POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol 97 - Operacja Pedestal - Atak na konwój
Autor Wiadomość
PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Władysław

#1  Wysłany: 29 Kwiecień 2010, 23:10   Patrol 97 - Operacja Pedestal - Atak na konwój

Godzina losowania: 20:05
Start serwera: czwartek 29.04.2010, godz: 20:10

Cytat:
"Operation Pedestal" - Atak na konwoj
U-Booty: VIIB (1942) lub VIIC (1942)
Czas misji: 1h 45min
Zaloga: zawodowcy (regular)
12 VIII 1942 g 05:15
Pogoda: srednie zachmurzenie, lekka mgla
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Konwój "Pedestal" plynie wolno przez Morze Sródziemne. Cenny ladunek ma kluczowe znaczenie dla utrzymania Malty. Panstwa Osi rzucaja do walki wszystkie dostepne samoloty i okrety podwodne. Dzienny nalot z 11/08 zostaje odparty przez Hurricany. W nocy 100 bombowców ponawia atak, ale trafiaja na potezna bariere ognia plot. Mimo to bomby dosiegaja parowiec "Deucalion".
--- ODPRAWA ---
Brytyjski konwoj na wysokosci Bizerte, zbliza sie do brzegow Malty. Przechwycic i za wszelka cene zniszczyc. Badzcie uwazni, anglicy rzucili wszystkie dostepne sily do obrony konwoju.

Udanych lowow!
PL_tes

v.1.2
27/10/2009

W patrolu udział wzięli:

PL_Iroks - KIA
Small Tanker "MV Port Chalmers" - 4 297
Cargo Steamer "MV Rochester Castle" - 5 407
1/2 Old Passenger Liner "MV Empire Hope" - 7 164
Tanker T3 "SS Ohio" - 11 767
1/2 C2 Medium Cargo "SS Santa Elis" - 3 155
---------------------------------------------------
Razem: 31 790 BRT

U-129_von_Harpe - KIA
Frigate Black Swan Class "HMS Pelican" - 1 250
J Class Destroyer "HMS Intrepid" - 1 690
Razem: 2 940 BRT

PL_Andrev - SURV

PL_Cmd_Jacek - SURV
Old Passenger Liner "MV Brisbane Star" - 14 539
Empire-type Freighter "MV Glenorchy" - 6 775
Razem: 21 314 BRT

PL_w_wilk - SURV
1/2 Old Passenger Liner "MV Empire Hope" - 7 164
1/2 C2 Medium Cargo "SS Santa Elis" - 3 155
Empire-type Freighter "MV Wairangi" - 7 023
Destroyer Hunt II "HMS Bramham" - 1 050
Destroyer V&W "HMS Fury" - 1 188
Razem: 19 580 BRT

Płyneliśmy głównie na peryskopowej bo wyjście na powierzchnie kończyło się atakiem lotniczym. :shy :shy :shy
Duża ilość eskorty utrudniała wejście do konwoju. Gdy już mi się to udało zapolowałem na pasażera. Dwie torpedy trafiły ale jeszcze nie zatonął. :schock :shy Nie zdążyłem go dobić bo zrobił to Iroks.
Potem starałem się potopić coś więcej ale po trafieniach dopadła mnie eskorta i obrabiała do samego końca. ;< Jednak odgryzałem się jak mogłem (dwa niszczyciele na dnie :juppi: ) i dzięki temu przeżyłem. Ogólnie patrol ciekawy i gdyby nie dwa paskudne pudła :zawstydzony: byłbym całkiem zadowolony.

Screenshot_12.jpg
kto walnął pasażera - ja
Plik ściągnięto 132 raz(y) 127.07 KB

Screenshot_13.jpg
i jeszcze raz pasażer
Plik ściągnięto 122 raz(y) 118.12 KB

Screenshot_14.jpg
Plik ściągnięto 119 raz(y) 116.86 KB

Screenshot_15.jpg
peryskop nisko bo eskorta na karku
Plik ściągnięto 126 raz(y) 119.57 KB

Screenshot_16.jpg
Plik ściągnięto 113 raz(y) 213.03 KB

Screenshot_17.jpg
Plik ściągnięto 111 raz(y) 212.27 KB

Screenshot_18.jpg
Plik ściągnięto 113 raz(y) 159.31 KB

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 08:05   

Można powiedzieć, że zająłem odpowiednią pozycję przygotowując się do ataku przez bite półtora godziny. Z ataku na grupę bojową zrezygnowałem w momencie gdy szło na mnie 5 niszczycieli, a cel główny nie był jakiś specjalnie istotny (lotniskowiec to nie był, a pancernik prawdopodobnie by nie zatonął).

Tak więc przeczekałem aż ta grupa polująca na naiwnych pójdzie sobie precz.

Po wynurzeniu zobaczyłem płonącego C2 - dostał z rufowej pod kil, ale oczywiście nic mu się nie stało. Po zmianie pozycji na dogodną okazało się że mnie pięknie wyrolował - spróbowałem zaatakować z 1500 metrów, ale często zmieniał kurs i wymanewrował torpedy.

Gdy patrol chylił się ku końcowi z 700 metrów zaatakowałem Cargo Streamer'a będącego w "idealnej" pozycji. Niestety miałem pecha bo akurat wchodził w zwrot i rybki przeszły mu przed dziobem. Dwa pudła.
:zawstydzony:

Będąc szczęśliwy że udało mi się przetrwać będąc niewykryty i nieatakowany, zmełłem w ustach przekleństwo i z nieukrywaną radością wziąłem w ręce "Egipcjanina Sinuhe" czytając o obronie kraju Kem przez straszliwymi Hetytami.

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#3  Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 09:10   

W tym patrolu omal nie pobiłem rekordu ... najszybsze KIA. Standardowo po rozpocząciu misji i osłuchaniu otoczenia, wynurzyłem się. A tu ZONK. Oficer melduje:

"zauważyliśmy samolot" :cenzura:

dobrze, że miałem całą naprzód i byłem burtą zwrócony do atakujących. Usłyszałem ryk silników i eksplozje bomb przy burcie. Miałem ogromne szczęście w zasadzie tylko uszkodzenia pokładu oraz kiosku uffff.

Druga strona medalu, jest taka, że lotnicy z pewnością powiadomili niszczyciele, więc czym prędzej już pod wodą uciekłem.

No dobra, płynę starając się ominąć zbliżające DDeki i wpadam na grupę bojową. FIJI przeszedł 150 m ode mnie. Do ataku nadawał się tylko DIDO - oberwał z rufowej wyrzutni, lecz nie zatonął. Za to DDeki już baaaardzo aktywnie poszukiwały nas.

Konwój zaczął kręcić bączki, a ja miałem przed sobą stado eskortowców. W końcu jednak udało się przyjąć pozycję do ataku i ... zostałem staranowany przez palącą się C2 - :cenzura: co za dzień :schock .

No ale w końcu posłałem dwie rybki do Empire - wybuchły i nic - statek tylko stoi. No to rufowa i .... nic statek stoi, zabrudziłem mu tylko karoserię. Zostawię go sobie na deser, bo zbliża się pasażer, gna prawie 12 w. Siedzą w nim 2 torpedy i ... nic, tylko powoli się dalej oddala. No to teraz powolne przeładowanie torped, omijanie DDeków i dobijanie dziadów.

W końcu, pasażer schodzi po koiejnych dwóch torpedach (w sumie 4). To samo z Empire też wymaga kolejnych dwóch, by zamienić się w wieczną łódź podwodną.
ściana i tak zawsze swoje wie"

PL_Iroks 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Piotrek

#4  Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 09:13   

Bardzo fajny patrol, naprawdę było ciekawie. Płynąc spotkałem jednego dd, postałem do niego tylną, chybiła i bardzo dobrze. Po chwili przybyła grupa bojowa, która przepłynęła baaardzo blisko mnie, ale nie wykryli mnie :D
Przy wpłynięciu do konwoju była już tylko czysta formalność.
1 cel c2, kontaktowa około 5m (liczyłem na maszynownie), niestety dostał trochę z tyłu.
2 cel pewniak, mały tankowiec, efekt jednej torpy na magnetyku

3 cel cargo steamer, połowa jego zanurzenia, dostał z tylnej wyrzutni kontaktową i zatonął.
4 cel Passanger, chwile przed trafieniem, dostał od kogoś jedną. Był to wilku :) Moja kontaktowa w 3/4 zanurzenia przód, wilka też w przód trafiła ale jaka to nie wiem.
W międzyczasie zostałem co nieco staranowany przez frachtowiec :D

Tankowiec T3 po dostaniu magnetykiem:

I C2 który dostał od kogoś kto nie chciał się przyznać :) Z tego co widziałem, najpierw raz ode mnie dostał, po przeładowaniu, posłałem kolejną ale chwile przed uderzeniem, uderzyła czyjaś powodująca wybuch, moja druga torpa tylko spotęgowała wybuch :)

Potem dd mnie znalazł, uniknąłem tylnich bomb ale dostałem jeżem w torpedownię i niestety KIA :(
Ostatnio zmieniony przez PL_Iroks 30 Kwiecień 2010, 09:14, w całości zmieniany 1 raz  

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#5  Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 09:59   

PL_Cmd_Jacek napisał/a:
W tym patrolu omal nie pobiłem rekordu ... najszybsze KIA. Standardowo po rozpocząciu misji i osłuchaniu otoczenia, wynurzyłem się. A tu ZONK. Oficer melduje:

"zauważyliśmy samolot" :cenzura:

Hi, hi, hi ,hi . Nie ma to jak lekko zmodyfikowac misje w nowym pakiecie :D Powiem Tobie, ze miales ogromne szczescie, przy tym combosie co atakowal ;)

Wszystkim gratuluje udanej misji i mam nadzieje ze bawiliscie sie dobrze.

PS. Jest juz 3 wersja tej misji. Tak jak uzgdnialismy z Jackiem i jak bede mial troche czasu, to polyniemy ja jako ranking. Testowalismy ja z Wolfixem i zabawa byla naprawde przednia.
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 30 Kwiecień 2010, 10:01, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Renegat 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3

#6  Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 11:04   

Cytat:

PS. Jest juz 3 wersja tej misji. Tak jak uzgdnialismy z Jackiem i jak bede mial troche czasu, to polyniemy ja jako ranking. Testowalismy ja z Wolfixem i zabawa byla naprawde przednia.

o tak pamiętam hehe mam nadzieję że będzie mi dane popłynąć tą misję Tes.

Ostatnio zmieniony przez PL_Renegat 30 Kwiecień 2010, 11:05, w całości zmieniany 1 raz  

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#7  Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 11:52   

Nie martw sie, dam wczesniej ogloszenie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi