Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Operacja Jupiter - O brzasku"
U-Booty: VIIB (1943) lub VIIC (1943), Czas misji 2h
1 III 1943 g 05:00 Pogoda: Średnie zachmurzenie. Popołudniu spodziewane opady.
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Dnia 12 sierpnia 1942 w Moskwie, Churchill i Stalin spotkali się po raz pierwszy. Zaproponowano wtedy pomysł inwazji na północne ziemie okupowanej Norwegii. Plan ten, choć nigdy nie wdrożony, przeszedł do historii, jako Operacja Jupiter.
A co by było, gdyby jednak udało się zrealizować te plany ?
--- ODPRAWA ---
Brytyjskie siły uderzeniowe zbliżają się do naszych brzegów, Wywiad donosi o grupie pancerników i lotniskowców. Nasze Ubooty rozstawione są w linii na przewidywanej trasie przeciwnika. A pewnością zmuszą tchórzliwych Aliantów do odwrotu.
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
W patrolu udział wzięli:
Sygula1 - SURV
HMS Restigouche - 1375 GRT
HMS King George V - 35900 GRT
-------------------------
Razem: 37275 GRT
PL_wolfx - SURV
bez zatapiania
PL_tes - KIA
bez zatapiania
PL_Cmd_Jacek - SURV
HMS Formidable - 23000 GRT
---------------------------
Zaczęliśmy w wynurzeniu. Po chwili ognie dział rozświetliły horyzont i otrzymaliśmy komunikat o wrogiej grupie. Po chwili z mgły wyłoniły się niszczyciele. Zanurzyłem się i obserwowałem , jak jeden z nich wybucha - Syguła robi swoje. Nadpływają główne siły, widzę jak u burty jednego z BB pojawiają się wybuchy - Syguła topi ponownie. Ja biorę za cel pierwszy z pancerników i z 4 torped 2 trafiają. Tes także trafia, lecz BB uchodzi na E. Niszczyciele przepływają obok, ja zaś oddalam się w kierunku wyłaniających się z mgły lotniskowców - strzelam 3 torpedami i HMS Formidable tonie. Nagle słyszę pingi i DD-ki zaczynają szarżować na mnie. Uciekam w głębiny, DD ki mnie gubią, albo zajęły się kimś innym. Tes bardzo mi pomógł i ściągnął je na siebie, a mnie udało się oddalić bez szwanku.
dd.jpg Syguła topi
Plik ściągnięto 2425 raz(y) 5.35 KB
bylo_blisko.jpg DD ki pływały bardzo blisko
Plik ściągnięto 2425 raz(y) 8.26 KB
Luftwaffe.jpg Także Luftwaffe było z nami
Plik ściągnięto 2425 raz(y) 9.16 KB
tab1.jpg
Plik ściągnięto 83 raz(y) 25.35 KB
tab2.jpg
Plik ściągnięto 79 raz(y) 22.99 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum