Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 8 Luty 2014, 22:53 Patrol nr 7 - "Białe na szarym sunie po niebieskim Czar
Patrol nr 7 - "Białe na szarym sunie po niebieskim Czarnym"
Godzina losowania: 20:15
Start serwera: sobota 08.02.2014, godz: 20:15
Cytat:
"Białe na szarym sunie po niebieskim Czarnym"
12 I 1944, 8:00
U-Booty: IIA 1944, zawodowcy
Tło historyczne:
Głównym przeciwnikiem nieco zapomnianej przez historię 30 Flotylli U-Bootów z Konstancy, były siły ZSRR, a głównie ich Flota Czarnomorska.
Na skutek upadku w 1942 Sewastopola i Noworosyjska Flota Czarnomorska musiała zostać ewakuowana na Kaukaz, gdzie nie posiadała jednak odpowiedniego zaplecza.
Pomimo braku zaplecza prowadziła operacje aż do końca wojny, wspierając min. radzieckie kontrataki.
Odprawa:
Z końcem roku Rosjanie odbili Noworosyjsk i jeżeli wierzyć wywiadowi, przenosza właśnie flotę do odbudowywanych doków w Noworosyjsku, gdzie chcą poddać ją remontowi.
Teraz jest nasza szansa. Większość sił Floty Czarnomorskiej wyszła w morze. Zajmijcie pozycje przed portem w Noworosyjsku i udanych łowów!
PL_CMDR Blue R
I tak biali kapitanowie na szarych okrętach sunęli po niebieskim Morzu Czarnym
Kaczuchy, kaczuszki ... uff największe jezioro europejskie - trzeba uważać i oszczędnie wybierać cele - damy radę
płyniemy w kierunku namiarów na hydro. 44 rok nie wybacza błędów, więc należy być uważnym. Nagle pojawia się eskorta. Radar robi swoje i niszczyciele pojawiają się z chirurgiczną precyzją.
udaje mi się je ominąć i podejść pod zbliżające się cele. Atakuję tankowiec. Niestety pierwsza torpeda chybia, zaś dwie kolejne tylko go stopują. Dopiero trzecia posyła dziada na dno.
Odchodzę od konwoju posyłając niecelną torpedę do niszczyciela klasy Novik. Po czym za zgodą hosta wychodze na obserwatora. A tu... host goni Kanarona - nie wiem co się stało, ale klimat igrzysk olimpijskich wymusił na nich bieg na czas
Za to U-55 doszedł do konwoju i atakując zniszczył parowiec
i skutecznie uniknął kontrataku eskorty
Patrol zakończonym - straty wrogowi zadane. Dzięki za grę
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 8 Luty 2014, 22:54, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#2 Wysłany: 8 Luty 2014, 23:24
Więc tak, początek patrolu jak zwykle zacząłem od nasłuchu, ku mojemu zdziwieniu nic nie słychać... Płynę w stronę portu. Po godzinie patrolu widzę dym: uzbrojony trawler. Podchodzę pod wodą z pełną mocą silników, ale by mi uciekł, wynurzam się i go gonię. Po kilku chwilach mnie zauważył i ostrzelał. Zanurzenie i płyniemy na siebie. Jako, że nie płynął prosto na mnie wymusił trudną decyzję: salwa ze wszystkich wyrzutni z niewielkim rozproszeniem, jedna trafiła i poszedł na dno. Płynę dalej do portu, w ostatnich minutach zauważam nieruchomego tankowca, minuta do końca, strzelam, koniec patrolu, trafiły obie torpedy po czasie, ale go to nie ruszyło. Tak się ten patrol zakończył.
Nie mogłem go nagrywać, bo nie miałem sprawnego mikro, a w zasadzie to mam, ale nie uziemiłem go. Niestety spośród 150 mieszkań ktoś dziś sobie coś do kaloryfera podłączył, powstało spięcie i konflikt napięć co objawiło się większym buczeniem i niewielkimi iskrami między kaloryferem i kablem uziemiającym. Chciałem uziemić się podłączając kabel do 3 bolca w gniazdku, ale niestety tam już są zakłócenia z np.: komputera i buczało tak jak na kaloryferze. Wychodzi na to, że ktoś używa kaloryfera jako alternatywę do 3 bolca w gniazdku, bo buczenie z kaloryfera było podobne do tego z gniazdka... Mam nadzieję, że do jutrzejszego wieczora kaloryfer będzie wolny od innych napięć. Bo inaczej nie wiem jak to uziemić...
Zdjęcia chciałem zrobić, ale zapomniałem, że ss robi się CTRL+F11, a nie tak jak zrobiłem CTRL+F10...
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#3 Wysłany: 9 Luty 2014, 10:18
Ja na hydro od razu złapałem kontakt
Namiar 020, prędkość maksymalna i wynurzenie
Po 15 minutach zauważyłem dym, szybko leciał w moją stronę rosyjski dd
Zanurzyłem się, dd miał chyba radar bo poleciał idealnie w miejsce gdzię się zanurzyłem i zrzucił kilka bomb, ale daleko ode mnie.
Widziałem coraz więcej dymów na horyzoncie i jakieś duże jednostki
Maxim Gorki class w asyście 3 arrow tankerów i kilku innych jednostek
Postanowiłem atakować tankowce gdyż wydawało mi się że łatwiej je trafić i szybciej zatoną niż krążowniki, - to był błąd!!!
Pierwsza torpeda w arrow tankera pal!!!
Trafienie, płynie dalej
Druga pal!!!, trafienie, płynie dalej
Trzecia pal, trafienie i tankowiec zatrzymał się ale nie tonął
WTF???!!! Finek znów wypchał statki pustymi beczkami i styropianem
Czwarta pal , brak wybuchu
Została mi jedna torpeda, jedna jedyna
Ustawiłem magnetyka na 8m i zaciskałem ręce żeby tym razem wybuchła i ten złom zatonął
Po kilku sekundach słychać trafienie, wybuchła ale on dalej stoi
Patrzyłem w monitor z otwartą szczęką i załamany że trafiałem i nie będę miał żadnego tonażu
Zacząłem odpływać gdy po 5 minutach meldunek
"Wroga jednostka została zniszczona"
Tak!!! Udało się!!! 5 torped na trochę ponad 8000 tonażu
Kolejnym razem przy tej misji atakuje wszystko tylko nie arrow tankery
Oddaliłem się na dużą odległość od konwoju i po 1,5 h czasu gry wyszedłem na obserwatora
1.JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 50.73 KB
2.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 36.65 KB
3.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 54.24 KB
4.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 52.19 KB
5.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 55.52 KB
6.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 50.33 KB
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#6 Wysłany: 9 Luty 2014, 14:10
Hmm, widocznie byłem zwrócony rufą do konwoju, ale jednak coś zatopiłem
Gdybym zostawił Armed Tug Boat "TSC-486 Sovetskaja Rossija" w spokoju, lub nie zanurzałbym się aby o podejść i szybciej go zatopił, tobym tankowca w bazie jeszcze dorwał. No ale niestety on płynął z portu i mnie trochę odciągnął.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 9 Luty 2014, 15:04
Tabelek zapomniałem. Finek, dzięki za czujność.
SH3Img@8-2-2014_22.28.51_731.png
Plik ściągnięto 8 raz(y) 116.87 KB
SH3Img@8-2-2014_22.29.7_987.png
Plik ściągnięto 11 raz(y) 114.15 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum