Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 10 Sierpień 2016, 17:35
Fajny ten filmik z VR
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#3 Wysłany: 30 Sierpień 2016, 18:31
Z ciekawostek:
Tak ma wyglądać procedura zanurzenia alarmowego okrętu:
Mo komentarz:
1. Order: "Alarm!" Alarm bell activated by Chief.
2. Chief switches from diesel to electric motors, then orders ahead flank.
3. Captain closes voice tube on the bridge, descends into conning tower.
4. Exec takes a depth sounding, reports depth under keel.
5. Exec marks on chart where boat’s location is at the start of the dive.
6. Captain closes conning tower hatch, says “Conning tower hatch is closed"
7. Chief silences alarm bell.
8. Chief sets dive planes to forward hard down.
9. Captain orders “Flood”
10. Chief opens the MBT #4 vent valves allowing seawater in the main ballast tanks.
11. Exec opens the MBT #2 vent valves allowing seawater in the main ballast tanks.
12. Chief opens the Negative vent valve allowing seawater in the negative tank.
13. Captain sets depth with order “Go to depth, xx meters.” (At the front usually to 80 meters)
14. Once the down angle indicator indicates the boat has a down angle, hold: 8 to 15°
15. Chief closes vent valve for negative tank and blows tank to control dive before desired depth is reached. After execution of the order "Flood" and the boat has a noticeable descending tendency, the negative buoyancy tanks are expressed (blown by compressed air), by the Chief, who will call out, “Express”. It is critical that the Chief perform the crash dive operation competently, otherwise the boat could dive out of control, below safe depth, or with a dangerous down angle.
16. The ordered depth is achieved by the Chief’s operation of the dive planes.
17. After the report of Chief: "Boat is at xx meters", the order always follows, Captain: "Close vents".
18. Chief and Exec closes MBT vents valve.
19. Exec checks bilge level and reports any leaks or problems, “No leaks detected, Herr Kaleun”.
20. Chief checks compressed air level and reports, “Compressed air at xx millibar, Herr Kaleun”.
21. Captain orders new speed, course as necessary.
22. Chief reports battery status, “Both batteries at xxxx amps, Herr Kaleun”.
23. Sonar reports any contacts.
Może warto otworzyć nowe podforum poświęcone Wolfpack ?
Cały czas można grać w poprzednią wersję co-op HMS Marulken (dostępna bezpłatnie do pobrania na http://www.wolfpackgame.com ). Udało się komuś z forum zagrać w nią w multi?
_________________ Od Aces of the Deep, poprzez SH3, SH4 U-Boat Missions i SH5 Wolves of Steel do Wolfpack.
Grupa Steam Wolfpack Polska.
pepe [Usunięty] Kommodore
#7 Wysłany: 22 Wrzesień 2016, 20:54
Udało mi się zagrać w 2 osoby na 1 okręcie chyba z Andrevem ale prosze mnie nie linczować jesli to był ktoś inny. Po prostu mam krótka pamieć i to było tylko tak dla sprawdzenia czy działa.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#10 Wysłany: 16 Marzec 2019, 23:27
Jest na Liście Życzeń.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie ma tragedii z ceną: dzisiaj zapłaciłem 125 zł - wczoraj mam wrażenie, że gra kosztowała więcej.
Pierwsze wrażenia baaardzo pozytywne przerobione dopiero podstawy: wynurzanie, zanurzanie, sterowanie, ale wszystko to zupełnie inne w odbiorze, niż w serii SH. Masa roboty i różnych zależności. Świetna wydajność. Testy z sześcioosobową załogą również przebiegły bez problemów. Razi tylko bardzo ograniczona przestrzeń przez pozamykane na stałe grodzie, ale zapewne w wersji końcowej rozbudują wnętrze łodzi.
Po dzisiejszych, dwugodzinnych testach dochodzę do wniosku, że dla miłośników Silent Huntera Wolfpack to "must have" i trzeba po prostu odłożyć na niego kaskę. Już widzę potencjał na wiele godzin zabawy z dużo bardziej realistycznym podejściem do symulacji U-boota.
Mam już ponad 50 godzin w grze i z każdą godziną Wolfpack wydaje się być jeszcze lepszy
Założyłem polską grupę Wolfpacka na Steam - jest nas już piętnastu. Korzystamy z komunikacji głosowej za pomocą Discorda na oficjalnym serwerze Wolfpack. Do wspólnych rozgrywek wymagany jest mikrofon i słuchawki. Przed symulacją należy wejść na jeden z kanałów głosowych crew voice Polish i zapytać o możliwość dołączenia do rozgrywki. Symulacje rozpoczynamy w piątki o godzinie 21:00, ale członków grupy można spotkać o każdej porze również w tygodniu.
W grupie jest miejsce dla hard-simmerów, jak i dla pochodzących nieco luźniej do symulacji.
W Discord dobrze jest włączyć nakładkę (overlay) dla Wolfpacka - wtedy w grze będą się wyświetlały nicki aktualnie podłączonych głosowo graczy. Tutaj opis aktywacji tej funkcji.
Wygląd nakładki w Wolfpacku, podczas naszej rozgrywki, można obejrzeć na poniższych zrzutach:
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum