Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Koniec Asów"
U-Booty: VIIB (1940) lub VIIC (1940), Czas misji 2h
16 III 1941 g. 03:30 Pogoda: zachmurzenie duże
--- TŁO HISTORYCZNE ---
W nocy z 15 na 16 marca, rozegrała się bitwa o konwój HX-112., w wyniku której pokonani zostali najlepsi z dowódców Ubootwaffe: Schepke oraz Kretschmer. Konwój HX-112 stracił 6 statków o tonażu 50.000BRT.
--- ODPRAWA ---
U-110 zauważył konwój płynący kursem E, przecinający Waszą pozycję, nawiązać kontakt z nieprzyjacielem i zniszczyć..
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
Pablo107 - KIA
HMS Walker 1188 GRT
HMS Viviere 1188 GRT
----------------------------
Razem: 2376 GRT
Zyziek_b - KIA
bez zatapiania
PL_Cmd_Jacek - SURV
Trekieve 1978 GRT
-------------------------------------
A więc zaczęliśmy na powierzchni. Wkrótce z mgły wyłoniły się pierwsze jednostki - niszczyciele. Zyziek dopadł działa - bardzo jest to ostatnio popularne. Ale pojedynek artyleryjski nie trwał długo . Po chwili doszedł do nas komunikat o zatopieniu Zyźka - pierwszy As poległ w boju. Ominąłem polujące niszczyciele i zbliżałem się do konwoju, kiedy jeden z DD-ków eksplodował - to Pablo walczył o przetrwanie. Zatopił jeszcze jednego i sam musiał ulec - kolejne KIA.
Zacząłem celować w tankowca - pudło, kolejne torpedy pudło - nic dzisiaj nie chciało wychodzić. W końcu odpaliłem torpedę w mały frachtowiec - eksplozja i konto już nie jest puste. Dalej uszkodziłem parowiec - niestety odpłynął dalej przechylony na prawą burtę. Gdy celowałem w tankowiec, zastałem wykryty i wpędzony pod wodę. Udało mi się wyrwać z okrążenia i wyjść na peryskopowa - lecz po co, jak kolejne 3 torpedy minęły swoje cele . Tymczasem Syguła szalał, kolejne statki szły na dół, choć nie wszystkie BdU uznało (w raporcie napisał, że dodatkowo zatopił DD, tankowca i C2 - ale jak każdy dowódca uboota pewnie przesadzał
usz.jpg parowiec trafiony
Plik ściągnięto 5549 raz(y) 4.65 KB
zat.jpg jedyne zatopienie
Plik ściągnięto 101 raz(y) 16.49 KB
tab1.jpg
Plik ściągnięto 102 raz(y) 18.84 KB
tab2.jpg
Plik ściągnięto 92 raz(y) 37.46 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 22 Październik 2009, 23:46, w całości zmieniany 1 raz
Tymczasem Syguła szalał, kolejne statki szły na dół, choć nie wszystkie BdU uznało (w raporcie napisał, że dodatkowo zatopił DD, tankowca i C2 - ale jak każdy dowódca uboota pewnie przesadzał
Hehehe, nie ma to jak tworzyć klimat do gry...
Za takie zakończenie raportu należy się piąteczka z plusem.
To nie był prawdziwy koniec asów. Dwóch największych asów czyli Sygula i Cmd_Jacek przeżyli Ja spokojnie czekałem aż konwój do mnie przypłynie, a zamiast tego przypłynęły do mnie 3 niszczyciele. 2 z nich udało mi się zatopić niestety nie wyczułem trzeciego i posłał mnie na dno Parę fotek z patrolu:
SH3Img@22-10-2009_21.10.jpg Sygula trafia DD
Plik ściągnięto 104 raz(y) 37.79 KB
SH3Img@22-10-2009_21.11.jpg
Plik ściągnięto 103 raz(y) 39.37 KB
SH3Img@22-10-2009_21.26.jpg Torpeda Cmd_Jacka przechodzi pod tankowcem
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#4 Wysłany: 23 Październik 2009, 18:03
Pablo107 napisał/a:
Sygula zatapia jedną rybką Norfolka
To jest tak nieprawdopodobne....
Ale jak swego czasu zobaczyłem na własne oczy zejście Shokaku (28k) po też jednej torpedzie to już wszystko biorę za pewnik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum