Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 24 Luty 2011, 13:19 Przejście w stan spoczynku
Witajcie kochani. Cóż...
Od 2 miesięcy próbuję odrdzewieć. Nie pomógł Das Boot, nie pomógł patrol w SH3. Jeszcze w 2 forach gdzie siedzę dostałem nowe obowiązki (dobra, chciałem je dostać).
Niby mam teraz ferie. (jeszcze kilka dni)... ale nie mogę znaleźć czasu.
Cóż. Jestem osobą dorosłą, inżynierem i umiem dojść do wniosku.
Panowie, z dniem dzisiejszym (tj. 24 luty 2011) odchodzę w stan spoczynku!
Nie jest to pożegnanie, więc nie martwcie się. Nie zniknę. Będę tu zaglądał, na wszystkie zloty się piszę.
Ale nie wezmę aktywnego udziału w grach. Cóż. Niektórzy pamiętają, że wspomniałem o amerykańskiej gildii SW:TOR. I to prawda. Jest to jeden z powodów. Niemniej spędzam na niej też nie tak wiele czasu. Bardziej wciągnęły mnie planszówki forumowe oraz sesje RPG (3-4 razy w tygodniu po 4h. To sami policzcie sobie, ile to zlatuje, a jeszcze studiuję).
Chciałem podziękować wszystkim, za wspólnie spędzone lata, patrole, kłótnie i wszystko inne.
Zwłaszcza chciałem podziękować:
PL_Marco - za stworzenie ze mną rankingu SH3, bycie dobrą duszą klanu oraz wspólne gry
W.A.R.D.C sOnarowi - za moda UTW, który wniósł bardzo wiele do gry i pozwolił mi odkryć drugie dno SH3
PL_Sygule - za świetne cytaty i wspaniałą, wspólną grę
PL_Hubalowi- nieobecnemu, który zaraził mnie pasują do komputerowych planszówek i zorganizował najfajniesze zloty klanu
PL_Jacy - za bycie dobrą duszą klanu. Żałuję, że nie spotkałem go osobiście
PL_CMD Jackowi - za wspólną pracę nad rankingiem
PL_Andrewowi - za całokształt twórczości
PL_U-96 - za pamiętne ostrzeżenia, zwrócenie uwagi na to, że wyglądam jak 40 letni facet oraz za dobre prowadzenie klanu.
Oraz wszystkim innym, dużo tego wymieniać.
Mam nadzieję, że się spotkamy nie tylko na zlocie, ale też może jak odrdzewieję i mnie nostalgia weźmie, również na wirtualnych wodach!
Dzięki za wspólne rzeźnie, jatki, patrole, pogaduchy i za sprawnie prowadzone rankingi na UTW Fineuszu!
Życzę Ci powodzenia w życiu osobistym, byś znalazł pracą godną Twojego wykształcenia. Byś znalazł fajną lalę co Ci będzie świergotać do ucha i nie tylko
Życzę by Ci się dobrze wiodło... i byś tu zaglądał i działał... a nawet wrócił po odpoczynku
No i byś się ze mną napił Jacka Danielsa na którymś tam zlocie
Dziękuję jako autor UTW za wszystko co dokonałeś dla promocji tego moda...
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 24 Luty 2011, 20:51 Re: Przejście w stan spoczynku
dzięki Finek i powodzenia !!!
PL_CMDR Blue R napisał/a:
planszówki forumowe
a co to jest ????
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#6 Wysłany: 24 Luty 2011, 21:39 Re: Przejście w stan spoczynku
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
PL_CMDR Blue R napisał/a:
planszówki forumowe
a co to jest ????
Gra planszowa toczona przez forum... Zwykle oparta o grę komputerową, ale są też oparte o innego typu gry.
Np. kumpel wymyślił zasady do prowadzenia średniowiecznego państwa (Feudalizm) i tam gram jako Bogdan Wieniawa Długoszowski, kanclerz Carski, Cara <khem, khem> Miłościwie Nam panującego skromnego sługi Bożego Cara Hermana II Łężyckiego, najjaśniejszego Pana i Władcy Caratu Rordańskiego i zwierzchnika Cerkwi Rordńskiej, właściciela ziem rozległych od Lasu Arduckiego po Terinów i Dobrzynę
Czyli w skrócie kumpla, który gra carem . I aktualnie nasz sojusznik jest atakowany przez królestwo Heahichi, któremu planujemy wypowiedzieć wojnę, zmagając się z klęską nieuroadzaju.
Ta gra w zasadzie nie ma planszy. Co innego prowadzone przeze mnie Narody: Od plemienia do Imperium, czyli wersja Fantasy Cywilizacji:
http://www.sendspace.com/file/fr50eb
To przykładowa 1 tura
Czy też np. Bzura 1939 na podstawie zasad gry o tym samym tytule wydawnictwa Dragon:
CMDR Blue R napisał/a:
Tura 3
11 września 1939
Sytuacja na froncie:
Armia Łódź zmieniła kierunek wycofania na północ. W walkach 30 DP poniosła duże straty (3) i znów zmuszona do ucieczki przed wielokrotnie mocniejszym przeciwnikiem (17 i 18DP, wsparte przez batalion pancerny)
Siła 1:5 (Polacy: Niemcy), zmodyfikowane do 1:9 przez warunki
Jednostka wycofała się 3 pola, zadając 1 punkt strat.
4 DPanc uderzyła na centrum Warszawy, wdzierając się do centrum, gdzie rozbito polskie siły pancerne (4 siły).
1:10 (Polacy: Niemcy) zmodyfikowane do 1:5. Wyeliminowano piechotę zmotoryzowaną 4DP(2) oraz zadano duże straty 13 dywizji zmotoryzowanej (3)
Wlkp BK wypchnęła 32 pułk 24 Dywizji Piechoty w kierunku Łowicza, ale kontratak 24 Dywizji Piechoty, zmusił polskie siły do ucieczki.
Utracono 7 pułk strzelców konnych(1), zadając straty 102 pułkowi 24DP (1)
Pod Włocławkiem Niemieckie siły piechoty uderzyły na wycofującą się armię Pomorze. Opóźniające siły zostały zmuszone do ucieczki, nie zadając większych strat.
W Żyrardowie Gen. Thommee i Kresowa oraz Wołyńska BK zostali ostrzelani przez artylerię. Na szczęście atak był niecelny.
Rozproszone Niemieckie dywizje piechoty zebrały się w całość i przystąpiły do ataku na cofającą się Armię Poznań.
Armia Poznań zajęła Sochaczew.
[Przypominam, że budowa fortyfikacji polowych to cały ruch jednostki [minimalnie 1]
Znaczniki na mapie:
Niebieski podkreślnik - jednostka uciekająca
Czerwony podkreślnik - jednostka w natarciu
Zielone kropki - ruch jednostek Niemieckich
Czerwone kropki - atak jednostek Niemieckich
Żółte strzałki - posiłki Niemieckie
Straty Polskie:
Warszawa:
Centralne fortyfikacje:
Jednostki wyeliminowane: Czołgi (siła 4)
Wielkopolska BK
Wyeliminowano 7 pułk strzelców konnych (siła 1)
30DP
Każda z jednostek straciła 1 punkt siły
Straty Niemieckie:
4 Dywizja Pancerna
12 pułk 4DPz [Piechota zmotoryzowana] - wyeliminowani (2)
33 pułk 13DZm [Piechota Zmotoryzowana] (utrata 2 punktów siły)
Atak na 30DP
51 pułk 18DP [Piechota] (utrata 1 punktu siły)
Atak na 146 pułk 44DP
85 pułk 10 DP [Piechota] (utrata 1 punktiu siły)
Atak na Wlkp BK
102 pułk 24DP [Piechota] (utrata 1 punktu siły)
Punktacja:
-1 [+3 względem ostatniej kolejki]
Mapka.
Deadline?
Poniedziałek, 23:59 (2 dni) [Oczywiście możecie prosić o więcej czasu zawsze)
Rozkazy:
Gen. Thommee (Pawliczek) - Wydane
Gen. Kutrzeba (Maciek) - Wydane
Gen. Bortnowski (Pingwin) - Niewydane
Gen. Tokarzewski (Damex) - Wydane
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#7 Wysłany: 25 Luty 2011, 10:47
Grałem w coś takiego jak Twilight Imperium. W normalnej wersji to gra planszowa, na potrzeby graczy PBEM fani przygotowali wersję do gry przez neta, zarządzaną przez prowadzącego grę.
PBEM i PBF się niewiele różnią.
Na PBF jest jednak łatwiejszy kontakt między graczami, jak jest ich np. 5. Wtedy piszę się po prostu posta, a nie maila do wielu. A jak coś jest "tylko dla danej osoby", to wysyła się PW... A więc wtedy jest to dokładnie jak PBEM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum