Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 29 Grudzień 2005, 12:19 "Druga wojna światowa na morzu" Jerzego Lipińskieg
Witam!!!
Byłem na świętach u rodzinki i szperałem troszkę w piwnicy mojego ojca i znalazłem ciekawą pozycję autorstwa Jerzego Lipińskiego pt. "Druga wojna światowa na morzu" Wydawnictwo Morskie - Gdańsk 1976r. Książka składa się z kilku rozdziałów. W pierwszym autor opisuje wojnę na Atlantyku, (a w tym rozpoczęcie wojny i działania na Bałtyku polskiej floty). W kolejnym rozdziale opisuje wojnę na pacyfiku od grudnia 1941 roku do września 1945 roku. W publikacji znajduje się ciekawy dodatek wykazu stanu flot wojennych oraz sylwetki okrętów państw uczestniczących w II W.Ś.
Książka jest ciekawa, znajdują się w niej ciekawe i szczegółowe opisy walk na morzach. Książka wydana została prawie 30 lat temu i niewiem czy znajdują się w niej obiektywne zapisy faktów historycznych.
Czy ktoś zna może tą pozycję??? Czy można się na niej opierać studiując fakty historyczne???
Pozdrawiam i wracam do ciekawej lekturki...
[ Dodano: 29-12-2005, 12:23 ]
Jeżeli kogoś interesuje jakiś konkretny temat z tej książki to mogę opublikować tutaj artykuł z tej książki.
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#2 Wysłany: 29 Grudzień 2005, 15:12
Witaj , kiedyś była moją kultową pozycją, nie pamiętam realizmu całości walk, ograniczałem się wyłącznie do zagadnień flot podwodnych, w tej części nie znalazłem rażących błedów,
Maja rada jest taka, w razie wątpliwości, konsultuj je na specjalistycznych forach [( forumach (chyba tak to sie odmienia )], jednostki nawodne polecam tu //fow.aplus.pl/forum/index.php?sid=6379558800ccb444f7a49d9061d7a078,
u-booty tu http://www.ubootwaffe.pl/,_ najlepsza krajowa strona w tym temacie, ewentualnie na innych zachodniojęzycznych
Pozdrawiam
Pomógł: 3 razy Wiek: 67 Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 84 Skąd: Warszawa
#3 Wysłany: 29 Grudzień 2005, 17:22
Jeśli chodzi o "Drugą wojnę światową na morzu" to mogę ją zdecydowanie polecić, za młodych lat była to moja "biblia", większość danych tam zawartych jest dogłębnie sprawdzona oczywiście jak na wiedzę z tamtych lat, w pewnym sensie też trzeba wziąść pod uwagę że ta pozycja przeszła przez ręce cenzury, więc poglądy na pewne rzeczy w niej zawarte są takie jakie musiały być w tym okresie, na szczęście dotyczy to tylko częsci sowieckiego aspektu wojny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum