Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Konwój MKS.15G"
U-Booty: VIIC (1942) zawodowiec, Czas misji 1,5h
24 VI 1943 g 06:00 Pogoda: Średnie zachmurzenie. Spodziewane opady.
--- TŁO HISTORYCZNE ---
23 czerwca konwój MKS.15G wypłynął z Gibraltaru kierując się w kierunku Wielkiej Brytanii. Po drodze miał się połączyć z SL113 i wspólnie dopłynąć do celu podróży.
--- ODPRAWA ---
Odkryliśmy trasę konwoju zaopatrzeniowego wroga. Wiedzie ona blisko wód terytorialnych Portugalii. Zniszczcie wroga. Uważajcie na neutralne jednostki.
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
Los rzucił nas w dogodnej pozycji na kursie kolizyjnym z konwojem. Część z nas wynurzyła się i ławą ruszyliśmy w kierunku nadpływających statków. Po drodze minęliśmy dwa neutralne statki (szwedzka flaga). Alarm bojowy i zanurzenie, gdy zauważono od dziobu okręt wojenny. Powoli zbliżamy się, widać nadpływające statki handlowe. Lecz DD-ki wykryły Imidara i rozpoczęły polowanie na niego tarasując nam dojście do zdobyczy. Imidar poległ. Zaraz potem polski niszczyciel topi Foxa. Strzelam torpedę w Medium Cargo - w celu. Zaraz potem ten sam statek trafia torpeda Tesa - która okazuje się skuteczniejsza, bo statek tonie. Cel w Granville - w celu - statek zatrzymuje się.
W tym momencie pingi odbijają się od naszego kadłuba i atakuje nas korweta. Cała naprzód, zwrot, bomby padają za rufą. Wypuszczam torpedę z rufowej wyrzutni w kierunku rannego handlowca i zanurzam się awaryjnie. W samą porę, bo korweta już wraca. Słyszymy eksplozję i agonię statku, lecz w tym samym czasie bomby wstrząsają naszym okrętem. Zaczyna się zabawa w kotka i myszkę. Tymczasem toną Gregory, potem Tes, Zyziek oraz U-129. Zostaje sam z korwetami nad głową.
Udaje się je zgubić i po chwili ponownie wychodzę na peryskopową, w sam raz po to, by zdążyć zatopić CAM-Ship.
SH3Img@30-11-2009_20.47.42_15.jpg na powierzchni - prawdopodobnie Fox
Plik ściągnięto 6675 raz(y) 8.78 KB
SH3Img@30-11-2009_21.15.26_31.jpg Polowanie na Imidara
Plik ściągnięto 6675 raz(y) 9.48 KB
SH3Img@30-11-2009_21.25.31_281.jpg Moje trafienie w Medium Cargo
Plik ściągnięto 6675 raz(y) 12.18 KB
SH3Img@30-11-2009_21.29.9_609.jpg Uszkodzony i zastopowany Granville
Plik ściągnięto 6675 raz(y) 11.97 KB
SH3Img@30-11-2009_22.8.23_828.jpg trafienie w CAM-Ship
Plik ściągnięto 142 raz(y) 15.62 KB
SH3Img@30-11-2009_22.11.7_640.jpg lekkie uszkodzenia po ataku korwety
Plik ściągnięto 147 raz(y) 136.97 KB
SH3Img@30-11-2009_22.12.6_281.jpg
Plik ściągnięto 145 raz(y) 34.28 KB
SH3Img@30-11-2009_22.12.10_828.jpg
Plik ściągnięto 153 raz(y) 45.42 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 30 Listopad 2009, 22:55
Cytat:
na powierzchni - prawdopodobnie Fox
a to mi się już nie podoba. to na pewno nie ja, ponieważ byłem na powierzchni krótko, znacznie krócej od poniektórych. proszę nie robić takich założeń.
A odnośnie patrolu... ale piękny tłusty konwój szkoda tylko że gdy odpalałem torpedy dojechał mnie ten polak.
pat1.jpg wynurzenie - jako ostatni
Plik ściągnięto 146 raz(y) 318.87 KB
pat2.jpg staranowałem mu za chwilę kiosk - daleko od konwoju
Plik ściągnięto 146 raz(y) 302.35 KB
pat3.jpg po trafieniu - tonąłem, zalewało mi przedni pokład, ludki nie dawały rady z pompowaniem. na 170 m. udało mi się podnieść - cała wstecz, ale zalało mnie na 50m. całkiem
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#3 Wysłany: 1 Grudzień 2009, 22:41
Coz, dzieki duzemu zageszczeniu ubota na m3, eskorta miala niezle zniwo. Fenomen okazala sie sie brytyjska korweta, ktora w ciagu 30 sekund zatopila 2 uboty (mnie i zyzka). Nie wiele gorsze byly polskie DD'ki. Poslaly na dno reszte OP.
PS.
A temu panu co probowal nmnie zatopic rzucam klatwe Jacka:
by Jacek napisał/a:
Primo:
jak obiecałem ,za używanie zakazanych imion zostaje na Was rzucona klątwa - oby Wasze węgorze nie trafiały do celu (interpretujcie to sobie jak chcecie)
PS.2
Nie mam nic przeciwko aby podzielic tonaz tego Mercha na pol.
P
/tes
torpeda.JPG za pozdrowienia
Plik ściągnięto 6632 raz(y) 6.2 KB
Screenshot_10.jpg Dziekuje...
Plik ściągnięto 136 raz(y) 54.05 KB
Screenshot_9.jpg Zaloga byla widocznie bardzo glodna. Zamiast zwracac uwage na eskorte, myslami byli przy obiedzie.
Tylko, że dzielić mogą się tylko gracze, którzy wrócili z patrolu.
Takie stare zabezpieczenie przed tymi, którzy "dzieliliby się" z tym, co mieli z kumplem z SURV, gdy oni mieli KIA.
Wiem Tes, że to może brzmieć nie fair, ale spójrz z zewnątrz. Gracz X ginie i daje punkty graczowi Z. Czy X dałby te punkty, jakby przeżył? X teraz niezależnie od tego, czy ma 9000000 punktów za ten patrol, czy 2, to dostanie 0... Więc jemu nie zależy na tym, co się stanie.*
Dlatego już dawno temu podjęto, że w przypadku KIA gracz nie może dzielić tonażu.
*Wiem, że teraz liczy się inaczej, ale kiedyś, jak był ranking sumowany, był z tym maluteński problem, spora dyskusja i podjęto, że tak będzie. Czyli "Gracz może dzielić tonaż tylko wtedy, gdy "musi oddać coś swojego"... Przy KIA tonaż nie jest dopisywany do punktów, więc rozumiesz chyba?
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#7 Wysłany: 1 Grudzień 2009, 23:34
Drogi Watsonie, mozesz byc w bledzie . Torpedy byly dwie jedna moja, druga Jacka. Skad ta pewnosc, ktora wyrzadzila wieksze szkody, skoro trafilismy niemal rownoczesnie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum