POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 31 - "Nerwy ze Stali v3.0"
Autor Wiadomość
PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#1  Wysłany: 15 Marzec 2014, 08:43   Patrol nr 31 - "Nerwy ze Stali v3.0"

Patrol nr 31 - "Nerwy ze Stali v3.0"
Godzina losowania: 08:07
Start serwera: 14.03.2014, godz: 08:07

Cytat:
"Nerwy ze stali" v.3.0
U-Booty: VIIC/41 (1942) CZAS MISJI: 2h
2/7/1943 g. 7:00
Pogoda: zachmurzenie częściowe. Wiatr słaby

Tło historyczne:
Od początku czerwca U-Booty, chcąc wspierać się wzajemnie ogniem broni przeciwlotniczej w przypadku ataków powietrznych, stosują podczas pokonywania Biskajów nową taktykę:
poruszają się w grupach liczących do pięciu okrętów.
Niektórzy określają, że walka z samolotami wymaga nerwów ze stali.....

Odprawa:
Macie pokonać Biskaje razem z U-603 i wzajemnie się wspierać ogniem. Po przekroczeniu 10 stopnia W macie się rozdzielić i udać do określonych stref.

Sytuacja:
Wczesnym rankiem jeden B-24 zauważył wychodzące z Brestu U-Booty. Jednak zamiast zaatakować, cały czas krąży w pobliżu.

UWAGA!
MISJA ZAWIERA ZATAPIALNE C2!

PL_CMDR Blue R, PL_Arek71

W patrolu udział wzięli:

PL_Lütjens - KIA

PL_Kanaron - KIA
Liberty Cargo "Diana Adela" - 7 330
---------------------------------------------------
Razem: 7 330 BRT
Zestrzelony B24

PL_U-55 - SURV
Zatopione 3x Black Swan w ramach treningu, po czasie.

PL_Hunter_Silent - KIA
Zestrzelony B24 x2

Rozpoczynamy patrol i widzę okręt Zbyszka... bez kiosku. (001)

Ponownie rozpoczynamy patrol, tym razem wszyscy mamy okręt kompletny :8) (Zbyszek wziął VIIC).

Nadlatują bombowce, strzelam ile wlezie, bomby spadają dość blisko, z karabinków uszkodzili mi kiosk i stanowiska działek. Jedna bomba chyba mnie trafiła, ale nic wielkiego się nie stało. Podpaliłem kilka samolotów, jeden zestrzeliłem. Jest chwilka spokoju, patrzę i... ktoś się zanurzył (Luciak) z powodu uszkodzeń, ja postanawiam, że choćby i mi kiosk urwało to się nie zanurzam. Po kolejnym bombardowaniu widzę, że kolejny U-Boot się zanurzył (Zbyszek) z powodu utraty 10 załogantów i uszkodzeń. Po chwili zostałem na powierzchni sam i musiałem stawić się ostatniemu bombardowaniu. Nic mi nie zrobili.

Płynę przed siebie w zanurzeniu w stronę namiarów z hydro. Co jakiś czas wystawiam leciutko peryskop nad wodę, żeby sprawdzić czy nie widać dymów i szybko chowam, żeby mi go radary nie wykryły. Dodatkowo płynę 2 węzły i to się opłaciło, bo żaden niszczyciel na mnie nie płynął, tak więc w końcu opanowałem technikę jak się nie dać wykryć w czasach radarów :8)

Po chwili Hunter dotarł do konwoju, ja ciągle nic nie widzę. Po dłuższej chwili wreszcie dymy na horyzoncie i... to dymy wyłącznie niszczycieli. Podpływam i widzę około 9 niszczycieli w jednym miejscu i zrzucają bomby, minutę później Hunter zgłasza KIA, a ja znowu jestem odcięty od konwoju niszczycielami... Szybka kalkulacja: handlowce płynął prostopadle do mnie, niszczyciele na 260-290, handlowce na 340, kilka fregat przy handlowcach, jest mała luka między niszczycielami a handlowcami. Tak więc ustawiam się dziobem do kursu handlowców i zbieram dane o C3, niestety nie uwierzyłem, że on płynie 10 w. ponowiłem sprawdzanie prędkości i wyszło mi 7 w. To mi pasowało, posłałem torpedę i przeszła... no cóż. Za nim kolejny C3 (a raczej Liberty Cargo), zbieram dane, posyłam magnetyka pod kil, po chwili myślę, że raczej to nie starczy, na te same namiary posyłam dwie płytkie kontaktowe i słusznie, bo magnetyk przeszedł (pewnie za głęboko posłałem). Widzę, że eskorta jakoś tak jakby na mnie chciała płynąć, ale na pewno nie prosto na mnie (jak się potem okazało Luciak się wynurzył i go chyba wykryli, niestety ja byłem między nim a eskortą). Powoli się zanurzam na 60 metrów, nie pingują, na 27 metrach myślę, że chyba to nie mnie wykryli i wychodzę na peryskopową, słyszę dwa wybuchy i komunikat o zatopieniu jednostki, na 24 metrach pingi... Pod kilem 90 metrów wody, schodzę na 100 metrów i staram się robić uniki, ale to na nic, po pierwszych bombach uszkodzony kiosk i działka, po drugich rufa poszła i było KIA.

001.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 46.24 KB

002.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 62.69 KB

PL_Hunter_Silent13 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak

#2  Wysłany: 15 Marzec 2014, 10:47   

Płynę sobie spokojnie 2w prostopadle do konwoju, jak tu nagle wszystkie eskortowce dostały szału i zaczęły płynąć na mnie..., ale zaraz , one nie płyną na mnie tylko na kogoś za mną ???!!!

Cytat:
(jak się potem okazało Luciak się wynurzył i go chyba wykryli

Potwierdza to screen 2 i 3
DD na namiarze 250 płynął na początku na mnie, potem po wykryciu kogoś zmienił kurs i zaczął się oddalać a te DD co były idealnie przede mną też zmieniły kurs i zaczęły płynąć prosto na mnie. Byłem po prostu po drodze i to się skończyło fatalnie

1.JPG
to są jakieś żarty!!!!
Plik ściągnięto 13 raz(y) 64.82 KB

2.JPG
kogoś za mną wykrył
Plik ściągnięto 10 raz(y) 54.04 KB

3.JPG
Tu jeszcze nie wiedziałem czy to moja wina czy nie..... 2w i duża odległość, mogły peryskop wychwycić?
Plik ściągnięto 7 raz(y) 57.55 KB

Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny

PL_U-55 

Kraj:
poland

Imię: Zbigniew

#3  Wysłany: 15 Marzec 2014, 14:35   

stan kadłuba i straty w załodze, po atakach lotniczych na U-55

SH3Img@14-3-2014_22.27.4_156jpg.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 247.65 KB

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi