Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#1 Wysłany: 5 Lipiec 2010, 19:59 Operacja Torch
Korzystając z doświadczenia przy robieniu wcześniejszej misji, i z małą pomocą sonara stworzyłem kolejną misję, wydaje mi się, że jest lepsza. Nie będę zdradzał szczegółów, oto link do downloadu:
http://rapidshare.com/fil...racja_Torch.rar , proszę także, aby ta misja ukazała się w następnym pakiecie misji Jesień 2010.
P.S. Jutro chyba ukaże się moja kolejna misja, mam ostatnio duże chęci do robienia misji do SHIII
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 5 Lipiec 2010, 20:07, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
#4 Wysłany: 5 Lipiec 2010, 22:46
Czytaj dokładnie co podpowiada Ci edytor. Jednostki są zbyt blisko siebie. Dotyczy to szczególnie eskorty.
Kolejna sprawa do pozycja u-bootów. Np. U-164 jest wynurzony i oddalony zaledwie o 3,5 km od najbliższego eskortowca - czyli prawie pewne wykrycie i ostrzelanie, taki miałeś zamysł ?
Dalej - więcej dokładności i konsekwencji. Jeżeli to jest jakaś wariacja operacji Torch, to jakiego grzyba nadawałeś statkom nazwy z Władcy Pierścieni ? Mnie to razi. Albo zgodność z prawdą historyczną, przynajmniej w minimalnym stopniu. Albo pełna fantazja, wtedy nie nazywaj misji w historyczny sposób.
Marco ma rację, w takiej formie misja nie nadaje się do pakietu.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
1. Odstepy miedy eskorta a konwojem. U Ciebie to jest miedzy 200m a 400m. Absolutnie nieakceptowalne. Przy twoim ustawieniu wilczego stada, ten konwoj na 99% zostaje rozstrzelany.
2. Ustawienie samego stada. Jezeli nie chcesz narazic sie na gniew Andrew'a , szybciutko wykombinuj cos innego. Jacek dobrze opisal sprawe. Pobierz paczke misji PS i spojrz jak bardziej doswiadczone osoby rozstawiaja uboty, eskorte i konwoj. Nie musisz robic kropke w kropke, ale zawsze to niezla podpowiedz.
Ja rozmiem, ze to twoje pierwsze misje i jescze troche brakuje do doskonalosci. Ale licze, ze przyjmiesz krytyke z pokora i bedziesz malymi kroczkami tworzyl coraz to lepsze misje.
Pamietaj, zawsze mozesz wpasc na Vento i poprosic kogos z kanalu SH3 o przetestowanie.
#8 Wysłany: 6 Lipiec 2010, 13:51
Faktycznie, za wcześnie uznałem, że misja jest gotowa. Postaram się ją dzisiaj udoskonalić, aby była przyjemniejsza do gry. Jak na razie uczę się na błędach.
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
sOnar [Usunięty] Kommodore
#9 Wysłany: 6 Lipiec 2010, 15:12
Zrób na przykład tak:
1. podejście 12-14 km
2. odległość między czterema ubootami 2000-2500m
3. odległość między statkami w konwoju 1000-1200m
4. prędkość konwoju 7 węzłów
5. na trzy lub cztery statki jeden eskortowiec
Spróbuj trzymać się tego planu a na bank napiszesz poprawną misję...
ps. piszę z Linuxa więc nie mam jak otworzyć Twojej misji ale zrobię to wieczorem
Ostatnio zmieniony przez sOnar 6 Lipiec 2010, 15:15, w całości zmieniany 2 razy
#10 Wysłany: 6 Lipiec 2010, 17:08
Wziąłem sobie waszą krytykę do serca, i poprawiłem misję. Przeczytałem też poradnik Finka, więc wprowadziłem jeszcze kilka zmian, ale to już odkryjecie sami, starałem się też trzymać wskazówek sonara. Zmieniłem nazwy brytyjskich statków (niezadowolenie Jacka), oddaliłem trochę eskortę od konwoju ( niezadowolenie wszystkich ), Oddaliłem stado do jakiś 10-12 km od konwoju, rozpoczęcie na powierzchni ( nie miejcie pretensji, że pierwszy kontakt dopiero po 25 min, widoczność tylko 5 km), czyli zrobiłem ogólny remont w misji link do wersji poprawionej: http://rapidshare.com/fil...Torch_v.1.1.rar
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 6 Lipiec 2010, 17:11, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Piotrek
#11 Wysłany: 6 Lipiec 2010, 17:26
sOnar napisał/a:
3. odległość między statkami w konwoju 1000-1200m
tu się nie zgodzę trochę mniej, bo tak szybko wpływa się do konwoju i spokojnie siedzi do końca misji, nie ma nawet opcji by jakiś statek nas przez pomyłkę staranował.
#12 Wysłany: 6 Lipiec 2010, 17:54
Ciaśniej tzn. 500m np. konwój zaczyna wyczyniać cuda i często się zatrzymuje
Wiesz co Szylol. Zrobię Ci film jak zrobić pierwszą misję. Tak będzie najlepiej
Ostatnio zmieniony przez sOnar 6 Lipiec 2010, 17:55, w całości zmieniany 1 raz
#14 Wysłany: 6 Lipiec 2010, 18:55
z góry dzięki sonar, ale ty już chyba robiłeś film, jak zrobić misję, ale link nie chce mi iść
Jest jeden problem z twoja misja. Na 99% wiekszosc graczy przestrzeli ten konwoj. Malo kto zorientuje sie w swojej pozycji. Plynales ta misje choc raz sam?
#17 Wysłany: 6 Lipiec 2010, 20:59
Tes dobrze, że zauwarzyłeś, może nie większość przestrzeli, ale na pewno conajmniej dwóch nie trafi w konwój, naprawię to jutro( cholera, znów zrobiłem misję, wymagającą wielu poprawek )
P.S. Dzięki sonar za film, przyda mi się przy tworzeniu kolejnych misji
[ Dodano: 7 Lipiec 2010, 13:22 ]
Naprawione! Tym razem wszystko dokładnie przetestowałem, i wszystko działa jak należy, a u-bootami trafia się w konwój w 100%. link: http://rapidshare.com/fil...Torch_v.1.2.rar , dzięki za pomoc oraz za jak wielce pomocną mi krytykę. Dziękuje sonarowi, za wrzucenie tego filmu, aby mógł go ściągnąć, oraz za ogólną pomoc. Prosiłbym, aby ta wersja misji znalazła się w pakiecie ( oczywiście, za waszą zgodą ) Za jakiś czas prawdopodobnie ukaże się moja kolejna misja, lecz tym razem będę nad nią pracował kilka dni, aby była naprawdę ukończona .
[ Dodano: 7 Lipiec 2010, 13:24 ]
P.S. A moja poprzednia misja ukaże się w pakiecie? Możecie myśleć, że przynudzam, cały czas o to pytając, lecz bardzo mi na tym zależy
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 6 Lipiec 2010, 21:07, w całości zmieniany 1 raz
#18 Wysłany: 7 Lipiec 2010, 20:50
Hmmm
Powiem tak...
Po pierwsze w roku 1942 są ubooty z 1941. Zawsze o rok wcześniejsze
Po drugie - żaden uboot nie przejąłby konwoju w tym ustawieniu - no chyba, że by wiedział że trzeba płynąć z wyprzedzeniem... o czym nie kryjmy - wiedziałeś Szylol... a gracze nie są wróżbitami
Po trzecie nie 15 km po bokach konwoju - tylko przed/do konwoju
Reszta jest raczej poprawna...
Nie chcę byś się zniechęcił do pisania misji. Idzie Ci to co raz lepiej. Na razie daję Ci wersję alpha misji. Podeślę także finalną wersję - ze zmienioną wodą M.Ś... Morza Śródziemnego a tym czasem lecę na M.Ś - mistrzostwa świata bo meczo jest
#19 Wysłany: 8 Lipiec 2010, 12:29
Nie chciałbym się sprzeczać z tobą, Sonar, ale:
Nasi drodzy Klanowicze nie czekają aż konwój do nich podpłynie, lecz płyną do przodu całą parą, a wtedy nie trafią w konwój. Można zrobić tak, aby nie byli zwróceni prosto na południe czy na północ, lecz na konwój, wtedy dopłyną do niego w ciągu 30 minut. Ten konwój po prostu robi tylko 5 w, więc po 30 minutach przepłynie tylko 4,6 km. Można też przybliżyć ich do konwoju (dałeś tam chyba z 20 km do konwoju ) , lub też przyśpieszyć konwój, ale gdy płynie 7 w, to przypłynie tylko o 2 km więcej w tym czasie. Nie wiem co z tym fantem zrobić, doradzam się ciebie, w końcu jesteś dobrym misjonarzem A tak poza tym, to czym różnią się wody M.Ś. (Morza Śródziemnego), od atlantyckich ?
Viva Espanyol
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 8 Lipiec 2010, 12:31, w całości zmieniany 1 raz
Odcieniem wody, a odcień ten zmienia się bezpośrednio otwierając misje notatnikiem i modyfikując odpowiednią linijkę kodu. Na forum było o tym kilka razy mówione.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum