Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Fiaskiem zakończyła się również starannie przygotowana próba powrotu na Północny Atlantyk.
Mimo pewnego zmodernizowania U-Bootów (nowe urządzenia ostrzegawcze, silne działka pelot, a przede wszystkim torpedy akustyczne T5 "Zaunkönig") ich atak na konwoje ONS-18 i ON-202 w dniach 15-30 września 1943 r. zakończył się mniej niż umiarkowanym - o ile w ogóle - powodzeniem. Wbrew początkowym optymistycznym raportom, donoszącym o zniszczeniu 15 eskortowców i 9 statków, straty alianckie były znacznie niższe: zatonęły niszczyciel, korweta i fregata (druga fregata została poważnie uszkodzona i nie wróciła już do służby) oraz 6 statków. Zginęły zaś 3 U-Booty, a 3 inne odniosły uszkodzenia.
Czekaliśmy z PL_Mirko na dodatkowe osoby, lecz w końcu ruszyliśmy sami do ataku.
Wieczorowa pora sprzyjała:
udało się wejść pomiędzy dwie korwety i zaatakować medium cargo
kolejne 3 torpedy, w tym jedna niecelna, poszły do Ore Carrera, który niestety odpłynął dalej
niestety następny atak także zakończył się tylko uszkodzeniem handlowca
i wreszcie, ku uciesze załogi eksploduje transportowiec
na tym skończyła się dobra passa, gdyż korwety zwietrzyły zwierzynę i zaatakowały. Zanurzyłem okręt głęboko, lecz kolejne serie mocno zdemolowały okręt, który dopiero opanowałem będąc na 239 metrach.
Udając dziurę w wodzie, bez silników elektrycznych, szasując co jakiś czas balasty udało się przetrwać patrol, mimo że do końca nie dawał mi spokoju atakując trawler.
Dobrze, że to nie było coś większego, bo było by źle :-)
PL_Mirko, dzięki za patrol
SH3Img@23-11-2011_21.57.14_398.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 23.61 KB
SH3Img@23-11-2011_21.57.22_968.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 52.1 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 23 Listopad 2011, 22:28, w całości zmieniany 1 raz
Tym razem dla treningu 1,5 godzinny patrol.
Początek dobry - ciche przejście bez problemów między 2-ma korwetami, zatopiony prowadzący Ore, drugi większy Ore trafiony 2-ma torpedami zatonął i ...
I dobra passa skończyła się. Kilka niecelnych strzałów. Zdenerwowany lekko podirytowany, byłem pewien, że to cała zdobycz w patrolu.
Jednak jeszcze raz dostałem szansę w momencie, gdy kończyłem przeładowywanie torped dziobowej i rufowej. Pierwsza zastopowała Boque, a druga dokończyła dzieła.
I jeszcze na sam koniec jedna centralnie trafia Medium Cargo, który majestatycznie tonie.
Obsada przednich wyrzutni ciężko pracowała na sukces.
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#3 Wysłany: 23 Listopad 2011, 23:06
Witam.
Dzisiaj niestety nie mogłem zagrać. Ale przez najbliższe kilka dni bardzo chętnie. Także jak będą chętni to czekam.
Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum