Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
jedno pytanie bo dziwną historie słyszałem może ktos będzie wiedzial czy po wojnie Polska otrzymała u-boty?
z tego co kojarze to alianci rozdzielili miedzy siebie do pcięcia na żyletki ale kumpel w robocie mówi ze jego ojciec na zdobycznym służył :shock:
Przyznam, że słabo znam przebieg służby poniemieckiego sprzętu. Zna się ktoś na tym?
<BTW. Pod linkiem można pisać jako gość, tylko 2 kody trzeba wpisać>
Było, było!!! W sh2 tym muzeum coś pisze przy jakimś modelu, że jeden egzemplarz miała nasza MW, ale przez krótki czas... Pewnie dostał tylko nr taktyczny i służył przez rok jak nie mniej... Dlatego nic o nim się nie pisze.
_________________ Korweta Flower
Ostatnio zmieniony przez PL_Matrose 9 Lipiec 2008, 10:19, w całości zmieniany 1 raz
Było, było!!! W sh2 tym muzeum coś pisze przy jakimś modelu, że jeden egzemplarz miała nasza MW, ale przez krótki czas... Pewnie dostał tylko nr taktyczny i służył przez rok jak nie mniej... Dlatego nic o nim się nie pisze.
Nie mam teraz zainstalowanego SH II... Moglby ktos to sprawdzic?
Imię: Piotr
Ulubiona Gra: WoT Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 112 Skąd: Reda
#6 Wysłany: 9 Lipiec 2008, 23:01
SH2 nie jest dla mnie wyrocznią i wiarygodnym źródłem. Sprawdzam !
[ Dodano: 10 Lipiec 2008, 08:29 ]
Na dzień dzisiejszy nikt nie potwierdza takiego zdarzenia w historii PMW.
Czekam na kolegów-podwodniaków, którzy grzebią w archiwum.
Imię: Konrad
#7 Wysłany: 25 Lipiec 2008, 20:44
Polska była pod sowieckim butem. Zdobyczne XXI używali w USA i innych krajach zachodnich. Francuzi też je mieli. Polska nigdy nie dostała, żadnego u-boota. No w każdym razie, żaden nie służył w PMW.
Ale mi nie chodzi o XXI. (To chyba ten co z wody wyskakiwał jak wystrzelił torpedy, nie pamiętam jaki to był typ.) Też gra nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem ale tam znalazłem te rewelacje.
Ja wiem, ale już się trochę nasłuchałem ile ten typ sprawiał trudności z utrzymaniem sie pod wodą po wystrzeleniu torped. Chociaż nawet VII wyskakiwały z wody (Zatopienie Ark Royal).
Imię: Konrad
#13 Wysłany: 28 Lipiec 2008, 10:05
PL_Matrose napisał/a:
Ja wiem, ale już się trochę nasłuchałem ile ten typ sprawiał trudności z utrzymaniem sie pod wodą po wystrzeleniu torped. Chociaż nawet VII wyskakiwały z wody (Zatopienie Ark Royal).
No właśnie. I jak zawsze wina była po stronie człowieka.
#14 Wysłany: 5 Wrzesień 2008, 05:43
Grom ma rację. Skleroza nie boli. Po salwie nie wyrównali dopompowując wodę na dziób to wyskoczyli. Jakby wyrównali nie byłoby zwalania winy na sprzęt.
Na było rzadnych op pochodzenia niemieckiego . 28 pazdziernika 1945 r. oficjalnie zostaja wpisane do PRL owskiej marynarki okrety z internowania (nie bez problemow, ORP Żbik i Ryś przyszły do polskich portów na akumulatorach Sępa) potem okręt z WB ORP Wilk.
Dywizjon jako pierwszy zorganizowany w PRL owskiej MW 48.
Co ciekawe Wilk zostaje wycofany po 21 latach służby, Ryś i Żbik po 25 a sem po 30 latach, jakaszkoda że nie jesteśmy narodem przewidujacym i jak naprzykład Estonczycy (Lembis) nie zachowalismy tych pamiątek naszej MW.
informacje podane za Cz Rudnicki "Polskie Okręty Podwodne 1926 1969" WMON Warszawa 1985.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum