Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Krzysiek
#1 Wysłany: 13 Sierpień 2011, 23:19 Jak odczytać wiadomość SOS
Jak w temacie... mam wiadomość o takich namiarach 45. 29N. 09. 45W i nie wiem gdzie i na czym mógłbym to odczytać
gram na GWX 3.0
pozdrawiam
sOnar [Usunięty] Kommodore
#2 Wysłany: 15 Sierpień 2011, 13:25
Otóż nie mam pojęcia. Mapa morska w SHIII dzieli się na kwadraty używane w szyfrach Kriegsmarine np. AM17 ale jak to przełożyć na długość i szerokość geograficzną to nie mam pojęcia w SHIII. Można jednak podejrzeć tą pozycję w edytorze misji. Zakładasz nową misję i kursor na mapie pokazuje zbliżone do rzeczywistych koordynaty.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#3 Wysłany: 15 Sierpień 2011, 14:12
Jeśli te informacje są Ci potrzebne bo chcesz odstawić bohaterską akcje uratowania biedaków z tonącego okrętu to daruj sobie bo nic nie znajdziesz te komunikaty są podobne do komunikatów o konwojach, dostajesz wiadomośc gdzie dokladnie znajduje sie konwoj płyniesz w dany rejon a tam pustka
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
#4 Wysłany: 15 Sierpień 2011, 14:16
PL_Reaven napisał/a:
te komunikaty są podobne do komunikatów o konwojach, dostajesz wiadomośc gdzie dokladnie znajduje sie konwoj płyniesz w dany rejon a tam pustka
Jeszcze mi się nie zdarzyło nie przejąć konwoju którego koordynaty były podane na mapie. No chyba, że był za daleko bym go przejął w stosownym czasie. Coś Reaven słabo namierzasz te konwoje. Idzie się z paru-dniowym wyprzedzeniem a nie kilku-godzinnym. Tym sposobem zawsze dorwiesz konwój.
Imię: Krzysiek
#7 Wysłany: 15 Sierpień 2011, 19:09
to ładnie żeście mnie do GWX zniechęcili... z tymi SOS to tak nawet podejrzewałem ale żeby nawet z Konwojami w gumki se lecieli...
czyli dostając informację w GWX o Konwoju mam się nawet nie fatygować ?
toż to grabież w biały dzień przecież
Ale zaraz, chwilka - gram na GWX 3.0 i podobnie jak sOnar - nie mam problemu z przechwyceniem konwoju o którym melduje mi BdU. Oczywiście mam na myśli konwój, który mam w ogóle możliwość przechwycić ze względu na swoją pozycję względem meldowanego konwoju. Nie jest to niczym skomplikowanym - ja osobiście wykorzystuję tablice przeliczeniowe prędkości-odległości. W informacji o konwoju mam zawsze podany kurs kompasowy oraz prędkość szacunkowa konwoju. Tak więc mam podstawowe dane do przechwycenia a jeśli w komunikacie mam podane namiary stopnie-minuty długości-szerokości to po prostu sprawdzam to sobie na dowolnej mapie . Oczywiście, nie osiągam 100% wskaźnika przechwycenia, ale mogę się spokojnie pochwalić przechwytami ze skutecznością ok. 80% (powiedzmy, że dwa konwoje na dziesięć mi uciekają).
Co do namiarów na rozbitków - potraktujmy to jako wzbogacenie tła gry Nic poza tym.
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
#9 Wysłany: 16 Sierpień 2011, 10:48
No to też mówię, że ktoś tu gUpoty pisze . Zawsze przejmowałem konwoje podane na mapie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum