Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Piotrek
#1 Wysłany: 18 Sierpień 2014, 16:58 Tekstura wody; widok zewnętrzny
Przejdę od razu do sedna. Posiadam oryginalną wersję gry Silent Hunter od SuperSeler + oryginalny dodatek U-boot: Morze Śródziemne. Miałem do czynienia z grą już bardzo dawno, choć ostatnio nabrałem wielkich chęci by do niej powrócić. Problemy zaczęły się już na samym początku kiedy chciałem rozpocząć pierwszy patrol. Sama instalacja podstawki oraz dodatku przebiegła bez problemu. Uruchomienie gry, intro, ekran menu - wszystko to działa bezbłędnie. Po włączeniu pierwszego patrolu i załadowania się gry i po oczywistej inicjalizacji pokazuje się domyślne wnętrze okrętu - menu takie jak: mapa nawigacyjna, wspomniane wnętrze okrętu, cele misji, załoga etc. wyświetlane są prawidłowo. Szkopuł zaczyna się kiedy chcę przejść do widoku zewnętrznego, widoku mostka, bądź peryskopu - w skrócie - szeroko pojętego widoku "po za wnętrzem" okrętu. Obraz zostaje natychmiastowo załamany (nie wiem jakiego określenia użyć) - wszystko zostaje dosłownie poszatkowane i rozmazane, gra otrzymuje serdeczny spadek FPS i ogólnie.. nie wygląda to dobrze. Czasami zdarza się, że obraz dookoła obiektów takich jak budynki staje się czarny, a woda robi się jaskrawo niebieska; raz nawet obraz wczytał się poprawnie, jednak po ponownym odpaleniu widoku zewnętrznego problem powtórzył się. Kiedy zminimalizuje ekran gry cały pulpit wariuje i tylko ponowne zalogowanie się do konta użytkownika ratuje sytuację.
Szukałem rozwiązania na wielu forach, jednak bezskutecznie. Dotychczas spróbowałem zaktualizować DirectX, zmienić wersję sterowników graficznych (nowe, stare) oraz bawić się trybem zgodności z systemem (posiadam win7). Oczywiście pudło spełnia wymagania gry, choć nie wiem, czy nie powinienem jeszcze pobawić się wersjami sterowników. Jakieś sugestie?
Ostatnio zmieniony przez Soczek 18 Sierpień 2014, 17:01, w całości zmieniany 2 razy
#4 Wysłany: 18 Sierpień 2014, 17:54
sOnar napisał/a:
Zdecydowanie pokombinuj ze sterownikami. Od starszych po najnowsze. Kumpel miał to na lapku ale trafił stery i zadziałało.
Trochę tych sterowników jest, próbowałem bardziej tych nowszych 2011-2014; spróbuję starszych. Zrzut ekranu wrzucę jak tylko się dowiem, gdzie to się zapisuje.
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#5 Wysłany: 18 Sierpień 2014, 18:19
Screeny zapisują się w głównym folderze gry, nie tworzy się żaden osobny folder, najprościej je odnaleźć wśród tych plików poprzez sortowanie wg. typu.
#6 Wysłany: 18 Sierpień 2014, 18:34
PL_kanaron napisał/a:
Screeny zapisują się w głównym folderze gry, nie tworzy się żaden osobny folder, najprościej je odnaleźć wśród tych plików poprzez sortowanie wg. typu.
Tyle o ile na zrzucie ekranu nie widać tego "pocięcia obrazu", jest niemalże nieczytelny. Czasami także zdarza się, że obraz jest w miarę normalny, ale woda jest cała jaskrawa, niebieska, FPSy spadają do niemalże zera.
sOnar [Usunięty] Kommodore
#7 Wysłany: 18 Sierpień 2014, 18:50
O kurde. Ciekawe. Pixel Shader działa a texturowanie niektórych faceów już nie. Hm...
#8 Wysłany: 18 Sierpień 2014, 18:57
Właśnie w tym rzecz, że część działa, część się sypie. Wychodzi na to, że muszę instalować sterowniki od dołu w górę i liczyć, że to przyniesie jakieś efekty.
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#9 Wysłany: 18 Sierpień 2014, 19:37
Pierwszy raz takie coś widzę... A niejeden problem z grafiką na poprzednim 12 letnim kompie już widziałem. Nie wiem czy tobie to pomoże (mi pomagało):
Reinstall (czasem pomaga, sprawdź czy czysty SH3 działa, potem doinstaluj moda). Jeśli to nie pomoże, to spróbuj tak:
Odinstaluj grę, usuń całkowicie sterowniki (tak żeby nic nie zostało, czyli programem z poziomu trybu awaryjnego, program to przykładowo DriverClearn), z poziomu Windowsa zainstaluj starsze sterowniki i zainstaluj grę. Może być tak, że coś z nowszych sterowników pozostało.
#10 Wysłany: 19 Sierpień 2014, 12:26
PL_kanaron napisał/a:
Pierwszy raz takie coś widzę... A niejeden problem z grafiką na poprzednim 12 letnim kompie już widziałem. Nie wiem czy tobie to pomoże (mi pomagało):
Reinstall (czasem pomaga, sprawdź czy czysty SH3 działa, potem doinstaluj moda). Jeśli to nie pomoże, to spróbuj tak:
Odinstaluj grę, usuń całkowicie sterowniki (tak żeby nic nie zostało, czyli programem z poziomu trybu awaryjnego, program to przykładowo DriverClearn), z poziomu Windowsa zainstaluj starsze sterowniki i zainstaluj grę. Może być tak, że coś z nowszych sterowników pozostało.
Spróbuję zrobić tak jak napisałeś. O efektach napiszę niedługo.
/edit
Efekt jest identyczny. Odinstalowałem sterowniki programem CCleaner, przeczyściłem rejestr, zainstalowałem podstawkę i odpaliłem karierę. Obraz załamuje się tak jak poprzednio, bez zmian.
Ostatnio zmieniony przez Soczek 19 Sierpień 2014, 12:32, w całości zmieniany 1 raz
sOnar [Usunięty] Kommodore
#11 Wysłany: 19 Sierpień 2014, 13:21
a ile Twoja karta graficzna ma pamięci? sprawdzałeś jej ustawienia w panelu konfiguracji?
#12 Wysłany: 19 Sierpień 2014, 13:37
sOnar napisał/a:
a ile Twoja karta graficzna ma pamięci? sprawdzałeś jej ustawienia w panelu konfiguracji?
Karta graficzna spełnia wymagania gry o czym świadczy sam fakt, że została prawidłowo odznaczona zielonym ptaszkiem - w opcjach gry - przed jej uruchomieniem. Po za tym karta prawidłowo wyświetla wszystkie detale tj. wnętrza okrętu, map itd. po za wspomnianym widokiem zewnętrznym. Na tej samej karcie uruchamiam o wiele bardziej wymagające tytuły, więc niejako odpada.
Ostatnio zmieniony przez Soczek 19 Sierpień 2014, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
#14 Wysłany: 19 Sierpień 2014, 14:08
PL_kanaron napisał/a:
Spróbuj coś poradzić w ustawieniach graficznych, wszystko na minimum, potem max, wyłącz wysoką jakość tekstur.
Podaj jaką masz kartę graficzną.
PS: CCleaner chyba nie usuwa całkowicie sterowników (chyba, że ja o czymś nie wiem).
GeForce 6150SE nForce 430; wcześniej już próbowałem z ustawieniami, na nic. Jeśli nie uda się tego naprawić to najwyżej pośmigam na laptopie, gdzie gra działa idealnie. Gdzieś tam czytałem, że zainstalowanie Silent Hunter IV może mieć wpływ na Silent Hunter III. To prawda?
Ostatnio zmieniony przez Soczek 19 Sierpień 2014, 14:12, w całości zmieniany 2 razy
#15 Wysłany: 19 Sierpień 2014, 14:22
Rozumiem, że miałeś wcześniej na tym sprzęcie zainstalowanego SH3 i działał dobrze? Bo z tego co widzę, to jest to zintegrowana karta graficzna, a w wymaganiach sprzętowych pisze: "Gra może nie obsługiwać zintegrowanych kart graficznych...". Choć jeśli wcześniej ci działał to nie wiem czemu teraz nie chce zaskoczyć.
A o wpływie SH4 na SH3 nie słyszałem, mam zainstalowane obie i wszystko działa.
#16 Wysłany: 19 Sierpień 2014, 15:04
PL_kanaron napisał/a:
Rozumiem, że miałeś wcześniej na tym sprzęcie zainstalowanego SH3 i działał dobrze? Bo z tego co widzę, to jest to zintegrowana karta graficzna, a w wymaganiach sprzętowych pisze: "Gra może nie obsługiwać zintegrowanych kart graficznych...". Choć jeśli wcześniej ci działał to nie wiem czemu teraz nie chce zaskoczyć.
A o wpływie SH4 na SH3 nie słyszałem, mam zainstalowane obie i wszystko działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum