Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Michał Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 17 Gru 2007 Posty: 136 Skąd: Dzierżoniów
#1 Wysłany: 6 Luty 2010, 10:04 Wi-Fi
Witam panowie... Mam nadzieję że znacie jakieś remedium na to co dolega mojemu laptopowi, bo ja już nerwy straciłem przy tym.
Mieszkam w wynajętym mieszkaniu na studiach z netem z DIALOGU. Router modem wszytko skonfigurowane poprawnie. Jednak wracając do domu mam problem taki, że laptop nie chce połączyć się z wi-fi. Wyskakuje komunikat [["Połącz z inną siecią" lub "Diagnozuj problem"]] w jednym vistowym okienku i nic nie moge zrobic. Dodam, że do routera jest podłączony komp stacjonarny. I na nim również nie ma neta.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#2 Wysłany: 6 Luty 2010, 10:10
Za malo danych
Jaka odleglosc od routera, jaki to router??
Siec jest chroniona haslem?? A moze jest tez filtracja MAC??
Imię: Michał Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 17 Gru 2007 Posty: 136 Skąd: Dzierżoniów
#3 Wysłany: 6 Luty 2010, 10:44
Filtracji MAC brak, sieć owszem chroniona hasłem, lecz problem pojawił się w jednym momencie i ciągnie się przez 3 miesiące. Przed październikiem sieć działała bez zarzutu. Wyjechałem na studia. Zamontowali nam neta. Router w mieszkaniu skonfigurowaliśmy i nagle pojawia się problem, że po powrocie do rodzinnego gniazdka- nie mogę się połączyć... W mieszkaniu we Wrocku łączę się bez problemu. W domu nie mogę.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#4 Wysłany: 6 Luty 2010, 10:54
Musisz skonfigurowac siec, jesli jest chroniona WEP lub WPA musisz znac klucz sieciowy
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#5 Wysłany: 6 Luty 2010, 11:25
Najprawdopodobniej obie sieci pracują w różnych standardach (a, b, g lub n) a w preferencjach sterownika karty bezprzewodowej masz nastawiony 'nasłuch' tylko na jeden standard... Ewentualnie, tak jak radzi Przemek, zwróć uwagę na standard zabezpieczeń obu sieci bezprzewodowych (WEP, WPA, WPA2). Z własnego doświadczenia wiem, że standard WPA2 (chociaż najbardziej bezpieczny) powoduje czasem problemy opisane w twoim poście...
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Jakiego masz ISP w domu? Byc moze ustawil filtrowanie po MAC-ach w centrali (skoro tylko desktop dziala). Skopiuj (sklonuj) adres MAC desktopa na port WAN routera (nie bedzie konfliktu bo to rozne podsieci) i daj znac czy pomoglo
#9 Wysłany: 7 Luty 2010, 09:09
Obecnie nie mogę dać znać, czy pomogło bo po raz pierwszy od 3 miesięcy złapało mi sieć
Tak ot sobie... Nie mam żadnego logicznego wytłumaczenia dlaczego wyświetlił się komunikat "Połączono z siecią". Jednak znając życie, za tydzień historia się powtórzy.
Dawno nie widzialem Linksysa na oryginalnym sofcie...
Anyway, jak bedziesz mial znowu problem to zaloguj sie na router (tzn. do panelu admina) poprzez desktopa i zoabacz co pisze w kwestii adresu ip wan, oraz moze sprobuj pingnac (z routera) jakis duzy serwis - np. www.wp.pl .
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#15 Wysłany: 7 Luty 2010, 16:41
Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale ja miałem ostatnio podobne zdarzenie przy Wi-Fi z Netii.
Problem tkwił w nieprawidłowym dynamicznym przydzielaniu adresów DNS. Po ustawieniu na sztywno kłopot zniknął.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#16 Wysłany: 10 Luty 2010, 09:15
Czy jest możliwość, że wypadająca z gniazdka wtyczka zasilania do routera powodowała, że było wystarczająca ilość energii do działania diod na routerze, a niewystarczająca do prawidłowej pracy routera?
#18 Wysłany: 10 Luty 2010, 12:58
Hmm... No właśnie mnie też to zdziwiło jako studenta politechniki. Aczkolwiek po przymocowaniu na stałe kostki taśmą klejącą do listwy- problem nagle przestał istnieć... Sieć jest, net jest... wszystko ok... A gdy kostka wypadała z listwy- diodki się paliły, a sieci ni w ząbek- nie było...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum