POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
NOWE MISJE
Autor Wiadomość
PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#1  Wysłany: 4 Listopad 2009, 14:14   NOWE MISJE

Z uwagi na możliwość dodawania do pakietu całkowicie nowych misji (na które zagranicznicy nie będą nam się ładować) proszę o podawanie swoich propozycji dot. map w pakiecie.

Planuję około 20 misji tak, aby było w czym wybierać. No i grać rankingowo.
Statków na team powinno być maksymalnie 8, tak aby gracz mógł sterować góra 2-ma jednostkami. Im mniej tym lepiej.

Luźnie propozycje tez mogą być (z krótkim opisem dot. warunków pogodowych) - postaram się wtedy coś wymyśleć.

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim.

#2  Wysłany: 4 Listopad 2009, 15:30   

Na chwilę obecną wymyśliłem 4 misje...

1. Bitwa o cieśninę
chyba dużo nie muszę tłumaczyć... Japoński zespół składający się z 2 CA, 2 CL i 4 DD musi przepłynąć przez cieśninę bronioną przez 2 CA, 4 DD i 2 PT

Układ slotów
1. US - 1 CA + 1 DD | 2. US - 1 CA + 1 DD | 3. US - 2 DD | 4. US - 2 PT
--------------------------------------------------------------------------------
5. IJN - 1 CA | 6. IJN - 1 CA | 7. IJN - 1 CL + 2 DD | 8. IJN - 1 CL + 2 DD

========================================================
2. Bitwa o Wake
Japończycy muszą zatopić amerykańskie okręty w zatoce Wake, natomiast amerykanie muszą zatopić japończyków i utrzymać przy życiu co najmniej 1 CA

Układ slotów
1. US - 1 CA | 2. US - 1 CA | 3. US - 2 DD | 4. US - 2 DD
--------------------------------------------------------------------------------
5. IJN - 1 BB | 6. IJN - 1 CA | 7. IJN - 1 DD | 8. IJN - 1 DD

3. Polowanie na Nevade
Japońskie dowództwo wysłało 6 okrętów podwodnych i pancernik Yamashiro do zatopienia pancernika Nevada w osłonie dużej ilości niszczycieli

Układ slotów
1. US - 1 BB + 1 DD | 2. US - 2 DD | 3. US - 2 DD | 4. US - 2 DD
-----------------------------------------------------------------------------------
5. IJN - 1 BB | 6. IJN - 2 SS| 7. IJN - 2 SS| 8. IJN - 2 SS

4. Nocna wyprawa
Dowództwo zleciło nam zadanie zatopienia ważnego amerykańskiego konwoju z dostawami dla Midway. Macie go zatopić zanim opuści mapę w wschodniej części

Układ slotów
1. US - 2 AK + 1 DD | 2. US - 2 AK + 1 DD | 3. US - 2 DD | 4. US - 2 DD
-------------------------------------------------------------------------------------
5. IJN - 2 SS | 6. IJN - 2 SS | 7. IJN - 2 SS | 8. IJN - 2 SS

Uwaga - tak wiem że US mają 10 jednostek ale to tylko dlatego że są 2 fale ataku subami

Rozszerzenie 'bmp' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany.

Rozszerzenie 'bmp' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany.

1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.

Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić :P

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 4 Listopad 2009, 16:35   

Adiq, właśnie o to mi chodziło!
Thx

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 5 Listopad 2009, 16:09   

1. NIE UŻYWAJ czerwonego na niebieskim
2. NIE UŻYWAJ formatu BMP
3. Imageshack nie boli.

1. Podaj klasy obu BB
2. W misji wyzwanie nr 2 dla OP jeden okręt podowy zatapia BB i CA. Nie przeszkadza?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

1. Pomysł dobry, ale typu ISE nie ma w grze. Jest FUSO.
2. Jakie szanse mają alianci? BB dysponuje znaczną przewagą ognia i zasięgu nad CA...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ta misja wydaje się być poprawnie zbalansowana.

Stosunek sił może i dobry, ale DDków ciut za dużo.
Chyba że 2 będą AI (możemy poeksperymentować).
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 5 Listopad 2009, 16:18, w całości zmieniany 3 razy  

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 5 Listopad 2009, 16:27   

więc już ci odpowiadam drogi Andrevie
1. nie pomyślałem
2. robiłem to na szybko
3. trza zapełnić mój limit załączników na forum żebym miał powód wrzucać na Imageshack (poza tym muszę sobie przypomnieć passy do konta :|| )

1. Polowanie na Nevadę
Andrev napisał/a:
1. Podaj klasy obu BB
2. W misji wyzwanie nr 2 dla OP jeden okręt podowy zatapia BB i CA. Nie przeszkadza

1. Yamashiro jak się nie mylę to Fuso a Nevada to chyba Colorado
2. Dawno nie grałem tych wyzwań więc nie pamiętam zbytnio, może troszkę przesadziłem

2. Bitwa o Wake

Andrev napisał/a:
1. Pomysł dobry, ale typu ISE nie ma w grze. Jest FUSO.
2. Jakie szanse mają alianci? BB dysponuje znaczną przewagą ognia i zasięgu nad CA...

1. Ise, Fuso dużej różnicy nie ma tylko rozstaw dział inny
2. A storpedować BB DD'kami to nie łaska?

3. Bitwa o cieśninę
Andrev napisał/a:
Ta misja wydaje się być poprawnie zbalansowana.

Bardzo się z tego cieszę

4 Nocna wyprawa
Andrev napisał/a:
Stosunek sił może i dobry, ale DDków ciut za dużo.
Chyba że 2 będą AI (możemy poeksperymentować).

No właśnie z tą misją (układem sił) trzeba poeksperymentować

Zakończył karierę.

Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić :P

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#6  Wysłany: 8 Listopad 2009, 19:03   

No to może ja dorzucę swoje trzy grosze do tematu...
Andrev pytanie do ciebie: czy coś takiego jest w ogóle możliwe do zrealizowania?

Chodzi mi o zmianę kąta nachylenia obiektu typu "landscape" - da się go zmodyfikować analogicznie jak "unit heading"? Konstruktywna krytyka taktycznej strony misji będzie jak zwykle mile widziana... :szpaner:

PS. Krótkie wyjaśnienie dotyczące użytych klas:
IJN: 2 x CA (Mogami, Takao), 2 x DD (Fubuki, Minekaze), 2 x PT Gyoratei, 2 x SUB
USA: 2 x CA (Northampton, York), 4 x DD (Clemson, Fletcher), 2 x SUB
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 8 Listopad 2009, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 9 Listopad 2009, 08:33   

Da się zmienić ten kąt nachylenia, jednak do tej pory:
1) mam problem z odwzrowaniem obróconej wyspy na mapie (w czasie gry wygląda dobrze, jednak nie umiem jeszcze obrócić na mapie)
2) nie mam pojęcia gdzie są osie obrotu, dlatego zrobić można to dopiero metodą prób i błędów

Konstruktywna krytyka misji:

1. Suby pojawiają się niemal natychmiast na sonarach przeciwnika

2. Dość mało miejsca na jakiekolwiek manewry (o to chodziło?)

3. Szanse niebieskich wydaja się być problematyczne: IJN może skupić ogień na jednym CA... i już po grze. Ale to już dochodzi taktyka gry.

4. Sugerowałbym zamknięcie akwenu na północy i południu (układ wysp w cieśninie bardzo dobry). Zadanie: przebić się na sąsiedni akwen, cel: oba CA.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#8  Wysłany: 9 Listopad 2009, 20:32   

Taktycznie misja jest bardzo wymagająca, jednak grywalna. Widzę tu kilka wariantów prowadzenia rozgrywki obiema stronami.
Wydaje mi się, że głównym problemem jest tu ustawienie początkowe jednostek, które od początku będzie definiowało taktykę. No i oczywiście kwestia ustawienia celów.
Może warto by było dla tej akcji spróbować misji typu team deathmatch?
Jeśli flotylle US Navy wesprzeć PT Boat a IJN jakimś krążownikiem to może z tego naprawdę miodna i wymagająca misja.
Jestem za i bardzo ciekawy.

....albo bardzo za i ciekawy :)

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 9 Listopad 2009, 21:52   

Co ciekawe w grze DD vs. SUB najbardziej liczy się kooperacja.

Misja OKINAWA

W pierwszej postawiłem na zwartą grupę, wokół której miały krążyć DDki. Mimo wykrycia i zatapiania subów, mój BB typu KGV (zaatakowany przez 4 suby) poszedł pod wodę.

Po zatopieniu BBka poddałem misję, bo cel główny został zrealizowany (bez względu na koszty).

Tutaj grałem już z Daritto. Sukcesem okazała się taktyka rozdzielenia konwoju na 3 kolumny: cele główne (BB) po bokach, a w środku zespół DDków.
SUBy, kontynuując poprzednią taktykę zaatakowały jeden wspólny cel, ale dzięki sporemu pokryciu terenu sonarami ( 4 DDki) nie mogły bezkarnie wejść do konwoju i zaatakować celów. Oczywiście, gdyby 1 SUB zaatakował drugą niechronioną kolumnę (BB + 2 CL) byłaby rzeź...
Ale udało się...

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 9 Listopad 2009, 23:08   

ja się wypowiem do #1 bo #2 nie warto opisywać

RAPORT DO DOWÓDZTWA CESARSKIEJ MARYNARKI WOJENNEJ

Admirale.
Zgodnie z rozkazami wysłaliśmy 4 okręty podwodne w rejon gdzie przypuszczalnie miały zjawić się wroga grupa (2 pancerniki klasy King George V z brytyjskiej floty dalekomorskiej), 2 okrętami dowodził bardzo znany nasz dowódca Admirał "Pasterz" a pozostałymi dwoma dowodził mój młody podopieczny Kapitan Senkakku.

I rzeczywiście wroga grupa w osłonie 2 CA, 2-4 CL i 4-6 DD pokazała się grupie okrętów podwodnych, wszystkie 4 okręty natychmiast się zanurzyły i wymijając sonary wroga doszły do grupy gdzie były pancerniki... Jednak dowódcy okrętów nie sprecyzowali ataku i zaatakowali oba, zamiast skupić się na jednym pancerniku.

Okręty dowodzone przez Senkakka zaatakowały Warspate'a a okręty "Pasterza" Prince of Wales'a, jednak po skutecznym ataku Senkakka gdzie Warspate został bardzo poważnie uszkodzony "Pasterz" dokończył cierpienia Brytyjczyków na pokładzie Warspate'a, niestety młody Kapitan Senkakku nie dożył momentu zatopienia Warspate'a gdyż po swoim ataku który poważnie uszkodził okręt wroga został wykryty i po tytanicznej walce zatonął, tak jak jego drugi okręt. Admirał "Pasterz" stracił tylko 1 okręt, natomiast ten którym dowodził został dość powgniatany ale wrócił do bazy.

Admirał Adam Hitsutoru, Tymczasowy dowódca 23 grupy okrętów podwodnych

Zakończył karierę.

Odpowiedz do tematu