POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Historyczne torpedy do TM 164 (taki mój mały fix)
Autor Wiadomość
mike 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Michał

#1  Wysłany: 11 Marzec 2009, 14:26   Historyczne torpedy do TM 164 (taki mój mały fix)

24 lipiec 1943r w pobliżu Truk, Dan Daspit zaatakował i uszkodził 6 torpedami Tonan Maru III, dalsze wypadki Daspit opisał w raporcie z patrolu:

10.09. Po dokonaniu dokładnej obserwacji celu, w wyniku której nie zauważono żadnych oznak wskazujących na szybkie tonięcie, podszedłem z prawej burty i odpaliłem siódmą torpedę. Trafienie, potwierdzone przez hydroakustyka w tej samej chwili, w której przez peryskop widziałem kolumnę wody przy burcie. Trafienie nie spowodowało eksplozji. Cel wyrównał przechyl i prowadził ostrzał śladu torowego torpedy z broni maszynowej i dziatek przeciwlotniczych.

10.11. Odpaliłem ósmą torpedę. Trafienie. Nie było wybuchu.
10.14. Odpaliłem dziewiątą torpedę. Trafienie. Nie było wybuchu. Cel prowadzi ogień do peryskopu i do śladu torowego torpedy.

10.39. Odpaliłem dziesiątą torpedę. Trafienie. Nie było wybuchu.
10.48. Odpaliłem jedenastą torpedę. Trafienie. Nie było wybuchu. Ta torpeda trafiła w rufę celu od strony lewej burty, odbiła się i zataczała koła około 30m za rufą celu, po czym wyskoczyła całkowicie nad powierzchnię wody. Z trudem
wierzę w to, co przed chwilą widziałem.

10.50. Odpaliłem dwunastą torpedę. Trafienie. Brak wybuchu.
11.00. Odpaliłem trzynastą torpedę. Trafienie. Nie było wybuchu. Raz jeszcze po trafieniu torpeda zatoczyła koło za rufą celu.

11.22. Hydroakustyk melduje zbliżający się szum szybkich śrub.
11.25. Zauważyłem niszczyciel zbliżający się od wschodu [...].
11.31. Odpaliłem czternastą torpedę. Trafienie. Brak wybuchu.
11.32. Odpaliłem piętnastą torpedę, rozpoczynając unik przed atakiem niszczyciela, który znajduje się 900 metrów od mojej pozycji. Hydroakustyk melduje że torpeda zakończyła bieg przy burcie celu i ucichła. Brak potwierdzenia wizualnego, gdyż peryskop był już wtedy pod wodą. Nie było wybuchu.

Do czerwca 1943 jedyne co można powiedzieć o amerykańskich torpedach to że działały niepoprawnie lub wcale, główne problemy to:
- zapalnik magnetyczny - cudowna broń która szalała do tego stopnia że trzeba było go całkowicie odłączyć
- torpedy nie trzymały głębokości średnio o 3m :schock
- błąd techniczny zapalnika uderzeniowego - w czasie testów wykryto że momencie gdy głowica uderza pod kontem 90 st a więc idealnie, obudowa zapalnika była zgniatana zanim iglica zdążyła uderzyć w spłonkę, 100% takich trafień owocowało niewybuchem ale już przy 45st ilość niewypałów spadał o połowę.

Gra daje nam prawie 100% skuteczne torpedy więc pozwoliłem sobie trochę je "ulepszyć", po instalacji na TM torpedy powinny dość często wybuchać przed celem, nie powinny trzymać głębokości a szansa na duda przy "czystym" trafieniu to jakieś 80% więc powinniśmy dostać wszystkie atrakcje z jakimi spotkał się D Daspit i inni kapitanowie w początkowych latach wojny :lol :lol :lol zaznaczam że jest to "dodatek" dla maniaków o mocnych nerwach.

link - http://mike100.wrzuta.pl/pliki/s1zSYxdUDD/

Na razie nie miałem za bardzo czasu go przetestować wiec czekam na opinie
ps. dziwnie się wraca z patrolu bez zatopienia :zawstydzony: albo jednym parowcem 3000 BRT a i dotyczy torped MK10 I MK14
Ostatnio zmieniony przez mike 11 Marzec 2009, 14:33, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 11 Marzec 2009, 15:00   Re: Historyczne torpedy do TM 164 (taki mój mały fix)

mike napisał/a:
Odpaliłem czternastą torpedę. Trafienie. Brak wybuchu.

Toż to jakiś hardcore...
;|
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 11 Marzec 2009, 15:01, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#3  Wysłany: 11 Marzec 2009, 15:28   

Miodzio....
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#4  Wysłany: 12 Marzec 2009, 16:45   

Po zainstalowaniu Trigger Maru 1.6.3 (czyli z patchem) zauważyłem problem z torpedami. Gram kampanię U-boota, problem dotyczy torped TII oraz TIII. Dysfunkcja polega na eksplodowaniu torpedy kilka sekund po opuszczeniu wyrzutni. Dodać muszę, że nie bez znaczenia jest tu fakt rodzaju użytego detonatora - u mnie problemy w 99% dotyczą zapalników magnetycznych. Jak na razie jedyna prawidłowością jaką zaobserwowałem jest to, że kłopoty zdażają się po odpaleniu salwy 2-3 torped.
Próbowałem także zwrócić uwagę na stan morza - myslałem, że być może falowanie przy płytkiej nastawie torpedy powoduje wyrzucenie jej nad wodę, jednak to samo zdażało mi się zarówno przy flaucie jak i przy sztormowaniu.

Ktoś zaobserwował coś podobnego?

Odpowiedz do tematu