Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Witam wszystkich .
Mam takie pytania: jaka jest różnica miedzy amunicją AP, a HE ? Kiedy użyć jakiego pocisku, oraz gdzie którym celować ? Czy uszkodzenia zadawane tymi pociskami się różnią ?
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 13:42
Ap to amunicja przeciwpancerna, stosować ją powinieneś przeciwko opancerzonym celom... typu niszczyciel. Oczywiście historycznie na pokładach okrętów nie było takiej amunicji, bo nikt nie był na tyle głupi by atakować coś co takowej by wymagało
Na frachtowce używaj HE, jak Ci się skończą to można też AP dobijać, ale to mniej skuteczne.
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#3 Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 14:21
Zwyczajnie AP przebija gruby pancerz, HE może się rozpaść w czasie zderzenia z pancerzem i zadaje obrażenia odłamkami lub przebić się przez cienki pancerz i zadać obrażenia odłamkami wewnątrz. HE bardziej nadaje się od atakowania jednostek ze słabym pancerzem. To tak z teorii o typach pocisków.
A jak ze słabymi punktami ? Czy statki mają jakieś słabe punkty ? Ładować po kadłubie, czy po nadbudówkach ?
Raz zmierzyłem się z niszczycielem używając działa pokładowego, bo pomyślałem "ah, zrobimy western - pojedynek rewolwerowców". To było pyrrusowe zwycięstwo . Nie polecam.
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#5 Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 15:08
Ja też rzadko się strzelałem z niszczycielem i mi to nawet wychodziło, najbardziej mnie śmieszyło (na średnim realizmie) gdy na mnie zrzucili bomby gdy byłem na peryskopowej i zawadzili o mój kiosk: ja niskie uszkodzenia, on zniszczony. Co do słabych punktów do ostrzału z działa to ja strzelam w:
-kadłub poniżej linii wodnej w mniej więcej śrubę (przy dobrej celności, pojęciu gdzie jest dokładnie śruba i odrobinie szczęścia unieruchomisz cel)
-kadłub w linię wody (według mnie strzał w linię wody lub poniżej daje lepsze efekty)
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#6 Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 18:52
Powinieneś celować w linię wody i lekko poniżej. Gra rozpoznaje dwa rodzaje uszkodzeń - typowe zniszczenia oraz zalanie przedziałów. Robiąc dziury w burcie powodujesz dodatkowe zatapianie przedziałów statku.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum