Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
U-Booty: IXB (1942), weterani
Czas misji 90-120 min
17/03/1942 godz. 5:30
Pogoda: pochmurnie, lekki wiatr
--------------
U-booty działały na wodach zachodnioatlantyckich bezkarnie - w ciągu trzech pierwszych miesięcy 1942 roku nie zginął ani jeden z tych okrętów. Obfitość celów była natomiast tak wielka, że dowódcy okrętów podwodnych nie wykonywali ataków na statki puste, wybierając jedynie płynące z ładunkiem.
Podtrzymacie tą dobrą passę.
Powodzenia
PL_Cmd_Jacek
W patrolu udział wzięli:
janko175 - SURV • Destroyer Somers "USS St Stephen" - 1 850 • Destroyer Clemson "USS St Perkins" - 1 190 • Tanker Nipiwan Park Type "TK Orpheus" - 2 415
---------------------------------------------------
Razem: 5 455 BRT
Patrol zaczął się dobrze, bazując na oznaczeniu pozycji konwoju i namiarów na hydro obrałem kurs. Po chwili pojawiły się dymy.
Po cichu udało mi się minąć zaalarmowaną eskortę, która zaczęła polowanie na atakujące ubooty. Najpierw zatopili Gregorego, który niespodziewając się ataku oglądał telewizję . Potem KIA zgłosili Kulipi i Supertux.
Ja zaatakowałem parowca, ale tylko się zapalił i odpłynął.
Potem już tylko pudłowałem niemiłosiernie . W końcu zastopowałem a potem dobiłem mediuma.
W końcu zła passa się skończyła. Trafiłem T2, który eksplodował , po czym wolno zaczął się oddalać .
Dalej trafiłem krytycznie w dziób arrowa oraz z 3 km T3
Musiałem ciągle uważać, bo wokół mnie cały czas niuchała fregata. W końcu jednak odpuściła, a ja dogoniłem T2 i zacząłem dobijać. Oczywiście pierwsza torpeda poszła rykoszetem, dopiero druga, a zarazem ostatnia zniszczyła tankowiec.
O Janko, mogę powiedzieć, że bawił się z eskortą w chowanego, a potem wziął udział w regatach .
SH3Img@16-10-2010_21.54.46_790.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 35.5 KB
SH3Img@16-10-2010_21.54.51_838.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 61.33 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
O Janko, mogę powiedzieć, że bawił się z eskortą w chowanego, a potem wziął udział w regatach .
Świetne podsumowanie
W pierwszwej chwili obrałem kurs na konwój . Szedłem ciagle w zanurzeniu , ale po otrzymaniu wiadomości o liniowcu . Sprwdzam hydro i słysze pojedynczy kontakt na lewo odemnie . OK .Zmiana kursu ,wynurzenie i cała naprzód . Byłem wtedy już na tyle blisko konwoju ,że zaraz po wynurzeniu wachtowy zameldował o okrętach eskorty na prawej burcie . Przez jakiś czas gnałem jeszcze na powierzchni , kiedy jednak za rufą pokazały się już sylwetki DD , uciekłem pod wode , zmieniłem kurs o 30 st i czekałem ,co zrobi eskorta . Pierwszy DD zbliźał się , jakieś 800 m odemnie zrzucił bomby i wykonał zwrot prosto pod moje wyrzutnie rufowe .
Takiej okazji nie mogłem zmarnować . Odpalam cygaro i , trafiony . Po kilku minutach nadpływa kolejny DD . Zmiana kursu o 30 st . DD idze za mną , ale może mnie minie , Decyduje się na manewr z Top Gun . czyli daje po hamulcach ( Maszyny stop) . DD przepływa obok i zawraca ,znowu pieknię pod wyrzutnie . Odpalam i znowu trafiam . Za rufą kręci się jeszcze para DD ,ale jakoś udało mi się oddalić .
Obieram kurs na pojedyczy kontakt . Po jakimś czasie na na 270 pojawiają się żagle .
" Co to jest ? Regaty jakeś czy co ?" Myśle sobie . A może by tak działo przewietrzyć ?
Eeee ,NIE. Zbyt ryzykowne . W reszcie zobaczyłem mój cel , który ku memy rozczarowaniu okazał się jakimś zabłakanym tankowcem .
Misja znowu odbiegał mocno od standaru .I to mi sie w niej najbardziej podobało .
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 17 Październik 2010, 13:36, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum