Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 16 Marzec 2013, 20:26 freetrack
tak mam to ustawione
Przechwytywanie.PNG
Plik ściągnięto 68 raz(y) 152.63 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Grzegorz
Ulubiona Gra: seria Wing Commander (wielki fan), Silent Hunter III, seria Hitman, Fallouty Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: ze Śląska
#2 Wysłany: 19 Marzec 2013, 00:46
Coooool program
Idealne do symulatorów lotów bojowych
_________________ Zwał się John C. Butler a był naprawdę podłym draniem
Ilekroć próbowałem poczęstować go cygarem
On stanowczo odmawiał
Fundując mi soczystego jeża prosto w twarz
Udany patrol to taki w którym c0de zatapia 4 DD-eki
Ja z kolei zainteresowałem się alternatywnym rozwiązaniem, a mianowicie FaceTrackNoIR.
Jak nazwa wskazuje jest to program śledzący zmiany położenia twarzy gracza. W tym przypadku poza kamerką nie jest potrzebne żadne dodatkowe urządzenie. Aplikacja ma przykładowe pliki konfiguracyjne dla kilku gier m.in. Il2, ArmA, Fre Falcon, Wings of Prey.
Ponieważ nie używałem nigdy FreeTrack'a, trudno mi określić czy ten projekt może go ewentualnie zastąpić. W każdym razie pierwsze moje próby wskazują, że jest to ciekawe rozwiązanie.
Na pewne potrzebna jest kamerka co najmniej średniej jakości, która będzie w stanie utrzymywać fps na poziomie 20-30. Nie nadaje się do tego tania kamerka typu Titanum Onyx za 15-20 zł - próbowałem - 5-6 fps - program zacinał się.
Bardzo dobrze sprawuje się mój Logitech WebCam C270. W tych samych warunkach (oświetlenie), utrzymuje bez problemu 30 fps.
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#4 Wysłany: 23 Marzec 2013, 18:27
Spisuje się bardzo dobrze . Mam wersje na odblaski ,zamiast diod . Kamera za 70 zł Trzeba tylko wszystko dobrze ustawić . I pomyśleć ,że ostatni TrackIR kosztuje przeszło 700 zł Za co taka cena ?
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#5 Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 13:13
Kilka pomocnych wskazówek dla ustawienia kamery . Tego akurat nie ma na stronie projektu , a sprawiło mi to początku troche kłopotów .
FreeTrack - Default_2013-04-03_12-56-38.jpg Na początek : Ustawienia kamery . Tło musi być kompletnie czarne .
Plik ściągnięto 46 raz(y) 76.41 KB
FreeTrack - Usawienia kamery 1.jpg
Plik ściągnięto 61 raz(y) 76.41 KB
FreeTrack - Default_2013-04-03_12-58-22.jpg Może się zdarzyć ,że kamera nie będzie widzieć odblasków . Wtedy trzeba przestawić parametry jak na rysunkach .
Plik ściągnięto 53 raz(y) 291.08 KB
Feee track -Orientation.jpg
Plik ściągnięto 63 raz(y) 364.96 KB
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Ostatnio zmieniony przez janko175 3 Kwiecień 2013, 13:21, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki Panowie za screen'y - przydały się, mój FreTrack prototyp działa!
Wersja odblaskowa, 4PointCap, kamerka A4Tech 333 E z 6 diodami IR (Allegro, 55 zł z dostawą).
Trochę problemów z odblaskami. Po wielu próbach konfiguracji programu, stwierdziłem że paski odlaskowe z chińskiej kamizelki ostrzegawczej kupionej w sklepie motoryzacyjnym, nie odbijają światła IR
Za to sprawdziły się odblaskowe lampasy z "gatków" dziecinnej zabawki - misia z czasów .....nawet nie pamiętam.
Musiałem jedynie przesunąć suwak Threshold całkowicie do lewego skraju i dodać trochę jaskrawosci. Jeszcze tylko skonfigurowanie czułości, ustawienie szybkości rozglądania sie do własnych potrzeb i zdolności
Pierwsza bitwa Ferdkiem, (jedyna jak do tej pory z FreeTrack'iem) pokazała, że warto było ... Inny wymiar gry, większy komfort.
Wspomniany wyżej przeze mnie FaceTrack należy traktować jako ciekawostkę - nie nadaje się do szybkich gierek lotniczych. Algorytm wyszukiwania oczu, zarysów nosa i ust jest zbyt wolny, pracochłonny. Dodatkowo refleksy szkieł z okularów powodowały zacinanie się programu. Trzeba go było często restartować.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 10 Kwiecień 2013, 08:17
Panowie Admini przesuńcie proszę ten temat do działu POMOC. Może się komuś w przyszłości przydać.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#9 Wysłany: 12 Kwiecień 2013, 17:09
http://sturmovik.pl/sprzet/224-freetrack - Chyba mnie nie zbanują za tego linka
Tu jest wszystko opisane . Ja zamieszczam fotki mojego wynalazku . Jest o wersja na odblaski zrobiona dosłownie na odp .... ,ale działa bez zarzutów .
Czapeczka ma chyba z 10 lat ,ale za to firmowa Odblaski ( taśma odblaskowa zakupiona w pasmaterii - taki sklep z kolorowymi tasiemkami ,nićmi ,igłami ,guzikami itp. 1,50 za metr . potrzebujemy dosłownie 4cm bieżące . Przylepiłem to do metalowych kawałów blachy powlekanej z parapetu ,akurat miałem pod ręką ( to jest wersja hardkor . Ale zamiast tego można użyć puszki z pepsi , piwa , coli itp .Blaszki można wyciąć zwykłymi nożyczkami do papieru . Wszystko jak widać przylepiłem najzwyklejszym plastrem . , a odblaski za pomocą taśmy obustronnie klejącej .( kleje szybkoschnące nie dały rady w połączeniu z metalem ). Co jeszcze ? Hmm kamerka z wbudowanymi diodami IR (tylko jeden model sie do tego nadaje ) i nie wymaga ,żadnych trudnych modyfikacji . Wystarczy tylko zakleić czujnik natężenia oświetlenia ,a na obiektyw przykleić kawałek kliszy fotograficznej ,lub dyskietki ,albo szkiełka z okularów przeciwsłonecznych .
Jak widać u mnie plaster załatwił wszystko
Do pracy panowie . Czas operacyjny ok 30-40 min .
Czapka.JPG
Plik ściągnięto 56 raz(y) 873.55 KB
Kamerka.JPG
Plik ściągnięto 55 raz(y) 765.59 KB
Panowie Admini przesuńcie proszę ten temat do działu POMOC. Może się komuś w przyszłości przydać.
Przesunięty!
sOnar [Usunięty] Kommodore
#11 Wysłany: 19 Lipiec 2013, 19:07
Jak wszyscy to wszyscy
Oto mój Freetrack. Samoróba...
Każde łączenie zabezpieczone termokurczem. Na focie przetwornica mojej konstrukcji 9V-30V na 6V stabilizowana. Trza było do niej zaprojektować i zamówić płytkę. Polutować i odpalić. Działa świetnie - daje piękne 6,15V - idealne na 4 diody.
Prawie gotowe urządzenie...
Gotowy zestaw na diodach szerokokątnych OSRAM...
sOnar [Usunięty] Kommodore
#12 Wysłany: 19 Lipiec 2013, 20:50
Yyyyy.... dorzucam VIDEO z testu mojego cacka i pozdrawiam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum