Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 27 Styczeń 2011, 08:24 Spotkanie na morzu
Wreszcie!
Podczas kolejnego patrolu bojowego dostałem rozkaz przejścia na rutynowe wymiatanie do sektora patrolowego przy Surabaya. Podczas przejścia, w trakcie wynurzenia dostałem komunikat z hydro o kontakcie rozpoznanym jako okręt wojenny.
Trochę się zestresowałem - w TMO 2.0 kontak z jednostką wojenną IJN na powierzchni ma z reguły poważne i nieprzyjemne konsekwencje dla suba. Obsadziłem stanowiska, zarządziłem alarmowe zejście pod powierzchnię, wykonałem manerw wymijający i wyłączyłem napęd. Postanowiłem trochę posłuchać i po chwili znów namierzyłem odgłos śrub. Daleko i na dodatek ....jakieś dziwny odgłos tych śrub... Nie słyszałem takiego nigdy wcześniej. Cóż, ciekawość to pierwszy stopień do piekła, ale z drugiej strony NO RISK - NO FUN . Wynurzenie na peryskopową, cicha praca, prędkość 1.5 węzła.
Moje zdziwienie było ogromne gdy na horyzoncie zauważyłem jakąś bliżej niezidentyfikowaną kropkę. Nawet nie miałem pomysłu co to może być. Określiłem elementy ruchu "obiektu" i po tym, jak okazało się, że mam dobrą pozycję w stosunku do kursu "obiektu" postanowiłem poczekać.
Dokładnie po 10 minutach podniosłem persykop i...że tak się wyrażę: JAPA MI SIĘ ROZSZERZYŁA w uśmiechu triumfu! No, może nie triumfu, bo teraz należało to COŚ ustrzelić Wreszcie udało mi się spotkać z japońskim okrętem podwodnym na otwartym morzu!
Zebrałem namiary, bardzo dokładnie wytyczyłem kurs suba IJN, ustawiłem dwie torpedy na minimalną głębokość i - ryzykownie - zapalniki magnetyczne. Po chwili oddałem salwę. Strzelałem dwie torpedy, bo podczas tego patrolu już dwukrotnie moje torpedy okazały się niewybuchami a tu chciałem mieć pewność zatopienia.
Udało się! Jedna torpeda przeszła za rufą japońskiego podwodnika, druga trafiła na wysokości rufowego przedziału torpedowego. Eksplozja torpedy efektownie wyrzuciła rufę okrętu w górę IJN zginął.
SH4Img@2011-01-23_13.11.21_706_thumb.jpg Tak to wyglądało na początku :)
Plik ściągnięto 15 raz(y) 392.91 KB
SH4Img@2011-01-23_13.15.09_976_thumb.jpg Tu już po zebraniu danych w oczekiwaniu na odpalenie. Ciekaw jestem co to za typ suba IJN?
Plik ściągnięto 27 raz(y) 618.9 KB
SH4Img@2011-01-23_13.17.47_861_thumb.jpg No i moment trafienia. Wydaje mi się, że w przypadku brania namiaru na suba trzeba inaczej mierzyć odległość od celu. Jak na strzał "z ręki" poszło mi wcale nieźle :)
Plik ściągnięto 28 raz(y) 208.54 KB
SH4Img@2011-01-23_13.21.00_243_thumb.jpg Podstawowy bug TMO - suby nie toną. Postanowiłem więc poćwiczyć strzelanie do celu. Tu eksplozja po trafieniu w zbiorniki paliwa.
Plik ściągnięto 30 raz(y) 407.3 KB
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 27 Styczeń 2011, 08:36, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum