2 rotory??? Mozliwe ze wtedy 4 bebny x 2 rotory to 8 rotorow a jak kto woli 8 bebnow

sergionex
[Usunięty]
Kommodore

#20  Wysłany: 17 Styczeń 2006, 20:59   

Clay Blair w rozdziale o Enigmie bazował na znakomitej książce "Seizing the Enigma" autorstwa David'a Khan'a. Polskie wydanie: "Enigma. Złamanie kodu U-bootów (1939-1943)" Recenzja jej polskiego wydania Wynika to z bibliografii, tom II str. 894.

Odpowiedz do tematu