Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#1 Wysłany: 6 Grudzień 2009, 19:25 Temat rzeka - karty graficzne
Forum PC Format - FAQ Karty Graficzne
Tytułem wstępu:
Dawno, dawno temu, nijaki PL_Andrev cieszył się od dłuższego czasu swoją karta graficzną GF4 MMX, która zaspakajała wszystkie jego potrzeby. Gdy cena SH3 spadła poniżej 60zł, naszedł go wspomnień czar (Silent Service 1, Silent Service 2, Silent Hunter) i Silent Hunter 3 zagościł w jego kolekcji. Jednak posiadana GF4 MMX nie obsługiwała shaderów i konieczna stała się wymiana karty graficznej...
Obecnie nadchodzi SH5 i stoję (jak zapewne kilka innych osób z forum) przed dylematem upgrade'u sprzętu. Jako że podstawowym pytaniem jest pytanie o kartę graficzną, pogrzebałem trochę w necie i oto rezultat.
Artykuł z listopada 2009
Wybór karty graficznej - omówienie podstaw karty (czyli co ona ma na pokładzie), czym się kierować dokonując zakupu i kilka przykładów w zależności od zastosowań i możliwości finansowych.
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 6 Grudzień 2009, 19:30
polecam Ge-Forsy tylko. U mnie przeszkodą w zainwestowanie w droższą kartę z serii GTX, był niewystarczający zasilacz. Okazuje się że w to coś też trzeba włożyć sporo kasy.
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#5 Wysłany: 7 Grudzień 2009, 14:31
Ja osobiście odkąd świadomie (okolice ~7 lat) zacząłem się interesować tym co jest wpakowane w kompie żeby to wszystko działało jest u mnie standardem żeby w kompie mieć procesor Intela i kartę graficzną Nvidii bo po prostu jestem przekonany do tych firm.
Od czasu kiedy dowiedziałem się jaki sprzęt ma komputer który wtedy miałem
(Intel Pentium 2 ~1.66 GHz, Nvidia GeForce 2 MX 400, 256MB ramu reszty nie pamiętam) bardzo jestem przekonany do Intela i Nvidii, po prostu nigdy nie operowałem na procku AMD czy kartach ATI... Nie było takiej potrzeby nawet przyznam się szczerze, że nie wyobrażam sobie pracy na czymś innym niż Intel i Nvidia po prostu jestem przekonany do nich i tyle.
Poza tym czas zbierać kasę właśnie na nowego procka przynajmniej 3 GHz i kartę 512 mb (tak.... na SH5 )
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#6 Wysłany: 7 Grudzień 2009, 15:35
Obecnie, od roku, jestem szczęśliwym posiadaczem GF 9800GTX od Palita którą jeszcze ręcznie podkręciłem. Wydajne to jest w dalszym ciągu (choć objawy starzenia się trafiają na nowszych tytułach).
Karta obecnie kosztuje ok 300-400 zł ale w necie i taniej można znaleźć. Po podkręceniu (a podkręca się bardzo ładnie) w 3D Marku 06 robi jakieś 12.500 pkt (przedtem ok 12.000). Zasilanie zapewnia jej Chieftec 550W.
Karta którą planujesz kupić andrev wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem jak za te pieniądze, i może będzie w stanie pociągnąć SH5 na full. Ja osobiście takiego przekonania co do swojej karty nie mam, pewnie miejscami będę miał jakieś skoki.
Jeśli idzie o procesor to mam 4-rdzeniowy Intel Core 2 Quad Q8200 4x2,33 Ghz i żałuję tego wyboru, jako użytkownik zdeklarowany Win XP, który 4 rdzeni nie obsługuje. Dużo lepiej wyszedłbym na jakiejś dwurdzeniówce z serii "extreme."
Jeśli idzie o resztę, to pamięci Dual, 2x1 GB Kingston HyperX 1066 Mhz, Płyta z Gigabyte'a X48-DS4 (nierozważny wybór, bo obsługuje Crossfire miast SLI), Dźwiękówka Creative SB X-Fi Extreme Gamer.
Obecny komp jest moim trzecim, poprzednie (2006):
GF 6600GT (Gainward), Proc AMD Athlon 64 +3500, Pam. TwinMos dual 2x 512, Płyta główna z Asusa, modelu nie pamiętam, dźwięk zintegrowany, SoundMAX, czy cuś. Wiele o nim powiedzieć się nie da, poza tym, że trafiła mi się felerna płyta główna i musiałem użyć magicznej mocy gwarancji. Komp już jak na swoje czasy dość słabo wyrabiał z grami.
Mój pierwszy:
Płyta główna jakaś taka tania na Chipsecie VIA, proc. AMD Duron 850 Mhz, Pam. 384 Mb SDR, z czego 32 mb zżerała zintegrowana grafika S3 Savage Pro. Potworny gniot, nawet jak na rok 2001.
#7 Wysłany: 7 Grudzień 2009, 15:49
Też sobie "rozważnie" dobierałem kompa...
Jak żona usłyszała za ile kupiłem zasilacz to musiałem się 3 dni tłumaczyć - a o 2 GB RAMu to prawdziwą batalię stoczyłem, hehe
Cytat:
- Wiesz co, za niedługo będę musiał chyba wymienić kartę grafiki...
- A ile to kosztuje? 50zł? 60zł?
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 7 Grudzień 2009, 15:51, w całości zmieniany 1 raz
sOnar [Usunięty] Kommodore
#8 Wysłany: 8 Grudzień 2009, 15:45
Ja tam obstaję przy GForceach... żadnych kundli ATI... praktyka z programów 3D...
Zamierzam kupić teraz GForcea 1Gb, 256Bit szyna danych, Direct X 10, P.S 4.0 - na SH5 chyba wystarczy...
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#12 Wysłany: 8 Grudzień 2009, 21:27
bo z tego co mi się wydaje seria 9xxx nie jest chyba znacząco lepsza od serii 8xxx no może tam jakimiś bajeranckimi naklejkami i rzeczami których i tak nie zauważymy podczas gry
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
Zakończył karierę.
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#13 Wysłany: 8 Grudzień 2009, 21:35
Adiq napisał/a:
bo z tego co mi się wydaje seria 9xxx nie jest chyba znacząco lepsza od serii 8xxx no może tam jakimiś bajeranckimi naklejkami i rzeczami których i tak nie zauważymy podczas gry
Faktycznie, te różnice nie są duże, ale są. Zdecydowanie nie są natomiast warte tych pieniędzy, jakie za serię 9 sobie Nvidia liczy.
#14 Wysłany: 8 Grudzień 2009, 21:52
bo to jest właśnie szukanie ceny odpowiedniej do jakości produktu bo skoro te różnice nie są aż tak duże to lepiej kupić trochę tańszego GF 8xxx i dodatkowo może trochę ramu niż przepłacić na GF 9xxx który do 8xxx jest bardzo podobny z mniejszymi różnicami
Zakończył karierę.
#15 Wysłany: 10 Grudzień 2009, 20:34
Hehehe
Co prawda to DX11 i raczej trochę na wyrost, ale tutaj nVidia będzie musiała szybko czymś błysnąć bo inaczej wyleci z rynku mimo odgrzewanych kotletów...
Kiepska jakość bo zerżnięte z przechwycone z youtuba i poskalowane, ale co widać to widać. nVida tutaj na pewno nie błyszczy. Pojawia się raczej pytanie - po co wogóle kupować nVidię? hehe
Benchmark HEAVEN, Radek używa wbudowanego sprzętowego wspomagania 3D (teselacji).
Tu obraz z nVidii a obok niej zaraz z Radeona :
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 10 Grudzień 2009, 20:38, w całości zmieniany 3 razy
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#16 Wysłany: 10 Grudzień 2009, 20:57
Troche tendencyjne porownanie na podstawie jednego benchmarka, ktory bardziej preferuje Radka. Jakbys zamiescil screeny powiedzmy z 10 roznych gier/animacji itp. wygladaloby to bardziej przekonujaco.
#17 Wysłany: 10 Grudzień 2009, 21:29
tes napisał/a:
Troche tendencyjne porownanie na podstawie jednego benchmarka, ktory bardziej preferuje Radka.
Skąd informacja że ten benchmark preferuje karty ATI?
Cytat:
Nowy benchmark od Unigine Corp. został stworzony tak, aby wykorzystać potencjał drzemiący w DirectX 11 oraz kartach graficznych kompatybilnych z tym API.
No jak chodzi o to że nVidia nie ma karty DX11 i teselacją to rzeczywiście jest to tendencyjne porównanie...
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 10 Grudzień 2009, 21:43, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Michał Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 330 Skąd: Pruszcz Gd.
#18 Wysłany: 23 Grudzień 2009, 11:04
Sam wcześniej cały czas działałem na AMD i Radkach. Później przesiadłem się na nVidie i byłem mile zaskoczony. Nie wiem na ile wynikało to po prostu z przesiadki na lepszą kartę, ale jakoś miałem z nvidia mniej problemu. Później używałem już tylko nVidii. No i przesiadłem się w końcu z AMD na INTELA - tu znowu nie jestem w stanie porównać wydajności, bo przesiadłem się z dwu rdzeniowego AMD 64 X2 6000+ na Core quad 9550 więc w tym do czego komp mi służy między tymi dwoma jest przepaść. Do tego dochodzi jeszcze całość konfiguracji - więcej ramu, płyta asusa, lepszy zasilacz itp... Zapewne gdyby komp nie służyłby mi do pracy, to nie wydałbym tyle na kompa
ale do rzeczy - w związku z moimi rosnącymi umiejętnościami ostatnimi czasy procesory AMD zmieniałem co pół roku + płyty, karty graficzne ( każdej marki) też. No i jak na razie najlepiej wypadają Intel i nVidia. Najmniej z nimi problemu. Intel w porównaniu do AMD jest mega stabilny, choć AMD fajniej się kręci, ale już nie chce mi się w to bawić. Podstawą jest dużo RAMu i podzespoły dobrych firm. Mam płytę główną Asusa - samo wykonanie w porównaniu do Gigabyte którego kiedyś cały czas używałem jest jak porównanie Mercedesa do poloneza. Karta graficzna mojej stacji może i nie jest najlepsza w stosunku do reszty bo na tym mi specjalnie nie zależało i mam asusa GF 9600gt top 512mb, ale jak na razie jedynie ARMA II nie idzie mi na full detalach przy ustawieniu rozdzielczości 1650x1050, a taka jest u mnie najlepsza, bo mam monitor 22'' - totalna do grania, bo żeby gra dobrze wyglądała, to trzeba podnieść rozdzielczość, a z tym wiąże się obniżka wydajności.
Mam nadzieję że SH5 będzie obsługiwał dwie karty, bo nie chce mi się wymieniać karty po raz kolejny skoro można dorzucić drugą
ogólnie podsumowując moim zdaniem do zabawy najlepsza konfiguracja to:
- dużo RAMu,
- mały monitor, ale bez przesady
- karta grafiki nVidia,
- procesor zależy od chęci - jak ktoś chce kręcić, to AMD, jak chce mieć dobry standard, to intel,
- podstawa to dobra płyta główna
i to wszystko
nie chciałbym aby mój post został odebrany jako przechwałka jakiego to ja nie mam kompa, bo to nie o to chodzi. Po prostu lubię pograć choć ostatnimi czasy gram co raz mniej - praca, praca, praca... Poskakałem już po różnych konfiguracjach sprzętowych, firmach tworzących podzespoły i może moje skromne doświadczenie wniesie coś do tematu.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 23 Grudzień 2009, 11:12, w całości zmieniany 3 razy
#19 Wysłany: 30 Grudzień 2009, 20:41
Niezły tekst pochodzący z serwisu nvision:
GF100, GT300, Fermi, G300 – nazw ile dusza zapragnie, a gotowych produktów brak. NVIDIA nie radzi sobie ostatnio na rynku kart graficznych, co chwila rzucając mediom zapewniania o tym, jak wspaniała będzie nadciągająca technologia. Według ostatnich zapewnień, Fermi otrzyma funkcję obsługi trójwymiarowego obrazu wideo zapisanego na nośnikach Blu-ray.
Oprócz tej niewątpliwie bezcennej funkcji, układ będzie wspierał 32-krotne wygładzanie krawędzi, które będzie kolejną przydatną inaczej funkcją. Jeśli NVIDIA będzie rozszerzać możliwości układu o kolejne dodatki, które wykorzysta 1% użytkowników, niewątpliwie premiera układu znów zostanie przełożona. W końcu doprowadzi to do tego, co AMD odnotowało podczas premiery układu Radeon HD 2900, który został wydany zbyt późno, aby wywrzeć pozytywne wrażenie na graczach cieszących się użytkowaniem kart Geforce 8800.
Według obecnych planów Fermi zadebiutuje w marcu 2010 r. Czy nie będzie to jednak za późno?
---------------------------
Niestety, dzięki temu ceny "średnich" radków nie są abstrakcyjnie niskie... więc składając sprzęt pod SH5 niestety nie będzie alternatywy, beeee.....
#20 Wysłany: 31 Grudzień 2009, 16:37
Co ma sobie nie radzić? Na takie potwory jak GF 285 czy 295 wciąż nie ma bata. A co do tych screenów, to wyglądają na straaasznie stronnicze, w zasadzie to są to te same obrazki, tylko na jednych obraz ktoś wyostrzył a na innych rozmył. Zwykła ściema.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum