Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 6 Październik 2015, 17:20 Okręt Bucheima
Witam, właśnie skończyłem czytać bestseller "okręt" Bucheima i mam kilka pytań:
Czy "Okręt II" to kontynnuacja tej książki??
Czy wszystko co jest tam opisane wydarzyło się na prawdę??
Czy Stary zginął podczas nalotu (w wiki jest że żył do 1986)??
1. Nie. To.... 3 część. (Okręt, Twierdza, Pożegnanie) <= taka jest kolejność. A Okręt 2: Pożegnanie, to polski tytuł Pożegnania.
Druga część (kontynuacja) to cykl ksiąg pt. Twierdza (bodaj 5 tomów), w której np. jedna książka dzieje się w oblężonym Breście, a jedna jest o ucieczce okrętem podwodnym z Brestu. I to ostatnia część cyklu dziejąca się podczas wojny. Pożegnanie dzieje się po wojnie, co najwyżej bohaterowie wspominają co się działo z nimi pod koniec wojny.
2. Nie. Są nawet głosy, że Buchheim zbyt oczerniał Kriegsmarine. Nawet była praca "Okręt. Wojna jakiej nie było", gdzie wytykano błędy.
Ale to było pisane "na podstawie".
To tak jak film na podstawie książki... Często z książką ma niewiele wspólnego (np. Solaris z Clooneyem, czy też Hobbit Jacksona, który zawiera sceny i postacie, których nie było w oryginale)
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 6 Październik 2015, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
pepe [Usunięty] Kommodore
#3 Wysłany: 6 Październik 2015, 20:26
"Okręt" czytałem kilkanaście lat temu a mam słabą pamięć do książek i filmów ale wydaje mi się, że pierwowzorem "Starego" był dowódca (a może nawet "pierwszy") z innej jednostki.
Bo losy są wyraźnie na podstawie Heinricha Lehmanna-Willenbrocka (U-96 (Okręt), dowódca flotylli w Breście (Twierdza), kapitan NS Otto Hahn (Pożegnanie))
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#9 Wysłany: 9 Październik 2015, 17:55
Witam.
Nie czytałem ale jest na mojej liście ta pozycja - "seria z kotwiczką".
Przeczytaj bo warto.
Listy książek podałem w dziale, cały czas są aktualizowane o czym informuję.
Ostatnio przeczytałem z tej serii:
Wolfgang Lüth. As U-Bootów,
Pancernik MUSASHI,
Admirał Świrski.
Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens
EDIT:
Właśnie czytam PQ-17 - jak się okazało to była moja następna kniga.
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 11 Październik 2015, 18:30, w całości zmieniany 4 razy
Ja czytałem. Ciekawa opowieść, ponieważ to nie książka historyczna, a reportaż w zasadzie. Winn pisał książkę zaraz po wojnie, a pisał reportaż z tego rejsu.
Książka początkowo ciężka, ale jak akcja się zacznie, to ciekawie można poznać los okrętu przeciwlotniczego i jego załogi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum