Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 5 Styczeń 2008, 00:55 Zagadka w roku 2008
Nom wysilcie szare komórki (bo mojej poprzedniej zagadki nikt nie rozwiązał) mam nadzieje ze teraz sie uda komuś bo w gruncie rzeczy jest prosta.
Odpowiedzi proszę wysyłać wyłącznie na PW (do mnie oczywiście i tylko jedna odpowiedź )
Na odpowiedzi czekam do 13 stycznia do godziny powiedzmy 20:00 następnie opublikuje prawidłowe odpowiedzi i napisze komu sie udało dać prawidłowe odpowiedzi.
1. Jak nazywa sie ten okręt oraz gdzie zrobiono to zdjęcie ?
2. Jak nazywa sie ta jednostka, oraz jaka ciekawostka była związana z jej artylerią główną ?
3. Co maja ze sobą wspólnego te dwa okręty ?
>>><<<
4. Proszę powiedzieć co to za jednostka (narodowość i nazwa). Hehehe podoba sie malowanie ?
3 to na bank King George V
ad3: sa to okrety klasy King George V lecz pierwszy to HMS King George V a drugi HMS King George V, trzeba jeszcze dodac ze pierwszy okret pochodzi z pierwszej wojny swiatowej,a drugi to juz produkcjia bodajze 1939.
Ad 4; to francuski niszczyciel Gloire
Ostatnio zmieniony przez SD_Konrad 17 Styczeń 2008, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
Dobra trochę to tu już leżakuje i czas najwyższy aby podać odpowiedzi.
Więc tak;
Na pierwszym zdjęciu widnieje KM Admiral Scheer a zdjęcie
wykonana w Gibraltarze.
Druga fotka przedstawia HMS Vanguard
A ciekawostka jest taka że jego główna artyleria pochodziła z krążowników liniowych HMS Gloriusi HMS Courageous, które w okresie międzywojennym przebudowano na lotniskowce. Było to związane z przyspieszeniem budowy okrętu i w ten sposób najnowocześniejszy pancernik Royal Navy dostał działa o starej konstrukcji.
Pytanie trzecie dotyczyło powiązania miedzy dwoma okrętami zamieszczonymi na zdjęciach.
Są to dwa HMS King George V z tym iż jeden pochodzi z I WŚ a drugi z II WŚ.
Na koniec ostatnia fotka, przedstawia francuski niszczyciel FS Gloire
Na PW swoje odpowiedzi przysłali:
PL_CMDR Blue R - podał odpowiedzi na pytania 1 oraz 3 (obie prawidłowe)
PL_Sheep - podał odpowiedzi na pytania 1 i 2 (obie prawidłowe).
Wszystkim chciałem podziękować za udział w zagadce (zawsze to jakaś rozrywka) i
serdecznie pogratulować wiedzy.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 25 Styczeń 2008, 15:55, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum