POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: PL_Andrev
17 Marzec 2010, 21:48
Zabezpieczenia Ubisoftu wywołują spore kontrowersje
Autor Wiadomość
PL_Arek71 
Oberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Arkadiusz
Ulubiona Gra: Silen Hunter

#1  Wysłany: 10 Marzec 2010, 10:47   Zabezpieczenia Ubisoftu wywołują spore kontrowersje

http://gry.interia.pl/new...usterke,1449456

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 10 Marzec 2010, 10:59   

Cytat:
Potwierdzamy również, że obecnie nie ma działających *******ów do Silent Hunter 5 oraz Assassin's Creed II"

i po co kłamią :lol

szymek 

Kraj:
poland

Imię: Szymek

#3  Wysłany: 16 Marzec 2010, 13:31   

Pod tym linkiem : [wymoderowano]
ktoś znalazł sposób LEGALNY , zaznaczam jeszcze raz LEGALNY , na ominięcie DRM
i zapisywanie stanu gry na własnym twardym dysku!!!!
Niestety całość w języku angielskim , no i nie kumam co i jak.
Może ktoś z forum biegły w pow. języku przetłumaczył by na polski ten tekst.
Byłbym bardzo wdzięczny, i prawdopodobnie ogromna rzesza graczy, którzy
zakupili oryginalną wersję a borykają się tak jak ja, praktycznie z niemożliwością
gry (nędzne łącze) i brakiem zapisu stanu gry na własnym komputerze.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 17 Marzec 2010, 21:47, w całości zmieniany 1 raz  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 16 Marzec 2010, 15:34   

za długi ten tekst, ale widać że trzeba trochę pogrzebać w plikach

ariel30 

Kraj:
poland

Imię: Henryk

#5  Wysłany: 17 Marzec 2010, 16:14   

Powiem tak przez to zabezpieczenie ani ja, ani mój starszy syn nie możemy grać w SH5, bo dostawca netu blokuje porty powyżej 1000. I nic nie pomoże, aby zmienił zdanie. To według mnie jest chore, aby do gry w single player wymagać połączenia z netem!!! Co innego w multi, ale tak zochydzili mi do końca SH5 i wylądował na samym dnie oceanu :) czyt. szuflady.

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#6  Wysłany: 17 Marzec 2010, 17:39   

szymek napisał/a:
Pod tym linkiem

Dobrze że dajesz linka do instrukcji. Jakbyś dał do gotowych plików, to byś się dowiedział o sobie że propagujesz piractwo i dostałbyś warna. :8) Bo widzisz, różnica między crackiem a modem jest taka (jak mi któryś mądry pan moderator wytłumaczył) że cr4cka może wykorzystać również osoba, która ma pirata ściągniętego z sieci, a instrukcję... instrukcję też może? ;) No patrz pan, chyba jednak dostaniesz tego warna. :lol :lol

Ostatnio zmieniony przez PL_Storm87 17 Marzec 2010, 17:41, w całości zmieniany 2 razy  

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#7  Wysłany: 17 Marzec 2010, 18:02   

PL_Storm87 napisał/a:
szymek napisał/a:
Pod tym linkiem

Dobrze że dajesz linka do instrukcji. Jakbyś dał do gotowych plików, to byś się dowiedział o sobie że propagujesz piractwo i dostałbyś warna. :8) Bo widzisz, różnica między crackiem a modem jest taka (jak mi któryś mądry pan moderator wytłumaczył) że cr4cka może wykorzystać również osoba, która ma pirata ściągniętego z sieci, a instrukcję... instrukcję też może? ;) No patrz pan, chyba jednak dostaniesz tego warna. :lol :lol

STORM wytlumacz mi PROSZE na czym ma polegac Twoja wypowiedz i co wnosi do tego tematu??

Jakis cel?? Bo ja odbieram sobie to tak, ze ewidentnie robisz sobie jaja z MODA i jego INFO na pewien temat. Znasz zasady tego forum i nie podlegaja ZADNYM dyskusja i odstepstwa. Jezeli ADMIN lub MOD uznal za stosowne nie dawac WARNA za cos to tak musi byc!!

A moze czujesz sie ujety tym, ze ktos Ci wyedytowal posta a komus nie??
Po co pisanie takich rzeczy?? Ktore nic nie wnosza??

Od regul jest ADMIN i MOD i oni na tym forum sa od tego zeby pilnowac porzadku, czy sie komus to podoba czy nie, jesli to drugie... droga wolna

Łukasz SH 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Łukasz

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #8  Wysłany: 17 Marzec 2010, 18:13   

Henryk to ja pomoge ci wyciagnac sh5 z dna szuflady XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

EDIT

PL_U-96
(juz dosc tego WARN +1)
Ostatnio zmieniony przez PL_U-96 17 Marzec 2010, 18:25, w całości zmieniany 3 razy  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 17 Marzec 2010, 18:41   

Jak wy się zachowujecie? To nie jest pirackie forum!

(hehe - jak widzę tę czcionkę, to od razu rzednie mi mina - U-96, wyluzuj)

Co prawda nie jest to powiedziane, ale czcionka czerwona jest używana w wyjątkowych sytuacjach i zwykle oznacza komentarz moderatora / admina.
Proszę nie nadużywać.

Moderator

Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 17 Marzec 2010, 20:37, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 17 Marzec 2010, 20:25   

O co chodzi? No chodzi o brak logiki w działaniu. Bo niechaj mi ktoś wytłumaczy, na czym polega różnica pomiędzy "scrackowaniem gry", a "usunięciem zabezpieczenia" które to "usunięcie" już jest ok. Hmmm???

(Faktycznie, fajna taka czerwona. Ale ja rozumiem i po czerwonemu i po białemu, wszak człowiek renesansu jestem, do daltonistów się również nie zaliczam, i proszę do mnie po białemu pisać, jeśli łaska) :)

I nie zadowolę się odpowiedzią że "mod tak uznał, więc jest to słuszne i tak być musi". Bo to jest argumentacja na poziomie przedszkola.

Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 17 Marzec 2010, 20:38, w całości zmieniany 2 razy  

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 17 Marzec 2010, 20:38   

PL_Storm87 napisał/a:

I nie zadowolę się odpowiedzią że "mod tak uznał, więc jest to słuszne i tak być musi". Bo to jest argumentacja na poziomie przedszkola.

Masz PH-a, nie jestes wyjatkiem zeby pisac biala czcionka, czerwony kolor oznacza ustne ostrzezenie, chcesz otworz wlasne forum gdzie bedzie mozna pisac o crackach, pomocy przy omijaniu zabezpieczen gry itd. Poki co tutaj jest normalnie i tak bedzie dalej...

Pamietaj o jednym ADMIN i MOD nie musi sie tlumaczyc z niczego, jesli uwazasz inaczej... no coz Twoja sprawa

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#12  Wysłany: 17 Marzec 2010, 20:47   

Już tłumaczę:

Link który podesłał kolega według mojej opinii może brzmi strasznie, ale nie przedstawia żadnej merytorycznej wartości. Oczywiście - w mojej opinii, a mogę się mylić, wszak mój poziom angielskiego jest katastrofalny.
Z drugiej strony modyfikacja swoich własnych plików gry (modowanie gry) nie stanowi piractwa w sensie jako takim.

Aha, jeszcze jedno.
Kilka razy już tu się pojawiały tematy pirackich wersji, a w niektórych przypadkach moder przespał / przeoczył ten fakt. Ale po uwadze forumowiczów zostało to poprawione.
Jeśli ktoś da jakiekolwiek sensowne przesłanki na to, iż ten link zawiera treści wskazujące na piractwo to zostanie on usunięty.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 17 Marzec 2010, 20:54, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#13  Wysłany: 17 Marzec 2010, 20:51   

Uj... Przemek Admin i Mod faktycznie nie muszą aczkolwiek czasami w dobrym tonie jest wyjaśnienie sprawy tzn. wytłumaczenie czemu tak a nie inaczej... :)

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 17 Marzec 2010, 21:05   

PL_U-96 napisał/a:
PL_Storm87 napisał/a:

Masz PH-a, nie jestes wyjatkiem zeby pisac biala czcionka, czerwony kolor oznacza ustne ostrzezenie, chcesz otworz wlasne forum gdzie bedzie mozna pisac o crackach, pomocy przy omijaniu zabezpieczen gry itd. Poki co tutaj jest normalnie i tak bedzie dalej...

Pamietaj o jednym ADMIN i MOD nie musi sie tlumaczyc z niczego, jesli uwazasz inaczej... no coz Twoja sprawa

Takie słowa w ustach administratora to bardzo zła wróżba dla forum, bo brzmią jak zgubny wpływ binarnej władzy ("my rządzimy i na kolana, chamy!") Szczególnie, że staram się zwrócić uwagę na pewną dziwną przypadłość dotykającą to forum, jaką jest bezmyślne działanie i niekonsekwencja.

Przede wszystkim, myślałem że użytkownik ma na forum jakieś prawa. Chociażby zwykłe, podstawowe prawo do uzasadnienia poczynań administracji. Niestety, administracja, która powinna być tu dla nas i użytkownikom służyć pomocą, woli robić sobie dobrze i działać despotycznie, stosować władztwo zamiast konstruktywnego dialogu.

Druga sprawa - ktoś napisał że pojawił się cr4ck/patch usuwający zabezpieczenia (w sumie jeden żyd) - temat poleciał. Ktoś inny daje artykuł jak zabezpieczenie wyłączyć ręcznie (w sumie to nic innego jak manualne crackowanie gry) - temat dalej wisi, choć niemiłosiernie i bezlitośnie regulamin gwałci. ;)

Sprawa trzecia i jak sądzę najważniejsza. I tu muszę się wypowiedzieć mocnym, męskim językiem: panowie - nie macie jaj i honoru. Każdy z was widzi, jak DRM uderza w graczy (jak chociażby ariel30), a co robi w tej sytuacji szefostwo dumnego klanu PS? Oczywiście, że nie stanie po stronie gracza, nie posłuży mu pomocą. Zamiast tego woli obcmokiwać w tyłek Cenegę (która nomen omen leje na was wzdłuż i wszerz, bo jak można szanować wykidajła, od dowalania brudnej roboty i to za frajer) oraz UBI - tłustą od kasiory korporację międzynarodową, która robi co tylko w jej mocy, by wydymać ludzi z pieniędzy.

Trzeba mieć odwagę i powiedzieć "nie". Walka z piractwem? Ok. Ale kiedy firma wypuszcza niedorobiony półprodukt, w dodatku niegrywalny dla części kupujących, których łącza nie są dość dobre, to coś tu jest wielce podejrzane. Gra to produkt jak każdy inny. I nie może być zgody, by jakakolwiek firma żerowała na konsumencie. A już zupełnym nieporozumieniem jest fakt, że klan, utworzony przez graczy i dla graczy, staje w obronie praw, licencji, części umów firmy, które de facto w graczy uderzają. posługując się identyczną, jak UBI-softowe groszoroby korporacyjną nowomową.

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 17 Marzec 2010, 21:13   

Widzisz ponad 5 lat jestem tutaj adminem i jak widac jest OK nie ma nic wspolnego z tym co piszesz bo ja nie uwazam ze userzy to chamy a wrecz przeciwnie, sluze pomoca itd.

To ADMIN czy MOD podejmuje decyzje o zdjeciu tematu z forum i tylko ONI moge podjac taka decyzje, kolejna sprawa to DRM ktory jest integralna czescia SH5 a wiec prawnie chronionym programem i dokad tak dalej bedzie bedziemy chronic prawa.

Jeszcze jedna sprawa od robienia sobie dobrze mam kobiete lub reke, a forum nie jest moim prywatnym folwarkiem zebym sobie jaja robil.

STORM jak pisalem droga wolna, zaloz sobie forum, rejestruj ludzi i rob co uwazasz za stosowne, tutaj sa PEWNE zasady jakie powinno sie przestrzegac. Ja i wiekszasc nie ma z tym problemu

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 17 Marzec 2010, 21:16   

PL_Storm87 napisał/a:
Ale kiedy firma wypuszcza niedorobiony półprodukt, w dodatku niegrywalny dla części kupujących, których łącza nie są dość dobre, to coś tu jest wielce podejrzane. Gra to produkt jak każdy inny. I nie może być zgody, by jakakolwiek firma żerowała na konsumencie.

Nowy model samochodu też kupujesz oglądając jedynie reklamę? Jeżeli ktoś oczekuje na dany produkt zachęcony materiałami reklamowymi, wyłącza myślenie byle mieć jako jeden z pierwszych to wybacz Storm, ale musi się liczyć z możliwością że taki rozreklamowany produkt będzie "lekko" sie różnił od rzeczywistości.
Po to są fora takie jak SUBSIM, GRY-ONLINE, GRAM, ONET i wiele innych, po jest między innymi te forum - dopuszczamy krytykę, ale nikt rozsądny nie będzie tolerował krytyki w stylu "bo to gówno jest i koniec".

PL_Storm87 napisał/a:
A już zupełnym nieporozumieniem jest fakt, że klan, utworzony przez graczy i dla graczy, staje w obronie praw, licencji, części umów firmy, które de facto w graczy uderzają. posługując się identyczną, jak UBI-softowe groszoroby korporacyjną nowomową.

Prawo jest prawem i nic tu po forumowiczach. Komu się gra nie podoba to nie kupuje - musu ne ma. Sa opinie dobre są i złe. To ty decydujesz o zakupie.

Dla przypomnienia:

Witamy Cię na stronie Klanu POLISHSEAMEN.
Jesteśmy grupą przyjaciół, których łączy wspólne zamiłowanie do symulatorów morskich, a zwłaszcza gier „Silent Hunter II” - „Destroyer Command” , "Silent Hunter III" oraz "Silent Hunter 4 Wolves of the Pacific" w trybie multi. Interesujemy się historią II Wojny Światowej na morzach i oceanach. Znajdziesz tu przygodę i walkę. Poznasz smak zwycięstwa i porażki. Rywalizujemy między sobą, ale tylko na wirtualnych wodach. Jeżeli czegoś nie Wiesz lub Masz pytania dotyczące gry i wszystkich jej aspektów pomożemy Ci i podzielimy się z Tobą naszą wiedzą.

Czy gdzieś pisze "będziemy chronili Cię przed pazernością UBISOFTU" albo "walczymy z DRM" ?

[ciekawe, mam wrażenie że gadam do ściany...]
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 17 Marzec 2010, 21:18, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 17 Marzec 2010, 21:21   

Cytat:
Pod tym linkiem: [wymoderowano] ktoś znalazł sposób LEGALNY , zaznaczam jeszcze raz LEGALNY , na ominięcie DRM i zapisywanie stanu gry na własnym twardym dysku!!!!

Wskazana przez szymka instrukcja obejścia zabezpieczeń DRM narusza warunki licencji Silent Hunter 5.
Cytat:
O co chodzi? No chodzi o brak logiki w działaniu. Bo niechaj mi ktoś wytłumaczy, na czym polega różnica pomiędzy "scrackowaniem gry", a "usunięciem zabezpieczenia" które to "usunięcie" już jest ok. Hmmm??? I nie zadowolę się odpowiedzią że "mod tak uznał, więc jest to słuszne i tak być musi".

PL_Storm87, zgodnie z prośbą przytaczam zapisy licencji EULA dla gry Silent Hunter 5 (z którymi - jak mniemam - nie miałeś okazji się zapoznać).
Cytat:
Niniejszy produkt multimedialny jest chroniony za pomocą unikatowego, osobistego kodu klucza dostarczonego użytkownikowi przez firmę UBISOFT („kod klucza”). Użytkownik niniejszym przyjmuje do wiadomości i zgadza się na następujące warunki dotyczące kodu klucza i korzystania z produktu multimedialnego: do korzystania z produktu multimedialnego w jakimkolwiek momencie jest wymagane stałe połączenie z internetem i konto w witrynie pod adresem ubi.com.

Użytkownik przyjmuje do wiadomości i zgadza się, że niniejszy Produkt Multimedialny wymaga stałego połączenia internetowego oraz wymaga korzystania z niego w połączeniu z usługami internetowymi świadczonymi za pośrednictwem witryny pod adresem ubi.com. W przypadku zakończenia lub zaprzestania świadczenia przez firmę Ubisoft usług internetowych powiązanych z tym Produktem Multimedialnym firma Ubisoft dostarczy aktualizację oprogramowania pozwalającą Użytkownikowi korzystać z Produktu Multimedialnego bez uzyskiwania połączenia z serwerami firmy Ubisoft.

Jeżeli nie zgadzasz się z powyższym zapisem, to znaczy, że Silent Hunter 5 nie jest dla ciebie do momentu wydania ewentualnego patcha usuwającego zabezpieczenia DRM. PL_U-96 miał rację przyznając warna, a w świetle zpisów, które przytaczam powyżej zasłużył na niego rownież szymek. Decyzję pozostawiam moderatorowi działu lub administracji forum. Proszę o wymoderowanie tematu i zamknięcie dyskusji.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 17 Marzec 2010, 21:48   

Dzięki PL_Pasterz za pomoc.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi