Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#1 Wysłany: 21 Listopad 2008, 21:26 Jaja (duże) z dźwiekiem
Hej.
Mam XP z SP3, dźwięk jedzie na wbudowanym Realtek HD audio.
Problemu nie było dopóki (z pewnych względów) nie zakupiłem karty audio na USB. Działało dwa dni idealnie, a potem zaczęła się wielka sranda.
Obecnie jadę wyłącznie na tym wbudowanym Realteku (przeinstalowanym) a problem jest taki, że mi jeden kanał zanika (przez USB to szlag trafia w ogóle cały dźwięk).
Nie znoszę słuchać na jednej słuchawce... aby mieć jako-taki komfort, to regulację dźwięku mam ustawioną prawie na jeden kanał, co by było równoważnie...
Spotkał się ktoś z czymś takim?
XP ponownie nie bardzo chciałbym stawiać...
Z mojego doswiadczenia, moge powiedziec, ze taki problem to najczesciej jest po prostu zle ustawiony balans (hie, hie... Do dzis wspominam nowiusienkiego laptopa z popsutym glosnikiem). Czy zmiana balansu cos daje (tzn czy np slychac na obu glosnikach ale np na jednym slabiej?)?
A zainstalowałeś oryginalne sterowniki z płyty cd, które dostałeś do tej karty na USB? Miałem podobnie na Sound Blaster Live 5.1 i nowe sterowniki wydawały jakieś dziwne dźwięki nie z tego świata, po zainstalowaniu starych jak ręką odjął wszystko działało.
Druga sprawa - przeinstaluj sterowniki USB (sprawdź mój komputer/menedżer urządzeń/kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej - tam powinno być wszystko bez wykrzykników, które oznaczają niewspółgranie urządzenia), one także posiadają drivery zwykle z czytywane z sterowników dołączonych do płyty głównej. Jeśli jest okej to zmień je na jakieś starsze/nowsze. Myślę, że to kwestia sterowników.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#4 Wysłany: 22 Listopad 2008, 10:54
No właśnie z tym balansem są jaja...
Jeśli balans jest na "0" to w jednym kanale praktycznie nic nie słychać. Przesuwając balans między kanałami powoduję wyciszam ten głośno grający, a ten słabo gra jak grał.
Sterowników do tego USB nie było. To taka karta bez sterowników. Wydawało mi się dobrą opcją, bo nie trzeba śmieci w systemie instalować, ale teraz widzę że jednak chyba nie był to dobry zakup...
Sterowniki do płyty głównej przeinstalowałem (i słucham na wbudowanej) i właśnie z tym jest kłopot... ale sterowniki są jeszcze sprzed ery SP3. CO prawda poprawkę KB8881111 (czy jakoś tak) mam zainstalowaną, ale to może być kwestia kolejności.
Możesz jeszcze sprawdzić przy starcie komputera; wejść do BIOSU i wyłącz zintegrowaną kartę dźwiękową AUDIO z polecenia ENABLE na DISABLE. Być może jeśli są dwie karty włączone jednocześnie istnieje pomiędzy nimi konflikt systemowy. Zajrzyj potem w Windowsie do Panelu Sterowania i w dźwiękach zmień zintegrowaną kartę na tą zewnętrzną jako domyślną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum