Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Michał Pomógł: 3 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 329 Skąd: Mysłowice
#1 Wysłany: 9 Czerwiec 2005, 17:29 Hamachi - krotki tutorial na temat konfiguracji
Najpierw troche teorii jak programik dziala.
Otoz poprzez technologie p2p i polaczenia klient-serwer-klient program wymienia dane miedzy uzytkownikami dodatkowo je szyfrujac wiec technologia ta jest dosyc przelomowa. Uzytkownicy do niego podbpieci maja mozliwosc grupowania sie w wirtualne sieci LAN i korzystania z wszelkich uslug jakie taka siec oferuje.
Program dziala tylko na systemach 2000/XP, na 98 nie udalo mi sie go odpalic z braku plikow bibliotek systemowych ktorych producent programu nie udostepnia pod te systemy.
- sciagamy program a nastepnie instalujemy (program utworzy kolejne polaczenie sieciowe ktore nie bedzie kolidowalo z dotychczasowym do czasu gdy wymagana bedzie komunikacja poprzez UDP we wlasnym lokalu, wtedy wystarczy wylaczyc program).
- odpalamy przechodziny krotkie intro uzytkowania programu ( w tym momencie przydzielony zostanie nam numer IP) i mamy w zasadzie dwie opcje: zalozyc serwer lub sie do niego podlaczyc.
- gdy zakladamy serwer jest on od tej chwili postrzegany niezaleznie od zakladajacego i nie jest on dalej wymagany do podlaczenia sie. Zalozenie serwera ogranicza sie tylko do loginu (bedacego jednoczesnie nazwa) i hasla.
- podajemy innym uzytkownikom login i haslo serwera, wszyscy sie pakuja i ciesza sie wpolna siecia LAN
- po wejsciu (join server) w hamachi na serwer jednego z kolegow kazdy minimalizuje programik (od tej pory sobie bedzie tam cichutko dzialal)
- obecnie mozemy w programie dokonac nastepujacych funkcji poprzez klikniecie prawym przyciskiem myszy na uzytkowniku (od gory patrzac):
Ping: wyslanie pakietow (pingow) w celu zdiagnozowania polaczenia (ta opcja nie zawsze dziala ale jest akurat najmniej wazna).
Browse: przegladanie zasobow danego komputera na zasadzie udostepniania katalogow w systemie (tez nie zawsze dziala ale to juz wina systemu, bardziej polecam programy do stawiania serwerow ftp i dopiero wtedy laczenie sie za posrednictwem hamachi).
Send message: wysylanie wiadomosci (takie prymitywne GG).
Copy adress: skopiowanie adresu IP do schowka danego komputera.
Evict... opcja dostepna tylko dla osob ktore zalozyly dany serwer, pozwala wyrzucac nieproszone osoby z serwera.
Block: kolejna opcja dla osob ktore zalozyly serwer, pozwala na stale blokowac dostep do serwera nieproszonym osobom.
Set label: opcja ustawiania widoku uzytkownika, dzieli sie na kilka podopcji:
default - domyslne ustawienia (takie jak sie ustawi w setupie)
adress - pokazuje uzytkownika po adresie IP
nickname - pokazuje uzytkownika po nicku
custom - pozwala mu nadac wlasna nazwe (widziana tylko dla nas)
Oznaczenia kropek przy nickach (stanu polaczenia):
zielona: wszystko ok, nie ma zadnych przeszkod w polaczeniu
zolta: uzytkownik dostepny ale nie mozna sie polaczyc z jego komputerem (na to pomaga ponowne uruchomienie programu przez te osoby co widza go na zolto chodz nie zawsze.
szara: uzytkownik niedostepny, nie ma mozliwosci polaczenia
czerwona: widzialem na screenach przegladajac informacje o nim niestety u mnie nie pojawila sie ani razu wiec nie wiem co moze sygnalizowac.
- po uprzednim zalozeniu serwera na hamachi, gre (SH2/DC, SH3 i wiele innych z opcja LAN) juz moze zalozyc kazda inna osoba podpieta do niego gdyz od tej pory wszystkie osoby podpiete do w/w programu sa tak jakby w jednej wirtualnej sieci LAN (zawsze sie podaje jako host w grze numer z hamachi, ktory jest widoczny na gorze programu uzytkownika, ktory zalozyl gre). Zreszta jak juz pisalem wczesniej ktos kto raz zalozyl serwer hamachi nie jest dalej potrzebny jako osoba "online" do wspolnej gry.
- mozna sie podpiac do kilku serwerow i jednoczesnie zalozyc wlasny nic nie stoi na przeszkodzie.
Imię: Konrad
#2 Wysłany: 15 Wrzesień 2005, 10:39
Czy można przez toto udostępniać połączenie internetowe w sieci LAN ?
Może jest ktoś, kto potrafiłby mi wytłumaczyć jak skonfigurować LAN z hubem i udostępnić połączenie adsl w sieci ?
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Imię: Michał Pomógł: 3 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 329 Skąd: Mysłowice
#4 Wysłany: 15 Wrzesień 2005, 21:03
Cytat:
Czy można przez toto udostępniać połączenie internetowe w sieci LAN ?
Może jest ktoś, kto potrafiłby mi wytłumaczyć jak skonfigurować LAN z hubem i udostępnić połączenie adsl w sieci ?
Dokladnie do czegos takiego tylko serwer lub router, hubem czy switchem co najwyzej siec lokalna zrobisz ale o udostepnianiu nie ma mowy
Imię: Konrad
#5 Wysłany: 12 Październik 2005, 19:24
Cytat:
Dokladnie do czegos takiego tylko serwer lub router, hubem czy switchem co najwyzej siec lokalna zrobisz ale o udostepnianiu nie ma mowy
Egon. Parę lat temu prowadziłem kafjekę, gdzie na hubie łączyliśmy kompy i udostępniali łącze. Czyli serwer i joiny, progarmik nazywał się ICS (Internet Connection Sharing), i było to w czasach Win 98 SE. Nie wierzę, że nie uda się tego zrobić z XP. Mam zresztą kłopot bo kompy sie w lan nie widzą bez przyczyny. Tzn są skonfigurowane jak należy, a jeden widzi drugiego, ale nie odwrotnie. Oba sa na Win XP home sp2 (jeden eng drugi ger). Pingi przechodzą w obu kierunkach ale reszta nie chodzi. Ściągnąłem program do proxy, ale jak sieć kuleje to nie ma sensu go instalować bo i tak nie zadziała.
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#6 Wysłany: 12 Październik 2005, 19:47
Masz 2 kompy z XP. Do tego gdzie masz NET-a instalujesz karte sieciowa nadajesz jej IP: 192.168.0.1. maska: 255.255.255.0 - bez bramy- DNS-y jakie ISP, Ci dostarcza, do drugiego kompa wkladasz sieciowke dajesz jej IP poprzez DHCP, a DNS-y takie jakie ISP daje, laczysz dwa kompy- 2 sieciowki- przez kabel UTP ale SCROSOWANY i teraz na kompie gdzie masz neta wchodzi: PANEL STEROWANIA, MOJE POLACZENIA SIECIOWE i klikasz prawa mysza w polaczenie gdzie masz NET-a i dajesz udostepnij.
#8 Wysłany: 13 Październik 2005, 16:03
Jesli laczysz dwie sieciowki bezposrednio to MUSI byc CROSS jesli przez SWITCHA albo HUB-a to ma byc prosty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum