POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol 80 - Szare Wilki - Serwer II
Autor Wiadomość
PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1  Wysłany: 21 Grudzień 2009, 22:39   Patrol 80 - Szare Wilki - Serwer II

Cytat:
"Szare Wilki"

U-BOOTY: VIIC (1942)
CZAS MISJI: 2 godz
03/11/1942 g. 14:00
POGODA: małe zachmurzenie, umiarkowany wiatr

8 Listopada rozpoczęła się operacja "Torch" - lądowanie Aliantów w Afryce północnej. Niemal wszystkie oddziały zostały przetransportowane droga morska. Cześć z wysp brytyjskich, a cześć z portów amerykańskich. Ta druga cześć miale przed sobą długą i mecząca drogę przez Atlantyk.

--- Odprawa ---

Alianci planują desant, to już przesądzone, z portów amerykańskich płyną konwoje pełne wojska i niezbędnego sprzętu. Udało się nam zebrać i ustawić wasze stado na drodze jednego z konwoji. Teraz już wszystko w waszych rękach...

Kamil

W patrolu udział wzięli:

PL_CMDR Blue R - SURV
2xTroop 8018BRT+8111BRT "John Hay" i "Jim Bridger"
1xLiner 25075 BRT "Lena Luckenbach"
1xT3 11637 BRT "Henry Bacon"
1xChatman 5811 BRT "Cape John"
=========================
5 celów o łącznym tonażu 58652 BRT

PL_Markow - KIA

SD_Pablo107 - KIA Liczony

Na początku miało być nas 7. Powstały 2 serwery (bo misja na 6 osób), skończyło się na serwerze na 3 osoby i drugim oczekującym, który... też popłynął z 3 osobami.
Jakoś nie spieszno mi było na powierzchnię. I jak widzę w pierwszym serwerze, to chyba mnie ocaliło. Markow zginął dość szybko. 40 minuta patrolu. Ja wszedłem do konwoju, po cichu omijając eskortę, odpalam torpedy do małego mercha... Pudło? Trudno. Cel troop... Potem stary liniowiec... Atakuję troopa... Dostał torpedę. Szykuję dobitkę. Wywaliło Pablo... Co robić dalej? Zostałem sam... "Płyń" dostałem poradę. Troop dobity. Cel stary.... zaraz.... czy ja widzę liniowiec? Okej. Oczekując na cel dobiłem T3 za pomocą 1 torpedy T3. Potem 2xT1 posłało na dno liniowiec. A że mi jeszcze 2 torpedy T1 zostały, to następny w linii troop dostał jedną i wyleciał w powietrze. Już poza konwojem... Ale jeszcze Chatman w zasięgu... I LST pod dzikim kątem... LST wymanewrowało T1. No to gnam do Chatmana... Nieszczęśliwym trafem DD się przypałętał. Wystrzeliłem 2 torpedy T3 na pałę i zanurzenie... 1 trafiła... Chatman zatonął. Clemson, który mnie wykrył obrzucił mnie bombami. Trochę mnie wytrzęsło. Schodzę na 150m. Cisza na okręcie. Jeszcze przez około 5-10 minut DD rzucał bomby wokoło, ale odpłynął. Jako, że byłem sam, gra w tło, a ja piszę raport. Właśnie gra się skończyła... Teraz tylko poprawić, co się da i gotowe...

Oprócz raportu, tabela po 80 patrolach

1.JPG
1 troop
Plik ściągnięto 145 raz(y) 43.86 KB

2.JPG
T3
Plik ściągnięto 158 raz(y) 19.71 KB

3.JPG
Liner
Plik ściągnięto 171 raz(y) 20.29 KB

4.JPG
Drugi troop
Plik ściągnięto 143 raz(y) 40.82 KB

5.JPG
Tym razem tu tłoczno
Plik ściągnięto 168 raz(y) 109.6 KB

6.JPG
Tabela1
Plik ściągnięto 168 raz(y) 75.56 KB

7.JPG
Tabela2
Plik ściągnięto 147 raz(y) 88.67 KB

ranking.GIF
Tabela rankingowa
Plik ściągnięto 223 raz(y) 47.5 KB

ranking.PNG
Wykres rankingowy
Plik ściągnięto 193 raz(y) 57.38 KB

http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 00:15   

To jest kurde niemożliwe...
:sciana:

NIE-MO-ŻLI-WE...

Jadne pocieszenie:
Finek gorszy od Syguły, Finek gorszy od Syguły...
:lol

Storm zleciał w ranku (zabili go a nie uciekł), ale jak widać niewiele.
Finek - mocny awans, Tes ma sporo do odrabiania.
Zyziu nadal przed wielką szansą.

GRATULACJE CHŁOPAKI!

:juppi:

Cytat:
Ja niestety nie płynąłem - nie udało mi się na czas przeinstalować sterowników. Grałem na sterownikach 68.coś, a zainstalowałem 127.coś, aby sobie w DotD poużywać.
Niestety o problemie dowiedziałem się przy próbie odpalenia UTW, a już chłopaki płynęli 20 minut jak udało mi się naprawić...

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 10:10   

Cytat:
To jest kurde niemożliwe...
:sciana:

NIE-MO-ŻLI-WE...

Jadne pocieszenie:
Finek gorszy od Syguły, Finek gorszy od Syguły...

Muszę w następnym patrolu zatopić 465 BRT, aby go wyprzedzić. Kurnia. Tyle tonażu. Nie wiem, czy dam radę.... :balonik: . Więc nic nie jest przesądzone. :kroliczek: No, chyba, że na następnym patrolu wskoczysz z włączonymi sygnaturkami i będziesz chciał mnie zatopić :aniolek: No i Zyziu mi siedzi na ogonie.

Choć przyznam, ze wychodzi tu 1 wada wzoru. Ale cóż. Nic nie jest idealne i mam nadzieję, że gracze to "przełkną" (to jak z demokracją, to najgorszy możliwy system, tylko wiadomo :D ). Mianowicie na początku (pierwsze 2 KIA) strasznie spadasz. Widać to też na przykładzie Storma, który z "tonaż/2" poleciał na "tonaż/3". Cóż. Nie możesz "wyrzucić" złej kariery. Weźmy np, Sygułę. On ma brane tylko 3 kariery z 20. Ja mam 3 z 3. I cóż. Spojrzałem, że mam kariery:
ok 224k BRT [i jeszcze nie zamknięta]
ok 2k BRT (ta pierwsza odpadnie po KIA) [to pomyłka, a nie kariera. W niej złamałem wszystkie zasady BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pływania)]
ok 14k BRT
I jakby nie patrzeć, to ja w tej chwili mam 1/3 całości BRT. Inni mają średnią 3 najlepszych karier. Ale to ma też 1 zaletę. Ja mogę zginąć.... Niektórzy nie mają takiego luksusu...

I cóż. Właściwie teraz mam taką sytuację. Mam "dostępne 3 KIA i muszę zatopić w ich ciągu 160k BRT więcej, niż Jacek na 1 KIA, aby go wyprzedzić". Bo przeanalizowałem, że przy następnej karierze odpada to 2k (na 95%). Pobicie 14k to też w moim zasięgu.

Więc u mnie to wygląda:

do 0/1 KIA = muszę zdobyć ok 158k BRT więcej od Jacka, przy 0/1 KIA Jacka
do 2 KIA = muszę zdobyć ok 160k BRT więcej od Jacka przy ple,ple,ple
do 3 KIA = muszę zdobyć ok 175k BRT więcej od Jacka ple,ple,ple

I Andrev. Mam 2 prośby, skoro analizujemy wzorek. Mógłbyś też tą propozycję "1 najlepsza kariera" zamieszczać? Będzie łatwiej porównać...

Przyznam, ze dla porównania, warto by jeszcze zrobić 2 tabele, w których brane byłyby misje tylko z obecnego pakietu (listopad/grudzień), aby wyeliminować wpływ "strzelanek". Bo chciałbym zobaczyć, jak "Strzelanki" wpłynęły na ten wzór... Bo mam dziwne wrażenie, że jak nie dopatrzy się misji, to pakiet strzelanek może równo namieszać w rankingu. Choć pada pomysł, że przy tym wzorze będzie tylko 1 pakiet na cały sezon. I chyba to najlepsze wyjście.

Ps. Mam nadzieję, że nie zrobię ci za dużo pracy?
Ps2. A może wykresik dla porównania, jak to się zmieniało?
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Grudzień 2009, 10:21, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 14:08   

PL_CMDR Blue R napisał/a:
wychodzi tu 1 wada wzoru. Ale cóż. Nic nie jest idealne i mam nadzieję, że gracze to "przełkną" (to jak z demokracją, to najgorszy możliwy system, tylko wiadomo :D ). Mianowicie na początku (pierwsze 2 KIA) strasznie spadasz. Widać to też na przykładzie Storma, który z "tonaż/2" poleciał na "tonaż/3". Cóż. Nie możesz "wyrzucić" złej kariery. Weźmy np, Sygułę. On ma brane tylko 3 kariery z 20. Ja mam 3 z 3. I cóż. Spojrzałem, że mam kariery:
ok 224k BRT [i jeszcze nie zamknięta]
ok 2k BRT (ta pierwsza odpadnie po KIA) [to pomyłka, a nie kariera. W niej złamałem wszystkie zasady BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pływania)]
ok 14k BRT
I jakby nie patrzeć, to ja w tej chwili mam 1/3 całości BRT. Inni mają średnią 3 najlepszych karier. Ale to ma też 1 zaletę. Ja mogę zginąć.... Niektórzy nie mają takiego luksusu...

Co kogo obchodzi że Marco miał zwiechę komputera w ostatniej minucie patrolu i ma KIA z kontem 150tys BRT? Co kogo obchodzi że komuś prądu brakło gdy akurat celował do troopa a wokół eskorty nie było? W końcu, co kogo obchodzi że złamałeś wszystkie zasady BHP w misji i dlatego Cię zatopili?
Z drugiej strony, co kogo obchodzi że ów gracz mało pływa i dlatego dopiero teraz spadł z /2 na /3 ?

Co do Storma - raptem spadł "aż" o 3 oczka. Przy jego pierwszej karierze jest w stanie to odrobić w ciągu 1-2 patroli. To tylko przypadek że to widać, bo nie płynął w ostatnich dwóch patrolach.

Najśmieszniejsze jest to, że mimo że ta twoja najsłabsza kariera odpadnie, to wyjdziesz na tym gorzej. Niewiele bo niewiele, ale gorzej.

Fakt faktem preferowani są gracze którzy grają dłużej - szybciej wyrabiają te 3 największe kariery i mają więcej możliwości poprawy wyniku. Ot taki sobie mały bonusik dla aktywnych graczy.

I cóż. Właściwie teraz mam taką sytuację. Mam "dostępne 3 KIA i muszę zatopić w ich ciągu 160k BRT więcej, niż Jacek na 1 KIA, aby go wyprzedzić". Bo przeanalizowałem, że przy następnej karierze odpada to 2k (na 95%). Pobicie 14k to też w moim zasięgu.

Oczywiście że pobicie 14k leży w twoim zasięgu. Ale co ma do tego Jacek z 1 KIA? Nie mam pojęcia, szczególnie że obecnie Jacek ma 9 KIA.

Więc u mnie to wygląda:

Chciałem być dosadny, nie będę.
Nie rozumiem twojego przykładu. Za cholerę.
Mówiłeś że gdzie to studiujesz?

I Andrev. Mam 2 prośby, skoro analizujemy wzorek. Mógłbyś też tą propozycję "1 najlepsza kariera" zamieszczać? Będzie łatwiej porównać...

Od tego masz ostatnia kolumnę która wskazuje ile musisz zrobić tonażu aby poprawić swój wynik. A może będę wrzucał po prostu "3 najgorsza kariera"? Też łatwo będzie porównywać...

Przyznam, ze dla porównania, warto by jeszcze zrobić 2 tabele, w których brane byłyby misje tylko z obecnego pakietu (listopad/grudzień), aby wyeliminować wpływ "strzelanek". Bo chciałbym zobaczyć, jak "Strzelanki" wpłynęły na ten wzór...

Mocno wpłynęły. Tak naprawdę to na początku były non stop grane misje strzelankowe, a dopiero potem weszły inne. Weszły jeszcze patchy które "niby nic" nie zmieniały. Z drugiej strony misje sOnara są obecnie rzadko grywane, wyniki nawet dla poszczególnej misji zależą od ilości graczy i samych graczy - są misje w których 100% graczy ginie, a grając w nią drugi raz w innym składzie okazuje się że 75% przeżywa ze sporym tonażem.
Za dużo zmiennych.

Mogę jedynie powiedzieć że np. Zyziu czy Syguła oscylują koło swojej średniej. Z drugiej strony sOnar grał z różne misje i jego średnia jest dość wyrównana.

Pomyślimy. Paradoksalnie wymaga to więcej pracy.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 14:36   

Cytat:
Co kogo obchodzi że Marco miał zwiechę komputera w ostatniej minucie patrolu i ma KIA z kontem 150tys BRT? Co kogo obchodzi że komuś prądu brakło gdy akurat celował do troopa a wokół eskorty nie było? W końcu, co kogo obchodzi że złamałeś wszystkie zasady BHP w misji i dlatego Cię zatopili?
Z drugiej strony, co kogo obchodzi że ów gracz mało pływa i dlatego dopiero teraz spadł z /2 na /3 ?

Widzę, ze zupełnie nie rozumiesz.... Ja nie mówię, aby mi wyciąć te 2k, tylko, że wtedy wyjątkowo złamałem to BHP i stąd mam taką kiepską karierę, co dość szybko mogę naprawić...
A do drugiej strony. Zwróciłeś uwagę, że jakbyśmy sumowali tonaż z wszystkich patroli, to ten ostatni argument też by pasował?

Cytat:
Ale co ma do tego Jacek z 1 KIA? Nie mam pojęcia, szczególnie że obecnie Jacek ma 9 KIA.

To 1 KIA = Jacek ma teraz "Dowolnie"... A więc na KIA kończy tą passę, na której nabija punkty. A potem musi zaś pobić najsłabszą. Czyli przez pewien czas się "zatrzymuje"

Cytat:
Więc u mnie to wygląda:

Chciałem być dosadny, nie będę.
Nie rozumiem twojego przykładu. Za cholerę.
Mówiłeś że gdzie to studiujesz?

Ile tracę do Jacka? Około 51k.. Mój tonaż zdobyty dzieli się na 3... No dobra, Mea Culpa... 153k.... Bo 51k*3=153, zgadza się?

Łatwo to możesz sprawdzić. Dopisz mi "wirtualnie te 153k. I powiedz mi, ile mi wtedy wyjdzie?
Albo. Zabij mnie teraz. Daj mi kolejną karierę za 155k. Ile mi wtedy wyjdzie?
Albo zabij mnie teraz i daj mi 2 kariery po 170k w sumie (czyli po 85k)... Ile mi wtedy wyjdzie?
Powiedz mi, ile się pomyliłem w "liczeniu" ile brakuje mi do 1 miejsca?

Cytat:

Od tego masz ostatnia kolumnę która wskazuje ile musisz zrobić tonażu aby poprawić swój wynik. A może będę wrzucał po prostu "3 najgorsza kariera"? Też łatwo będzie porównywać...

Andreeeeevvvvv...Ha-lo-o? Gdy padały propozycje, ja dałem propozycję, że liczy się tylko najlepsza kariera... I skoro masz zapisane wszystkie kariery, czy mógłbyś mi pokazać, jak wyglądałaby tabela "moją metodą"... Albo podaj mi to w czym liczysz, to sam zobaczę... I co mi da kolumna "ile mam zdobyć do tego"?

Cytat:
Przyznam, ze dla porównania, warto by jeszcze zrobić 2 tabele, w których brane byłyby misje tylko z obecnego pakietu (listopad/grudzień), aby wyeliminować wpływ "strzelanek". Bo chciałbym zobaczyć, jak "Strzelanki" wpłynęły na ten wzór...

Mocno wpłynęły

Wiem. I dlatego mnie ciekawi, jak mocno... Wiem, ze to zaś sporo roboty. Ale wiesz... Skoro sprawdzamy wzór, to lepiej sprawdzić na równych warunkach. W końcu to tylko testy. Oczywiście jak nie masz czasu, to wiadomo, że nie będę naciskał.

Cytat:

Pomyślimy. Paradoksalnie wymaga to więcej pracy.

Dlaczego paradoksalnie? Sam jak robię wykresik do ranka, to wiem, że to więcej pracy. I pamiętam ile się narobiłem, aby po 50, czy 60 patrolach zrobić wykres starych patroli, co tabele poginęły... Po prostu chciałbym zobaczyć jak to działa... Wykres pokazałby wpływ właśnie strzelanek.
Andrev. Nie chcę cię zawalać robotą, ale chciałbym zobaczyć jak ten wzór się sprawdza, a nie tylko "w tej chwili wygląda tak". Przyznam, że poluję na 1 osobę, która zachwalała ten wzór. Mam wrażenie, że osoba spojrzała tylko na "mam dużo punktów, to mnie pasuje", a nawet do końca nie wie, jak to działa.
Andrev. Niby ustalone, że będzie ten wzór... Ale wypadałoby go sprawdzić, a nie nagle po 1/3 ranka zauważyć, ze on tylko fajnie wyglądał. Dlatego chciałbym porównać.

Bo załóżmy hipotetyczną sytuację. Gracz ma 3x karierę po 60k = 60k
I zaczyna płynąć czwartą. To jego pierwsze 60k nie liczy się. Dopiero jak zdobędzie tonaż powyżej 60k, to za każde 3 tony, jego punktowy tonaż zwiększa się o tonę. I czy nagle się okaże, że podobnie jak w średniej, gracz tak się wyśrubował, że ma małe szanse na podniesienie i zmianę miejsca? Właśnie po to wykres. Można będzie zobaczyć, kto od dawna stoi, kto się podniósł, itd...
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Grudzień 2009, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#6  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 15:01   

:)

Popcorn.gif
Plik ściągnięto 16207 raz(y) 964.79 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_tes 22 Grudzień 2009, 15:10, w całości zmieniany 2 razy  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 15:05   

Bardzo śmieszne, Tes, bardzo śmieszne...

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 16:24   

Ile tracę do Jacka? Około 51k.. Mój tonaż zdobyty dzieli się na 3... No dobra, Mea Culpa... 153k.... Bo 51k*3=153, zgadza się?

Łatwo to możesz sprawdzić. Dopisz mi "wirtualnie te 153k. I powiedz mi, ile mi wtedy wyjdzie?
Albo. Zabij mnie teraz. Daj mi kolejną karierę za 155k. Ile mi wtedy wyjdzie?
Albo zabij mnie teraz i daj mi 2 kariery po 170k w sumie (czyli po 85k)... Ile mi wtedy wyjdzie?
Powiedz mi, ile się pomyliłem w "liczeniu" ile brakuje mi do 1 miejsca?

To są jakieś śmieszne dywagacje - "powiedz ale mi brakuje TERAZ" - a co to da? Jacka pozycja jest nieustalona, bo on dalej ciągnie jedną ze swoich najlepszych karier. Co innego Tes, Syguła, Marco - oni mają słaby tonaż w bieżącej karierze więc szybko swego wyniku nie poprawią.
Właściwie Finku nie masz szans na #1, na dogonienie Jacka. Tak zgadza się, brakuje Ci na chwilę obecną... 156k. I tylko jego KIA może Ci to umożliwić. Także zapraszam do działa na waszym wspólnym patrolu, hehe

Z drugiej strony teksty w stylu "daj mi tyle a tyle" zobaczymy jak daleko będę. Przecież nic to nie zmieni. Jesteś w plecy i to mocno. Z każdym patrolem Jacka musisz się sprężać.
Fakt faktem możesz sobie pozwolić na agresywną grę i przynajmniej 2xKIA - Jacek już nie bardzo.

Widzisz, wzór ma tę zaletę że możesz kontrolować ile Ci brakuje, ale też Jacek może kontrolować ile ty masz do niego odpowiednio starając Ci się to uniemożliwić. Wiem Finku że 156k jesteś w stanie zrobić szybko - 3 dobre patrole? Ale cóż szkodzi Jackowi popłynąć i odskoczyć Ci ponownie o 20k?

Wiem. I dlatego mnie ciekawi, jak mocno... Wiem, ze to zaś sporo roboty. Ale wiesz... Skoro sprawdzamy wzór, to lepiej sprawdzić na równych warunkach. W końcu to tylko testy. Oczywiście jak nie masz czasu, to wiadomo, że nie będę naciskał.

To jest bardzo mało roboty. Kilka sekund.
Tylko nie pasuje mi twoja definicja "równych warunków".
Jacek - około 150k
Marco - około 60k
Tes - około 60k
Syguła - około 50k
sOnar - około 50k
Zyziek - około 30k

Wykres pokazałby wpływ właśnie strzelanek.
Andrev. Nie chcę cię zawalać robotą, ale chciałbym zobaczyć jak ten wzór się sprawdza, a nie tylko "w tej chwili wygląda tak". Przyznam, że poluję na 1 osobę, która zachwalała ten wzór. Mam wrażenie, że osoba spojrzała tylko na "mam dużo punktów, to mnie pasuje", a nawet do końca nie wie, jak to działa.

Finek, twój wzór bazuje na średniej globalnej - i tutaj widać wpływ strzelanek.
W mojej nie będzie widać. Bo co z tego że gracz A zebrał w czasie strzelanek 200tys BRT, skoro teraz jego średnia zmienia się o ułamki w oparciu o najsłabszą karierę?

Z drugiej strony mój wzór nie obniża wyniku graczy, więc nie możesz stwierdzić że po strzelankach było gorzej.

Bo załóżmy hipotetyczną sytuację. Gracz ma 3x karierę po 60k = 60k I zaczyna płynąć czwartą. To jego pierwsze 60k nie liczy się. Dopiero jak zdobędzie tonaż powyżej 60k, to za każde 3 tony, jego punktowy tonaż zwiększa się o tonę. I czy nagle się okaże, że podobnie jak w średniej, gracz tak się wyśrubował, że ma małe szanse na podniesienie i zmianę miejsca? Właśnie po to wykres. Można będzie zobaczyć, kto od dawna stoi, kto się podniósł, itd...

Nie rozumiem "hipotetycznej sytuacji".
Gracz A: 200.000 / 100.000 / 90.000
Dlaczego uważasz że gracz A "tak sie wyśrubował" że nie ma szans na poprawienie swojego wyniku? Jaki ma status? Ile ma w bieżącej karierze? Do końca tego ranku może nie.
W tabelce masz wyraźnie napisane (ostatnia kolumna) "niezbędne do poprawy wyniku".
Patrząc w swoją tabelkę (średnia na patrol) możesz z kolei określić ile graczowi "szacunkowo" zajmie do poprawy wyniku. Sygułę powinieneś przeskoczyć...

Andreeeeevvvvv...Ha-lo-o? Gdy padały propozycje, ja dałem propozycję, że liczy się tylko najlepsza kariera... I skoro masz zapisane wszystkie kariery, czy mógłbyś mi pokazać, jak wyglądałaby tabela "moją metodą"... Albo podaj mi to w czym liczysz, to sam zobaczę...

Mogę. Twoją metodą wygrywasz.
Uchhhh...
Właśnie poczułem że zaspokoiłem twoje EGO...
Fuj...

Tes!
Wyjątkowo udał Ci się dowcip - w jednym obrazku perfekcyjnie ująłeś ... wszystko!
Popłakałem się ze śmiechu...
:lol :lol :lol
:ok:

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 16:38   

PL_Andrev napisał/a:

To są jakieś śmieszne dywagacje - "powiedz ale mi brakuje TERAZ" - a co to da? Jacka pozycja jest nieustalona, bo on dalej ciągnie jedną ze swoich najlepszych karier.

Cytat:
Więc u mnie to wygląda:

Jak widzisz, to nie jest ile muszę zdobyć, tylko o ile więcej. Czyli za każdą tonę Jacka, ja muszę również zdobyć tonę. A co to daje? Mniej więcej pojęcie, czy mam szanse osiągnąć 1 miejsce.. I jakieś tam szansę są...

Cytat:
Tylko nie pasuje mi twoja definicja "równych warunków".
Jacek - około 150k
Marco - około 60k
Tes - około 60k
Syguła - około 50k
sOnar - około 50k
Zyziek - około 30k

Misje o podobnym stopniu trudności="równe warunki". Bo na chwilę obecną, to jak porównywać ostatnie 100m z maratonu z biegiem na 100m. Niby można porównać, ale czy wynik naprawdę da ocenę wzoru?. Tyle. A ja nie rozumiem o co idzie z tymi cyframi, jak one mają wpływ na miejsce. Jackowi odjąć 150k? To wyjdzie -30k... Coś nie teges.

Cytat:
Wykres pokazałby wpływ właśnie strzelanek.

Finek, twój wzór bazuje na średniej globalnej - i tutaj widać wpływ strzelanek.
W mojej nie będzie widać. Bo co z tego że gracz A zebrał w czasie strzelanek 200tys BRT, skoro teraz jego średnia zmienia się o ułamki w oparciu o najsłabszą karierę?

Andrev. Ale np. Gracz X na strzelankach zdobył 100k/karierę. Teraz nie jest w stanie przebić tamtych patroli. I wtedy ładnie widać ich wpływ. Że na strzelarkach zdobył pozycję. A wpływ strzelanek widać na obecnym wzorze na wykresie, spadkiem niektórych

Cytat:
Bo załóżmy hipotetyczną sytuację. Gracz ma 3x karierę po 60k = 60k I zaczyna płynąć czwartą. To jego pierwsze 60k nie liczy się. Dopiero jak zdobędzie tonaż powyżej 60k, to za każde 3 tony, jego punktowy tonaż zwiększa się o tonę. I czy nagle się okaże, że podobnie jak w średniej, gracz tak się wyśrubował, że ma małe szanse na podniesienie i zmianę miejsca? Właśnie po to wykres. Można będzie zobaczyć, kto od dawna stoi, kto się podniósł, itd...

Nie rozumiem "hipotetycznej sytuacji".
Gracz A: 200.000 / 100.000 / 90.000
Dlaczego uważasz że gracz A "tak sie wyśrubował" że nie ma szans na poprawienie swojego wyniku? Jaki ma status? Ile ma w bieżącej karierze? Do końca tego ranku może nie.
W tabelce masz wyraźnie napisane (ostatnia kolumna) "niezbędne do poprawy wyniku".
Patrząc w swoją tabelkę (średnia na patrol) możesz z kolei określić ile graczowi "szacunkowo" zajmie do poprawy wyniku. Sygułę powinieneś przeskoczyć...

Powiem ci to tak. Puść gracza na strzelankę. Niech nabije te 90k/karierę. A potem puść go na trudniejsze misje... I owszem, ten gracz widzi "niezbędne do poprawi 90k/karierę. Ale czy on jest w stanie tyle osiągnąć?

Cytat:
Andreeeeevvvvv...Ha-lo-o? Gdy padały propozycje, ja dałem propozycję, że liczy się tylko najlepsza kariera... I skoro masz zapisane wszystkie kariery, czy mógłbyś mi pokazać, jak wyglądałaby tabela "moją metodą"... Albo podaj mi to w czym liczysz, to sam zobaczę...

Mogę. Twoją metodą wygrywasz.
Uchhhh...
Właśnie poczułem że zaspokoiłem twoje EGO...
Fuj...

Dobra. Właśnie poczułem, ze wzór nie służy "wyrównaniu" szans, tylko dokopaniu Finkowi.
Fuj.

To bardzo nie fair zagranie z twojej strony. Wydawać wzór, aby dokopać graczowi?
Bo jak inaczej mam to odczytać, że.... nie pokazałeś nic? Nie wiem, ile punktów ma Syguła, ile kto. Jedyne, co się dowiedziałem, że tamten wzór jest fuj, bo ja zajmuję 1 miejsce. To obecny wzór też jest fuj, bo zajmuję 1 miejsce? A jak przeskoczę Jacka, to i TEN TWÓJ wzór będzie FUJ?
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Grudzień 2009, 16:42, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 17:28   

:schock

Finek - sorki ale masz mało bo pływasz / pływałeś mało. Dokopałeś sobie sam.
Znasz przysłowie "z pustego to i Salomon nie naleje"?

Uważam Cię za najlepszego gracza w SH3 i żaden wzór nie jest po to aby Ci dokopać.
To właśnie wada/zaleta tonażu składanego. Nie składałeś więc JA jestem winien... bo biorąc najlepszą karierę ty jesteś najlepszy, a jak więcej karier (a tak się umawialiśmy) to kto inny, tak?
Wychodzi moralność Kalego - gratuluje, kolego.

Wzór SPRAWIEDLIWIE pokazuje możliwości graczy, tylko że niestety bazuje on na pewnej średniej - a "niektórzy" (np. Storm, Andrev) nie mieli możliwości dobrze nabić / poprawić swego wyniku jak np. Jacek. Ot, cała prawda. Sprawdź ile ty zrobiłeś patroli a ile Jacek. Dlaczego masz więc do mnie pretensje?

Jacek:
Patroli 41, średni tonaż na patrol: 12.337 = 505.817 * SURV = 404.668 BRT
Finek:
Patroli 13, średni tonaż na patrol: 17436 = 226.668 * SURV = 190.399 BRT

Zwykła kalkulacja - teraz podziel te liczby przez 3 najlepsze kariery - wynik jest zbliżony do wyniku z ranku.

Sorki, ale liczby mówią same za siebie. Nie masz szans w średnich karierach.
Za mało wykonanych patroli nawet ze 100% przeżywalnością.
Więc kto winien? "Idiota" który zaproponował takie warunki - Andrev.

Twoją metoda uważam za bezsensowną, bo nie można oceniać gracza na podstawie jednego dobrego przebiegu (przykład misje strzelanki). A mam wrażenie że ty kręcisz tak aby wyszło że jesteś najlepszy (to tłumaczenie o tej misji z 2000 BRT). A jesteś. Tylko umowa była inna - nie naginaj.

W poprzednim mailu napisałem ile "około" każdy by miał gdyby odjąć misje strzelankowe. Widać pokazany wynik jest niemożliwy do zaakceptowania przez Finka:
Jacek nadal jest pierwszy z tonażem 150.000 BRT na karierę.
ŚREDNIA 150.000 BRT BEZ MISJI STRZELANKOWYCH.
Zadowolony?
Pewnie nie, bo znów dokopałem...
:slabe
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 22 Grudzień 2009, 17:31, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek

#11  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 17:30   

Panowie nie przesadzacie trochę ????

Sposób liczenia NIE JEST NAKIEROWANY NA USUNIĘCIE / KORONOWANIE kogolwiek. Z mojego punktu widzenia powinien być jak najprostrzy i jak najbardziej motywujący graczy do walki.

Wzór stosowany do tej pory (umownie zwany Finkowym) nie spełnia tego kryterium. Ludzie się zniechęcają.

Wzór wypracowany w trakcie dyskusji (umownie zwany Adreva) jest czytelniejszy i wg mnie zrównuje szanse. Umożlwia zarówno nowym graczom nawiązanie walki z najlepszymi :8) zaś najlepsi MUSZĄ się cały czas pilnować, bo czują gorący oddech na plecach.

Jak ktoś posiada umiejętności i je wykorzystuje (pływa regularnie) będzie w czołówce - i oto chyba chodzi.
ściana i tak zawsze swoje wie"

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 17:32   

Przestań Jacek, widzisz przecież:
Mój wzór jest do d... bo pokazuje że Finek ma mały tonaż i raczej nie ma szans w obecnej sytuacji na wygraną....

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 17:52   

PL_Andrev napisał/a:
Przestań Jacek, widzisz przecież:
Mój wzór jest do d... bo pokazuje że Finek ma mały tonaż i raczej nie ma szans w obecnej sytuacji na wygraną....

Przepraszam Andrev. To są TWOJE słowa, nie moje.

Więc prosze nie wsadzać swoich słów do moich postów, a potem nie oburzać się, że to ja ciebie/twój wzór jadę.

Ja tylko proszę cię, abyś podał... mi... jak.... wygląda.... tabela.... po.... MOIM.... WZORZE.....

Trudne? Niezrozumiałe? Obrażające?

A ty wyjeżdżasz:
Cytat:
To właśnie wada/zaleta tonażu składanego. Nie składałeś więc JA jestem winien... bo biorąc najlepszą karierę ty jesteś najlepszy, a jak więcej karier (a tak się umawialiśmy) to kto inny, tak?
Wychodzi moralność Kalego - gratuluje, kolego.

A co ma piernik do wiatraka? Wrzucasz mi w moje usta słowa, ze twój wzór jest do d.? A gdzie coś takiego powiedziałem?

Cytat:

Wzór stosowany do tej pory (umownie zwany Finkowym) nie spełnia tego kryterium. Ludzie się zniechęcają.

1 zastrzeżenie. Używanie określenia wzór Finkowy, krzyżuje się z wzorem Finkowym, a'la kampania.
Może używajmy Finkowy wzór, na zaproponowany przeze mnie
A Obecny wzór, na ten, który teraz stosujemy?
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Grudzień 2009, 18:10, w całości zmieniany 6 razy  

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#14  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 18:10   

Tego... A co jest zlego w proponowanym przeze mnie prostym jak drut wzorze:

Tonaz z patrolu SURV liczymy normalnie
Tonaz z patrolu KIA mnozymy *0.25
Bierzemy 10 najlepszych patroli danego gracza i sumujemy.

SURV jest nagradzany a 10 patroli wystarczy aby byc nawet pierwszym (ale im wiecej patroli tym latwiej o lepszy wynik). Jedyna wada jaka widze to fakt, ze niektore misje pozwalaja nabic wiecej niz inne.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 18:12   

To też ciekawa metoda. Jakbyś ją podliczył i na bierząco (jak Andrev) pokazał, jak się sprawdzi

Wiesz, robisz po 10 patrolach, 20, 30 kolejne tabele. My je przejrzymy i się zastanowimy...
Dlatego też chcę, aby Andrev pokazał mi "mój" wzór, bo on ma do niego dane, gdyż one niejako są składową "jego wzoru"..

Albo aby dał mi to, na czym liczy, to dalej sam już policzę....
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Grudzień 2009, 18:26, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 18:32   

Ja tylko proszę cię, abyś podał... mi... jak.... wygląda.... tabela.... po.... MOIM.... WZORZE.....

Znaczy tylko jedna najlepsza kariera?
Z KIA liczonym czy bez?
Z misjami strzelankowymi czy bez?
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 22 Grudzień 2009, 18:33, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 18:37   

PL_tnnn napisał/a:
Tego... A co jest zlego w proponowanym przeze mnie prostym jak drut wzorze:

Tonaz z patrolu SURV liczymy normalnie
Tonaz z patrolu KIA mnozymy *0.25
Bierzemy 10 najlepszych patroli danego gracza i sumujemy.

SURV jest nagradzany a 10 patroli wystarczy aby byc nawet pierwszym (ale im wiecej patroli tym latwiej o lepszy wynik). Jedyna wada jaka widze to fakt, ze niektore misje pozwalaja nabic wiecej niz inne.

A dlaczego KIA mnożymy * 0.25?
A dlaczego nie 0.33? Albo 0.5?

Dlaczego jeśli mam dobrą pozycję i zatopię 50.000 BRT a mnie rozłączy w ostatniej minucie patrolu, to dlaczego mam mieć tylko 25% upolowanego tonażu?
Już wzór KIA=0 jest lepszy.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 18:49   

PL_Andrev napisał/a:

Znaczy tylko jedna najlepsza kariera?
Z KIA liczonym czy bez?
Z misjami strzelankowymi czy bez?

Obojętne mi w tej chwili. Najlepiej w taki sam sposób liczone, jak to, co przedstawiałeś wyżej. Po prostu z twojego wzoru, z tych 3 najlepszych, weź tylko 1... Okej?

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#19  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 19:33   

Ciekawe... nagle wszystko Ci jedno czy misje liczone czy nie... czy misje strzelankowe czy nie...

Znalazłem stare wyniki liczone tą metodą, proszę Finek - specjalnie dla Ciebie.
Wykres też Ci zrobić? Z tym to akurat łatwiej...

Zapomniałem...
Obecnie jesteś na prowadzeniu.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 22 Grudzień 2009, 19:35, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 22 Grudzień 2009, 19:54   

PL_Andrev napisał/a:
Ciekawe... nagle wszystko Ci jedno czy misje liczone czy nie... czy misje strzelankowe czy nie...

Kurka wodna. Nie wszystko jedno, tylko ty nie czytasz.
Z misjami strzelankowymi pytam o TWÓJ wzór. T-W-Ó-J!

A co mi da "mój" bez strzelankowych, jak nie mam z czym porównać? Jakbyś zrobił i swój bez strzelankowych, to by było z czym porównać, ale nie, bo wtedy znaczy, ze finek mówi, ze wzór do d., że jego ego boli i takie tam sprawy.

I pragnę zauważyć, ze to jak zauważyłeś stary zapis, który znam, a ja pytam o obecny.
Bo porównując twoje tabele "twojego" i "mojego" wzoru próbuję porównać wzory i ocenić. Bo nie jestem jak niektórzy gracze, którzy podeszli "Finek spadł? To świetny wzór". Ja staram się patrzeć, jakby to wyglądało przy prowadzeniu rankingu, założyć hipotetyczne sytuacje i w ten sposób ocenić wzór obiektywnie, a nie tylko "macie takie miejsca, zadowoleni?". Ja patrzę jeszcze "dlaczego takie miejsca".

Spójrz. Obecny wzór jest odrzucany, bo po iluś patrolach już się miejsce nie zmienia. Chcę zobaczyć, jak to się zmienia w twoim wzorze. To mnie pojechałeś o ego, że uważam twój wzór za do d., a że założyłem hipotetyczne sytuacje, to już pewnie wogóle...

Powiedz mi. Kiedy np. Syguła osiągnął swoje miejsce? Kiedy ostatnio się ruszył? Dlatego wspomniałem o tym wykresie, czy o sprawdzeniu, jak to wygląda. Chciałem też zobaczyć na jednym pakiecie, aby nie oceniać różnych poziomem rankingów. Dlatego zapytałem, czy mógłbyś zrobić itd. A co się skończyło? Że ja mam za duże ego, ze uważam twój wzór za fuj, że ple,ple,ple. I co najciekawsze o tym, co ja myślę o tym wzorze dowiaduję się od........ ciebie....
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Grudzień 2009, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi