Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 18 Czerwiec 2005, 18:13 SONAR
Przelicznik jest taki pingujesz jak otrzymasz zwrot pingu to np masz ustawiony zasięg 1000 yardów sonar widzi pod kątem 60 stopni tak wiec jeśli masz zasięg 1000 a ping odbije sie tobie na połowie oscyloskopu to zaczynasz pingować dalej do momentu aż przestanie on wracać a wiec nie masz skoku na oscyloskopie wtedy musisz zapamiętać ostatnie miejsce skoku jeśli to było w 1/4 licząc od lewej strony to oznacza że sub jest na głębokości 250 stóp jak masz w połowie to na 500 itd. liczy sie ostatnie odbicie. jardy to s topy jak masz zasięg 500 to połowa skoku to 250 stóp. Oczywiście ostatnie odbicie
Przeliczanie odległości odbicia do głebokości podałeś dobrze ale niestety nie zgodze się że yardy to stopy. (chyba że ja tak zrozumiałem twój tekst jeśli tak to przepraszam za wtrącenie się : )
Poniżjej podam jednostki miar jakie są przyjete na morzu.
Mila morska 1853m (w niektórych źródłach 1852m) = 10 kabli (1 kabel 183m)
1 kabel = 10 sązni (1 sążeń 1,828 m )
1 sążeń = 6 stóp (1 stopa 0,304 m )
1 yard = 3 stopy i jest to 0,914 m (jeden sążeń to 2 yardy)
Dla mnie ososbiście te nieszczęsne yardy strasznie komplikuja ocenę odległości bo przyzwyczaiłem się do oceniania odległości na morzu w skali mila-kabel-sążeń-stopa
Ale jak wiadomo na całym świecie anglicy muszą być oryginalni i dokoptowali do tego te nieszczęsne yardy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum