Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 4 Październik 2015, 15:40 Ankieta - w jakie symulacje zagrałbyś wspólnie na multi ?
Ponieważ trwa dyskusja w jakim kierunku powinniśmy się rozwijać tutaj, proponuję krótką ankietę. Co nas interesuje !
Pytanie jest proste w jakie gry zagrałbym wspólnie na multi ?
Opcje są następujące:
1) SH2 vs DC
2) SH3 - tu proponuję dodatek KOTA, który sprawdził się w ostatnich edycjach rankingu
3) SH4 - możemy mieć problem ze stabilnością gry i bugami, ale myślę, że będzie można to przejść.
4) SH5 - gra wymagająca potężnego sprzętu. Do tego warto doinstalowac megamod Wolves of Steel - usuwający mnóstwo bugów z gry.
5) Dangerous Waters - nowoczesna wojna wraz z dodatkiem RA.
6) World of Warships
7) Inne - do zaproponowania w poście.
Dajcie znać
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 4 Październik 2015, 15:42, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#2 Wysłany: 4 Październik 2015, 16:46
Z innych to wybrałbym IL-2 Sturmovik 1946. Przyjemnie się grało, ale z drugiej strony wymaga to sprzętu, który nie każdy posiada. I raczej większy ranking z tego nie wyniknie.
A ta ankieta dotyczy głównie symulatorów bitew morskich czy generalnie symulatorów?
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#3 Wysłany: 4 Październik 2015, 17:05
Jestem za tym aby czasem odprężyć się w WoWp
SH 3 już się znudziło, tutaj bym pograł ale tylko na warship modzie :p
SH4 tak ale misje bym robił na dodatku UM i też misje robił z u-bootami /albo warship mod
Może wrócić czasem do wojsk lądowych? WoT też dalej się trzyma
Ogólnie przydało by się po prostu urozmaicenie, niż iść ciągle w to samo
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 4 Październik 2015, 17:46
Il2 jak najbardziej, ale trzeba mieć dżoja i najlepiej fritraka.
Co do SH4, nie jestem pewien, ale nie da się stworzyć misji by grać Ubootami.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#6 Wysłany: 4 Październik 2015, 17:55
Cytat:
Czy przypadkiem tam nie ma takiego samego edytora jak w SH 3?
Czy chodzi o to że nie da się dodać u-boota i dać mu player control ?
pepe [Usunięty] Kommodore
#7 Wysłany: 4 Październik 2015, 18:14
Zaznaczyłem gry, których aktualnie nie mam ale mógłbym się w nie zaopatrzyć gdyby kilka osób je pociągnęło. Niestety z uwagi na sprzęt nie mogę dać SH V i tu już większy problem bo musiałbym mocno zmodernizować pudło.
Czy przypadkiem tam nie ma takiego samego edytora jak w SH 3?
Czy chodzi o to że nie da się dodać u-boota i dać mu player control ?
Ty umiesz obsługiwać edytor SH3? Bo jak w SH3 dasz player (human) control na okręt, to nie ustalasz typu, a tylko pozycje.
I gracz w menu wybiera wtedy okręt, który chce z listy Amerykańskich. Chcesz to w edytorze wstawię pancernik z human control, odpalisz grę, będzie okręt. Human Control oznacza to, że gra ZERUJE nazwę, typ, kurs i inne detale jednostki, a zamiast tego umieszcza tam gracza w wybranej z listy amerykańskich subów jednostce.
#9 Wysłany: 4 Październik 2015, 18:29
Cytat:
Ty umiesz obsługiwać edytor SH3?
W poprzednich rankingach było kilka moich map , więc dobrze znasz odpowiedź
dlatego jestem zdziwiony że z dodatkiem U-booat mission nie da się zrobić misji w SH IV pod u-booty
Też jestem za tym, by spróbować w Iłka zagrać. Tylko trzeba mieć sprzęt. Na upartego można bez fritraka grać, korzystając z grzybka na padzie. Grałem w ten sposób i też można dorównywać graczom z freetrackami.
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#11 Wysłany: 4 Październik 2015, 18:46
Hat ma swoje plusy i minusy i freetack ma swoje plusy i minusy. Czy się równoważą to nie wiem, zależy jak kto się posługuje hatem.
Ostatecznie jak mówimy o sprzęcie to czemu nie dodać trzeciej opcji: obok freetracka i hata mamy jeszcze rozwiązanie stosowane przy budowie domowych wirtualnych kokpitów pasażerskich samolotów liniowych (np. Boeinga 737): projektor, biała płachta przed i po bokach kokpitu i mamy wokół siebie w pełni rzeczywisty obraz
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 4 Październik 2015, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
Nie lepiej kupić własny, gotowy do użytku samolot, wmontować w nim komputer i zainstalować IŁa? Następnie zsynchronizować grę z otoczeniem i mamy zaawansowany technicznie symulator.
#13 Wysłany: 4 Październik 2015, 19:39
Jeszcze parę lat i to pewnie nie będzie tylko marzeniem
Choć... może już nie jest... https://www.youtube.com/watch?v=BjFkIgusOnY Jeszcze trochę i IL-2 zainstalujesz na komputerze pokładowym każdego samolotu A synchronizacja to już będzie formalność, w końcu autopilot już istnieje A komputer pokładowy samolotu to właściwie... normalny komputer, tylko, że odpowiednio skonfigurowany
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 4 Październik 2015, 19:44, w całości zmieniany 2 razy
W poprzednich rankingach było kilka moich map , więc dobrze znasz odpowiedź
dlatego jestem zdziwiony że z dodatkiem U-booat mission nie da się zrobić misji w SH IV pod u-booty
I? To jak zapytać "ty umiesz dobrze jeździć"?
-Przecież pojechałem do Warszawy!
A to, że jechał gość cały czas 40km/h poza terenem zabudowanym to znaczy, że dobrze jechał?
Czytałeś, jak działa Human Control, co napisałem powyżej?
Bo odpowiedź brzmi: Nie umiesz W PEŁNI obsługiwać edytora (tj. nie wiesz czasami, które opcje naprawdę działają) i dlatego jesteś zaskoczony, że w grze, w której wybierasz tylko amerykańskie OP podczas stawiania serwera, nie możesz wybrać U-Bootów.
Hunciak. Nie chodzi o czepianie się, ale to, że zrobiłeś misje....
Czekaj. To nie były twoje misje, gdzie (zupełnie bez potrzeby) pisało 2x VIIC, 1xIXB, 1xIXC w dostępnych U-Bootach, bo w "Human Control" zaznaczone było 2xVIIC, 1xIXB i 1xIXC (czy coś takiego, cyfry losowo dobrałem)?
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#15 Wysłany: 4 Październik 2015, 19:43
Jeśli chodzi o inne (które zaznaczyłem) - to może być Ił 1946 czy inne wersje, ale może być też seria Total War, w którą gram najczęściej.
Od "Napoleona" są kampanie, w które może grać nawet kilka osób.
Zaznaczyłem też DW - wczoraj próbowałem 4 razy zainstalować - ale się nie chciała uruchomić po instalacji.
Mam też pecha niestety, dzisiaj kupiłem sprężone powietrze, wyczyściłem kompa - ale już mi się nie uruchomił - problem z HDD (zły dysk).
Jak na ironię - wczoraj przed rozmową na Vento włączyłem Kaspersky'ego i wsio było ok.
Pewnie trzeba będzie wsio instalować na nowo.
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#16 Wysłany: 4 Październik 2015, 20:11
Mi się zainstalował bez problemu (fakt - było coś jakby zwiecha czy error) ale przeszło (wyskoczyło kilkanaście czarnych okienek). Potem patch 1.04 i gra działa.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 4 Październik 2015, 20:12, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie
#17 Wysłany: 5 Październik 2015, 19:59
Ja nie mam co wybrac. Pograłbym w SH3, ale mam problemy bo po wymianie dawno temu sprzetu gra jest dla mnie za ciemna i nic tam nie widze. Mod który preferujecie dodatkowo ja zaciemnia co wykluczało zawsze mój udział. Nieporadziłem sobie ze sterownikami graficznymi i latwiej mi bylo porzucic gre. Nie gram w to od lat chociaz przenosze 3 wersje (różne mody) pomiedzy komputerami z założeniem że kiedys jeszcze wróce
Polatałbym sobie jakims bombowcem np w War Thunder (o ile ta gra jeszcze dziala) w formacji dla uczucia samego klimatu. Rankingi powodują wyścigi w dorwaniu wirtualnych celów na moje oko psuja klimat symulatorów. Po SH3 nie próbowalem nastepnych wydan tego symulatora z dwoch powodów: producent to ubisoft a oni niczego nie robia dobrze, oraz przede wszystkim recenzje, te gry to dziecinada a nie symulatory.
Kilka miesiecy temu przestalem grac w warthundera bo nie mam az takiej znajomosci kokpitów i tak precyzyjnej przepustnicy zeby sobie z tym radzic w bitwach. Generalnie tez gra niespelnia moich oczekiwan z powodu mozliwosci celowania myszkami, wiec jak wchodzilem to głównie tylko na loty treningowe dla samej frajdy latania. Moze tam zajrze w nastepny weekend dla przypomnienia i ujrzenia zmian.
Gram ostatni rok w gre przegladarkowa, czasem robiac przerwe na strategiczne typu Dominions, Civilization5 i lekkie rozrywki typu MOBA. Czesto tez wole samemu tylko ogladac gry innych i spedzam godziny ogladajac różne streamy na Twitchu.
Włączę się do dyskusji, choć obecnie na Forum bywam raczej duchem niż ciałem - cóż, sprawy codzienne na razie skutecznie uniemożliwiają mi większą aktywność.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z brakiem stabilności w SH4? Rozegraliśmy swego czasu rankingi na sprawdzonym modzie TMO i paczce misji i było super. Graliśmy korzystając z serwerów UBI (o zgrozo a jednak działało) jak i z wykorzystaniem softu VPN - i również było ok. Problemy pojawiały się tylko i zawsze wtedy, gdy któryś z graczy przejawiał inwencję własną i wzbogacał grę o mody których nie miała zainstalowanych reszta graczy. To dla niektórych oczywiste, ale zdarzali się gracze, którzy nie mogli tej prostej zasady zrozumieć
Tak więc ja osobiście wybrałem SH4, a z alternatywy polecam WoT (czołgi i samoloty - do wyboru). Przeciwko WoT widzę tylko kwestię "mauserowców" - pojawiającego się wątku z rozpoznawaniem kokpitów i czułości przepustnicy (bla bla bla) nie rozumiem więc nie komentuję
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
@Daritto
Z tego co wiem w WoT można grać tylko czołgami, samoloty to są w innej grze WG - WoWp.
@Majama
Brak HUD'a na SB WT to raptem 2 dni (weekend), później wrócił i jest obecny na ekranie cały czas.
Z bomberami niewiele się zmieniło – trzeba ich unikać, atakować zespołowo i do tego umiejętnie, bez lotu po prostej z tyłu.
Co do pytania: „...w jakim kierunku powinniśmy się rozwijać tutaj ...”, czy jak to określił Przemo „ewoluować” …
Wyniki ankiety wyraźnie wskazują, że o żadnym postępie nie ma mowy – to jest stagnacja Panowie.
SH3 kolejny raz ...
Z jednej strony wybór bardzo mądry, bezpieczny. Formuła sprawdzona, chętni się znajdą, Ci sami, Finek „pociągnie” ranking jak zawsze doskonale. Ale czy nowych graczy przyciągnie?
A z drugiej strony to jest ciągle ta sama gra, na tym samym modzie, który z całym szacunkiem dla jego autora - tak naprawdę może tylko odstraszyć swoim ponurym klimatem. Mam zbliżone odczucia jak Majama co do grafiki, mnie też zniechęciła skutecznie.
I rzecz najważniejsza - ranking na grze, którą, jak wykazał przypadek jednego z byłych członków PS można „modować”, hmmm.
Chyba najlepszym wyborem dla zachowania formuły postępu, moim zdaniem byłby jednak DW - nowoczesna wojna . WoWs nowa gra, ale to jednak arkadówka tak jak poprzednie dwie gry WG.
Ja gram w War Thunder' a w samolociki na SB. Gra sprawia mi nadal frajdę, z wyjątkiem bitew JPN vs US przy spamie B-25.
Jednak gra jest trudna, szczególnie dla początkujących, może zniechęcić skutecznie, odradzam, nie „pakujcie” się w to.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum