POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jaja (duże) z dźwiekiem
Autor Wiadomość
PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#1  Wysłany: 21 Listopad 2008, 21:26   Jaja (duże) z dźwiekiem

Hej.

Mam XP z SP3, dźwięk jedzie na wbudowanym Realtek HD audio.

Problemu nie było dopóki (z pewnych względów) nie zakupiłem karty audio na USB. Działało dwa dni idealnie, a potem zaczęła się wielka sranda.
Obecnie jadę wyłącznie na tym wbudowanym Realteku (przeinstalowanym) a problem jest taki, że mi jeden kanał zanika (przez USB to szlag trafia w ogóle cały dźwięk).

Nie znoszę słuchać na jednej słuchawce... aby mieć jako-taki komfort, to regulację dźwięku mam ustawioną prawie na jeden kanał, co by było równoważnie...

Spotkał się ktoś z czymś takim?
XP ponownie nie bardzo chciałbym stawiać...
:beksa:

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#2  Wysłany: 21 Listopad 2008, 23:18   

Z mojego doswiadczenia, moge powiedziec, ze taki problem to najczesciej jest po prostu zle ustawiony balans (hie, hie... Do dzis wspominam nowiusienkiego laptopa z popsutym glosnikiem). Czy zmiana balansu cos daje (tzn czy np slychac na obu glosnikach ale np na jednym slabiej?)?

PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

Imię: Mariusz

#3  Wysłany: 21 Listopad 2008, 23:36   

A zainstalowałeś oryginalne sterowniki z płyty cd, które dostałeś do tej karty na USB? Miałem podobnie na Sound Blaster Live 5.1 i nowe sterowniki wydawały jakieś dziwne dźwięki nie z tego świata, po zainstalowaniu starych jak ręką odjął wszystko działało.
Druga sprawa - przeinstaluj sterowniki USB (sprawdź mój komputer/menedżer urządzeń/kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej - tam powinno być wszystko bez wykrzykników, które oznaczają niewspółgranie urządzenia), one także posiadają drivery zwykle z czytywane z sterowników dołączonych do płyty głównej. Jeśli jest okej to zmień je na jakieś starsze/nowsze. Myślę, że to kwestia sterowników.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#4  Wysłany: 22 Listopad 2008, 10:54   

No właśnie z tym balansem są jaja...
Jeśli balans jest na "0" to w jednym kanale praktycznie nic nie słychać. Przesuwając balans między kanałami powoduję wyciszam ten głośno grający, a ten słabo gra jak grał.

Sterowników do tego USB nie było. To taka karta bez sterowników. Wydawało mi się dobrą opcją, bo nie trzeba śmieci w systemie instalować, ale teraz widzę że jednak chyba nie był to dobry zakup...
Sterowniki do płyty głównej przeinstalowałem (i słucham na wbudowanej) i właśnie z tym jest kłopot... ale sterowniki są jeszcze sprzed ery SP3. CO prawda poprawkę KB8881111 (czy jakoś tak) mam zainstalowaną, ale to może być kwestia kolejności.

Eeeech...

PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

Imię: Mariusz

#5  Wysłany: 22 Listopad 2008, 20:32   

Możesz jeszcze sprawdzić przy starcie komputera; wejść do BIOSU i wyłącz zintegrowaną kartę dźwiękową AUDIO z polecenia ENABLE na DISABLE. Być może jeśli są dwie karty włączone jednocześnie istnieje pomiędzy nimi konflikt systemowy. Zajrzyj potem w Windowsie do Panelu Sterowania i w dźwiękach zmień zintegrowaną kartę na tą zewnętrzną jako domyślną.

Odpowiedz do tematu