Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Operation Pedestal" - Atak na konwoj
U-Booty: VIIB (1942) lub VIIC (1942)
Czas misji: 1h 45min
Zaloga: zawodowcy (regular)
12 VIII 1942 g 05:15
Pogoda: srednie zachmurzenie, lekka mgla
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Konwój "Pedestal" plynie wolno przez Morze Sródziemne. Cenny ladunek ma kluczowe znaczenie dla utrzymania Malty. Panstwa Osi rzucaja do walki wszystkie dostepne samoloty i okrety podwodne. Dzienny nalot z 11/08 zostaje odparty przez Hurricany. W nocy 100 bombowców ponawia atak, ale trafiaja na potezna bariere ognia plot. Mimo to bomby dosiegaja parowiec "Deucalion".
--- ODPRAWA ---
Brytyjski konwoj na wysokosci Bizerte, zbliza sie do brzegow Malty. Przechwycic i za wszelka cene zniszczyc. Badzcie uwazni, anglicy rzucili wszystkie dostepne sily do obrony konwoju.
PL_w_wilk - SURV • Old Passenger Liner "MV Empire Hope" - 14 329 • Tanker T3 "SS Ohio" - 11 767 • J Class Destroyer "HMS Intrepid" - 1 690
---------------------------------------------------
Razem: 27 786 BRT
PL_tes - KIA • Fiji Class "HMS Manchester" - 9 400 • Cargo Steamer "MV Clan Ferguson" - 5 348
---------------------------------------------------
Razem: 14 748 BRT
PL_Iroks - KIA
petryko6 - KIA
Płyneliśmy na peryskopowej bo wyjście na powierzchnie mogło zakończyć się atakiem lotniczym.
Duża ilość eskorty utrudniała wejście do konwoju. Gdy już mi się to udało zapolowałem na pasażera. Dwie torpedy trafiły i zatonął.
Potem starałem się potopić coś więcej ale miałem paskudne pudła. Następnie dobijałem T3 - konieczne były trzy torpedy dobrze że po drugiej stanął. Po trafieniach dopadła mnie eskorta i obrabiała do samego końca. Jednak odgryzałem się - niszczyciel na dnie i przeżyłem schowany głęboko. Ogólnie patrol ciekawy i gdyby nie dwa paskudne pudła byłbym całkiem zadowolony.
Screenshot_3.jpg tankowiec - pierwsza torpeda
Plik ściągnięto 115 raz(y) 112.61 KB
Screenshot_4.jpg druga
Plik ściągnięto 115 raz(y) 116.02 KB
Screenshot_5.jpg trzecia
Plik ściągnięto 114 raz(y) 122.43 KB
Screenshot_7.jpg niszczyciel - peryskop nisko bo eskorta wkoło
Imię: Piotrek
#2 Wysłany: 9 Maj 2010, 10:07
żal, żal, żal
już nawet pudła nie są ważne, ale 2 razy naprawiać cały okręt, żeby potem dostać głupią salwą (dla kogoś zarezerwowaną) i pójść na dno to już tragedia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum