Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Na początku 1940 roku BdU zachęcone rzekomym sukcesem pierwszego "Wilczego Stada" postanowiło wykorzystać U-Booty typu II do podobnej akcji. Ponieważ "kaczki" nie posiadały dużego zasięgu, trzeba było je postawić na trasie, na której konwój musiał się pojawić. Takim miejscem, które było w zasięgu U-Bootów typu II, były tylko okolice ważniejszych portów brytyjskich. Na początku stycznia kilka U-Bootów* ustawiono w odległości 30km od Hartlepoolu, licząc, ze w przeciągu 24h trafią na wypływający do Norwegii konwój. Operacji nadano kryptonim "Morświn" i jej głównym celem były zbiornikowce. U-25 (typ I) miał wesprzeć działania U-Bootów typu II, po czym miał udać się na Atlantyk.
16 stycznia 1940 roku, tuż przed świtem U-25 wycofał się na głębsze wody, aby rozpocząć marsz na Atlantyk. U-Booty typu II miały patrolować akwen do zmroku, po czym miały wrócić do bazy. Zaledwie godzinę po oddaleniu się U-25, U-13 (kapitan Marco) zauważył konwój, który wypływał z Hartlepoolu. Nie mając czasu na przegrupowanie przed wschodem słońca, trzy U-Booty zaatakowały konwój.
O 7:35 U-2 (kapitan Zyziek_B) odpalił salwę torped do dwóch statków, które uznał za duży frachtowiec (14 000 BRT) i zbiornikowiec (8500 BRT). Zgłosił trafienie dwiema torpedami i zatopienie dużego frachtowca, którym okazał się SS Moby Whale, a także celną torpedę do zbiornikowca, która jednak nie wybuchła. Załoga frachtowca utrzymuje, że otrzymali tylko jedną torpedę, a druga przybyła po kilku minutach z innego kierunku. W tym samym czasie U-13 starał się storpedować dawny parowiec SS Tristian, który płynął w sąsiednim rzędzie, ale załoga zauważyła torpedy i wymanewrowała je. Prawdopodobnie to jedna z torped z U-13 trafiła frachtowiec. Większość załogi SS Moby Whale opuściła pokład szybkozanurzającej się jednostki i na tratwach znalazła się w wodzie na trasie konwoju, który wpadł w panikę.
Eskorta rzuciła się do kontrataku, ale nie potrafiła zlokalizować U-Bootów. Około 7:50 do konwoju wpłynęły wystrzelone z dużej odległości trzy torpedy. Prawdopodobnie były wystrzelone z ustawionego w linii najdalej na południe U-29. Załoga tankowca MT Gasoil (10000 BRT) wpadła w panikę i ruszyła do przodu na pełnej szybkości wymijając torpedy, ale także taranując rozbitków z SS Moby Whale. Cztery szalupy zostały zniszczone. Jedna z tych trzech torped przepłynęła przez cały konwój i trafiła mały parowiec SS Speedy Mark (2500 BRT). U-2, korzystając z brzasku, zaatakował z peryskopowej zbiornikowiec MT Gasoil, ale dwie wystrzelone torpedy okazały się niecelne. U-13 zaatakował parowiec SS White Eagle (6200 BRT), trafiając go w drugą ładownię. Statek nie zatonął i o własnych siłach wrócił do Hartlepoolu.
Eskorta konwoju kręciła się po całej okolicy, szukając U-Bootów, ale nie znalazła żadnego. U-2, z powodu braku torped, poprosił o zgodę na powrót do bazy. U-13 i U-29 pozostały w okolicy, atakując konwój, który wchodził do Hartlepoolu. U-13 wystrzelił do konwoju ostatnią torpedę, która okazała się niecelna. U-29 zaczaił się przed konwojem, licząc, że konwój napłynie na niego i będzie mógł bez problemu wybrać cel. Jednak korweta HMS Pink zauważyła peryskop i obrzuciła U-Boota bombami głębinowymi. Na pomoc przybył niszczyciel klasy Tribal HMS Cossack, po ataku którego na powierzchni ukazała się plama oleju i inna szczątki świadczące, że U-29 został zniszczony.**
BdU nie było zadowolone z operacji. U-Booty na wodach przybrzeżnych były łatwym celem, o czym świadczyło zatopienie U-29, natomiast efektywność operacji była niewielka. BdU wiedziało tylko o zatopieniu SS Moby Whale i uszkodzeniu SS White Eagle. Donitz odwołał drugą falę operacji, którą miało być wysłanie kolejnych czterech U-Bootów pod Southend on Sea. Był to ostatni zorganizowany atak na Morzu Północnym przed operacją Wesserübung. Kapitan Marco i Zyziek_B opuścili pokłady "kaczek" i dostali przydziały na większe jednostki. Testy nowych jednostek zakończyły się pod koniec marca i na patrol wyszły dopiero podczas walk o Norwegię.
*U-2 (kapitan Zyziek_B), U-13 (kapitan Marco), U-25 (kapitan Schütze) i U-29 (kapitan Patimar)
**Domniema się, że kapitan Patimar zatopił SS Speedy Mark (2500 BRT), choć nie jest to pewne.
Komentarz Finka
Cytat:
Bardzo ciekawy patrol. Padło na nim, gdy pod koniec już komentowaliśmy, ważne hasło. Ja rzuciłem, że strzelanie salwami może okazać się pomocą, przy nowym strzelaniu. Marco odparł, że wtedy jakaś torpeda może NIE trafić. Ja dodałem, że równie dobrze jakaś torpeda może TRAFIĆ. I w sumie doszliśmy, że w kampanii trzeba będzie lekko odzwyczaić się, że każda torpeda jest dokładnie mierzona i "Jedes torpedo, jedes sniffe"
Następny patrol:
Środa, 10 Wrzesień
21:00
1.JPG Linia dozoru
Plik ściągnięto 5216 raz(y) 9.88 KB
5.JPG Crazy Finek przemyka się za Patimarem. Za późno go zauważył. ST Crazy Finek wciąż żyje!
Padło na nim, gdy pod koniec już komentowaliśmy, ważne hasło. Ja rzuciłem, że strzelanie salwami może okazać się pomocą, przy nowym strzelaniu. Marco odparł, że wtedy jakaś torpeda może NIE trafić. Ja dodałem, że równie dobrze jakaś torpeda może TRAFIĆ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum