Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 25 Sierpień 2010, 08:44 Serwer wersja 1.63 - OK
No i kolejny test wypadł bardzo dobrze. Po wczorajszym patrolu mozna stwierdzić, że serwer UBI dla SHIV w wersji z TMO 1.63 jest stabilny.
Udało nam sie rozgrać patrol z uczestnictwem 5 jednostek co jest naprawdę niezłym osiągnięciem
No i na tym chyba skończymy sie chwalić, bo Japończycy w tym patrolu odnieśli druzgocące zwycięstwo. Z 5 okrętów podwodnych USA przeżył jeden. 4 suby zostały zniszczone przez eskortę. Jednostka która przetrwała podejście do konwoju miała tylko jedną szansę ataku na cel główny - czyli konwój. Potem musiała desperacko bronić się przed atakami 4 Akizuki...
Z wystrzelonych 11 torped 7 znalazło swoje cele, jednak strzały były na tyle nieprecyzyjne, że trafione jednostki utrzymały pływalność i uciekły.
Wnioski:
- nie można lekceważyć umiejętności japońskich sonarzystów
- fatalna skuteczność ataków torpedowych
- topredy wykazują tendencję do przegłębienia - według moich szacunków nawet do 2 metrów (typ Mark 14, Mark 10)
- wrogie jednostki transportowe mają niebywałą pływalność - trzy torpedy w jedną burtę, trafienia rozłożone na całej długości statku i... tylko lekki przechył na rozerwaną burtę, jednak niezauważalny spadek prędkości trafionej jednostki
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 25 Sierpień 2010, 08:45, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#2 Wysłany: 25 Sierpień 2010, 11:36 Re: Serwer wersja 1.63 - OK
PL_Daritto napisał/a:
- topredy wykazują tendencję do przegłębienia - według moich szacunków nawet do 2 metrów (typ Mark 14, Mark 10)
Oj, widac stare wilki mocno zardzewialy W TMO (o ile sie nie myle to samo w orginale) zawsze bralo sie poprawke -2 metry do zanurzenia (przynajmniej do 1944r. - nie pamietam jak te nowsze torpedy dzialaly).
Heh, Tes, może niezbyt precyzyjnie określiłem wnioski. To, że torpedy idą głębiej od zadanego poziomu to wiemy. Dało się jednak zauważyć, że pomimo płytszej nastawy kompensującej przegłębienie torpedy i tak cygaro przechodzi pod kilem )
A co do rdzy to fakt... Ja osobiście czuję się tak, jakbym miał uczyć się gry od nowa. Tylko klawiszologia została w pamięci heheh.
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#4 Wysłany: 25 Sierpień 2010, 12:22
Eh, ten amerykanski szjas z wyprzedazy
Jedno mnie martwi. Czas toniecia. Misje multi gramy max. 2h i wszelkie mody typu "real sinking time" zupelnie nie nadaja sie do tych misji. Mam nadzieje ze trafialiscie w dziob/rufe i moje obawy sa bezpodstawne. Pamietam ze poprzednio nie bylo wiekszych problemow z TMO.
Zaatakowalem dwa niszczyciele Akizuki. Z 3 wystrzelonych torped dwie były w celu - po jednej na drapieżnika. Tu nie mam obiekcji - jedna eksplodowala magnetycznie pod rufą ale tak minimalnie trafiając, ze fontanna wody po eksplozji opadała już daleko za okrętem. Tak więc w najlepszym przypadku uszkodzilem mu maszynkę sterową, może trochę śruby.
Drugi oberwał też w rufę, ale tak blisko końca okrętu że też ciężko spodziewać się krytycznych zniszczeń.
Kolejne torpedy posyłałem w kierunku merchów. No i tu już pewne obawy mam, bo jeden z frachtowców - 5480 BRT - oberwał trzema torpedami w środek przekroju kadłuba. To nie była wielka jednostka, więc zakładając że miała cargo na pokładzie - powinna elegancko pokazać dno. Ale nic z tego. Zakopciła, zapaliła się, po czym żwawo zrobiła ostry zwrot i ze sprytną prędkością około 5 węzłów poszła w siną dal.
No i zostałem bez 11 torped i z wynikiem 0 BRT w zatopionym tonażu...
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#7 Wysłany: 25 Sierpień 2010, 18:01
Cytat:
wszelkie mody typu "real sinking time" zupelnie nie nadaja sie do tych misji
Real Sinking Mechanics nie był zaimplementowany w TMO 1.63 (podjerzewam, że w wersji 2.0 również go nie ma). Problemy, o których pisze tes dotyczyły testów na "Operation Monsun", gdzie tankowce trzymały się dzielnie nawet po 10-12 trafieniach...
PS. Przepraszam za nieobecność mojej skromnej osoby na ostatnim patrolu. Proponuję by termin kolejnego "usuwanie rdzy" został podany w tym wątku (z odpowiednim wyprzedzeniem). Jak widać stara wiara powoli zaczyna wracać do korzeni...
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#8 Wysłany: 25 Sierpień 2010, 18:20
W dziale "Download" jest także pliczek:
Polishseamen_SH4_pack_2.02.zip
co on zmieniał, oprócz dodania misji ???
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Co do Pack 2.0.2 to nie pamiętam już listy poprawek - pewnie Pasterz z Andrevem będą wiedzieli więcej.
Panowie Kapitanowie - mam możliwość hostowania gier. Ostatnie testy to potwierdziły. W takim razie jestem w stanie wystawiać gry powiedzmy 3 razy w tygodniu, tak co drugi dzień. Co do weekendów to o ile będę na miejscu to też jak najbardziej mogę hostować i grać.
Najbliższy weekend mam całkowicie wolny i mogę poświęcić mnóstwo czasu na testy i patrole. Zapraszam więc wszystkich chętnych od piątku
Co do dnia jutrzejszego - będę na vento około godziny 20ej - możemy więc rozegrać patrolik i może nawet spróbujemy mojego ulubionego TMO 1.9 ?
KIA KIA KIA KIA KIA
#10 Wysłany: 26 Sierpień 2010, 17:26
Oprócz zestawu misji autorstwa członków Klanu, Polishseamen_Pack zawierał m.in:
- zmodyfikowane parametry torped (zredukowany efekt "przegłębienia", zredukowana częstotliwość niewybuchów lub przedwczesnych wybuchów, zredukowana częstotliwość występowania tzw. circular torpedo run czyli torped zataczających kręgi zaraz po opuszczeniu luków torpedowych),
- zmodyfikowany model zniszczeń i tempo naprawy okrętu (parametry "czystego" TMO w tym względzie są nie do zaakceptowania w trakcie patrolu multiplayer),
- zmodyfikowane parametry środowiskowe (w szczególności deszczu i mgły),
- ograniczona do 3 liczba wabii,
- inne drobne poprawki zaimplementowane na podstawie obserwacji graczy*.
* jak na przykład skrót klawiaturowy PP... kto z nami pływał ten wie o co chodzi
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Wszystko do ustalenia przed patrolem. Wtedy będziemy wiedzieli, czym obecnie kto dysponuje.
Ja osobiście mógłbym popłynąć TMO 1.7 z pakietem opracowanych misji PS oraz poprawkami SH Pack 2.0.2.
Instalacja nie trwa długo, więc możemy sobie dowolnie wybrać. Czasu mam dziś dużo, więc nie musimy się ograniczać do jednego patrolu )
Pasterz, Andrev - co z Wami? Gdzie ta entuzjastyczna reakcja na szansę popływania naszymi starymi puszkami made by Uncle Sam????
KIA KIA KIA KIA KIA
#14 Wysłany: 27 Sierpień 2010, 16:55
Proponowałbym <cytat>standardowy pakiet rankingowy (TMO 1.62/1.63 + pakiet PS)</cytat> bo chyba najwięcej osób ma go "na stanie"... Wyruszamy dziś o 20:00 jak mniemam?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#16 Wysłany: 27 Sierpień 2010, 18:36
Życzę powodzenia, wypiję dzisiaj za tych co na morzu
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Panowie Kapitanowie
Dziś zapraszam wszystkoch chętnych na patrol. Ja osobiście pojawiam się na Vento o godzinie 20:00 - mgę mieć maksymalnie 15 minut poślizgu.
Gramy na zestawie TMO 1.63 wraz z pakietem Polishseamen pack 1.1. Pakiecik jest malutki, więc osoby nie posiadające go w swoich zasobach niech dzadzą znać, to prześlę via mail lub PW.
KIA KIA KIA KIA KIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum