POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Silent Hunter III GWX 3.0 problem
Autor Wiadomość
lober 

Kraj:
poland

Imię: Mikos

#1  Wysłany: 26 Sierpień 2016, 23:21   Silent Hunter III GWX 3.0 problem

Cześć, jestem nowy na forum. Kiedyś grałem w Silent Huntera III i postanowiłem wrócić rekreacyjnie do tej gry. Gra ładuje się bez problemu, Silent Hunter III w wersji 1.4b oraz GWX 3.0. Na początku wszystko chodzi jak w zegarku, akademia i zawarte w niej misje nie sprawiały żadnych pozafabularnych problemów. Kłopot zaczął się gdy odpaliłem tryb kariery, tam założyłem swój profil, klikam na mapę w pokoju misji aby wypłynąć na patrol. Początkowo wszystko działało poprawnie, do pewnego momentu w którym to chcę ponownie wczytać misję z zapisu gry. po kliknięciu na mapę i "odpaleniu" misji pasek postępu ładuje się do 80-90% po czym wyrzuca mnie do pulpitu z oknem informującym że program Silent Hunter III przestał działać. Przeinstalowałem grę, wgrałem ten mega pak wraz ze spolszczeniem do GWX w wersji full, tam w modach zainicjowałem GWX hardcorefixes, zmiany rozdzielczości, spolszczenie i parę innych modów. gra działała znowu, aż do 4 patrolu podczas którego po prostu wyrzuciło mnie ponownie do pulpitu z informacją że program przestał działać, sprawa powtarza się po przeinstalowaniu gry i usuwaniu profilu z dokumentów, czasami wyrzuca mnie przy ładowaniu 6 patrolu często wcześniej. Próbuję cały czas kombinując z modami, czasem na czysto, ale problem cały czas powraca w losowym momencie. Próbowałem instalować grę w różnych lokalizacjach, odpalać ją w różnych trybach zgodności, kasować wcześniejsze zapisy, jednak problem powraca jak boomerang. Mam system operacyjny Windows 10, gram na netbooku Sony Vaio z 2-rdzeniowym procesorem AMD E2-1800M (1.7 GHz), 8GB RAM, grafika ATI Mobility Radeon HD 7340. Nie jest to maszyna do gier, służy mi raczej do mobilnej pracy, ale starsze tytuły uciągnie, aktualnie muszę z niej korzystać, na komputerze stacjonarnym nie próbowałem, gdyż nie mam teraz do niego dostępu.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 26 Sierpień 2016, 23:41   

Hmmm. Taki błąd zwykle wyrzuca, gdy coś zmienisz w grze PO zapisaniu, a PRZED odczytaniem.

Nic nie zmieniasz w plikach gry w międzyczasie?
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

lober 

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 26 Sierpień 2016, 23:51   

Problem polega na tym, że właśnie nic nie zmieniam, gram ciągiem na tych samych modach, ustawieniach etc. Przy nawet ciągłej grze, gdy nie wychodzę z programu problem się pojawia. Chyba, że ustawienia realizmu wpływają na to, ale nie zmieniam ich przed wczytaniem zapisanej gry. Nie wiem co to może być...

lober 

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 27 Sierpień 2016, 00:01   

nie wiem, może gra którą mam ma jakieś błędy sama w sobie, można gdzieś kupić sprawdzoną działającą wersję elektroniczną? szukałem w sklepach w polsce, ale tego tytułu już nie ma, ten komputer z resztą nie ma czytnika płyt, więc musiałem tworzyć obraz płyty i tu może jest problem..

melis 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Dariusz
Ulubiona Gra: Panzer General I, Panzer Corps, SH3

#5  Wysłany: 27 Sierpień 2016, 07:01   

W modzie HardcodeFixes zawarty jest HsieOptionsSelector. Uruchomiłeś go? Chodzi o to, czy uruchamiasz nadpisane przez mod exe, czy standardowe. Ewentualnie wywal wszystkie mody i, wtedy spróbuj. Jakiej wersji spolszczenia używasz? Pamiętaj, że kolejność modów, jest dość ważna.
Ostatnio zmieniony przez melis 27 Sierpień 2016, 07:37, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#6  Wysłany: 27 Sierpień 2016, 10:22   

lober napisał/a:
Problem polega na tym, że właśnie nic nie zmieniam, gram ciągiem na tych samych modach, ustawieniach etc. Przy nawet ciągłej grze, gdy nie wychodzę z programu problem się pojawia. Chyba, że ustawienia realizmu wpływają na to, ale nie zmieniam ich przed wczytaniem zapisanej gry. Nie wiem co to może być...

Gra jest dostępna na Steamie. Prawdopodobnie na gog.com też będzie.
ściana i tak zawsze swoje wie"

lober 

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 27 Sierpień 2016, 16:39   

melis napisał/a:
W modzie HardcodeFixes zawarty jest HsieOptionsSelector. Uruchomiłeś go? Chodzi o to, czy uruchamiasz nadpisane przez mod exe, czy standardowe. Ewentualnie wywal wszystkie mody i, wtedy spróbuj. Jakiej wersji spolszczenia używasz? Pamiętaj, że kolejność modów, jest dość ważna.

Nie, nie uruchamiałem go. Odpalałem mody przez ten program, w którym jest spis modów. Rozumiem, że gdzieś tworzy się plik po aktywowaniu hardcorefixes, ktory trzeba uruchomić, ale należy go używać zamiast sh3.exe zeby wejść do gry czy po prostu odpalic przed grą? Jest jakis spis, z zawartą kolejnością aktywacji modów? Głównie uzywam tych wspierających poprawe widoku uszkodzeń, spolszczenie, realistyczne detektory, poprawa widoku zniszczeń, łodzie ratunkowe i szczątki, znaczniki na mapie, rozdzielczość panoramiczna itp.

melis 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 27 Sierpień 2016, 17:19   

lober napisał/a:
Rozumiem, że gdzieś tworzy się plik po aktywowaniu hardcorefixes, ktory trzeba uruchomić, ale należy go używać zamiast sh3.exe
HsieOptionsSelector pojawia się w głównym folderze z grą, gdy mod hardcodefixes zostanie aktywowany. Uruchamiasz Hsie i zapisujesz wybrane ustawienia. Plik sh3.exe zostanie nadpisany i, wtedy normalnie uruchamiasz właśnie z sh3.exe. PL_kanaron podawał mi kiedyś swoją kolejność modów. Z moda na rozdzielczość zrezygnuj chwilowo. Mod na znaczniki na mapie jest jak wiesz - nie zalecany - jest o tym info w JSGME. Chociaż nie on raczej, powoduje takie kwiatki u Ciebie. Wpierw uruchom grę z exe, nadpisanego przez hsie. Możliwe, że to było kłopotem, gdyż starsze exe, nie wykorzystywało wszystkich opcji HardcodeFixes i gra się sypała.

lober 

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 27 Sierpień 2016, 18:43   

Dziękuję za odpowiedź, przetestuję jak będę miał chwilę. Najwyżej kupie na steamie grę i to może rozwiąże problem, teraz dorwałem jakiegoś kradzieja żeby sprawdzić, czy to z moją wersją był problem. Jeżeli okaże się że chodzi poprawnie kupię wersję elektroniczta na steamie, 5 euro to żaden pieniądz za taką fajną gierkę ;)

melis 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 27 Sierpień 2016, 20:19   

Osobiście uważam, że ten tytuł jest godny kupienia i, polecam Ci jak najbardziej. Z tym, że problemem może tu, być windows 10 sam w sobie. Na 8.1 wiem, że działa wszystko ok bo sprawdzałem, ale do 10tki nie mam pewności.

lober 

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 28 Sierpień 2016, 01:11   

Oryginalną płytkę z grą posiadam, robilem z niej obraz żeby moc zagrac na tym netbooku. Niestety plyta swoje już przeżyła swojego czasu była pożyczena i myślę że odczyt jej nie jest w 100% kompletny. Dlatego planuję zakup wersji elektronicznej.

Odpowiedz do tematu