Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Nareszcie udało się rozegrać scenariusz Falklandy w pełnej ilości graczy.
W zatoce Choiseul Sound nasza flota wykonywała desant. Niestety z południa płynął krążownik ARA General Belgrano (w tej roli) DeRuyter.
Płynąłem w zespole 2 FFG OH Perry oraz niszczyciel Type 42. Dodatkowo osłonę zapewniał Sturgeon Long. Przeciwko nam krążownik i jego eskorta: niszczyciel i 2 okręty Kilo Improved.
Poszedłem na południe i zacząłem zbierać dane o przeciwniku.
Jak widać wrogi zespół był widoczny z daleka. Rozpoczęliśmy z FPSChazly przygotowania do ataku. Niewiadomym jednak były jednak pozycje wrogich OP. Poszukawania nie były skuteczne. Dodatkowo informacje z linków zaczeły się mieszać i straciłem kontakt (na mapie) z Belgrano. Mimo tego że na sonarze (narrowband) cały czas był widoczny . Wreszcie w powietrze wzbił się mój śmigłowiec. Wysłałem go na południe by dokładnie określił radarem pozycje krążownika.
Poszedł atak najpierw 4 rakiety FPSchazliego, a następnie moje.
Wydaje się że tylko 1 Harpoon dotarł do krążownika i go uszkodził. Moje rakiety niestety zalokowały się na eskortowcu o krążownik popłynął dalej. Dodatkowo pojawiło się wrogie lotnictwo i zaatakowało naszą flotę.
Przyspieszyłem maksymalnie by zbliżyć się i zaatakować rakietami SM-1. Zaś śmigłowiec wysłałem na polowanie. Tym razem skutecznie. 2 sonoboye i udało się odnaleść Kilo. Puściłem pełną salwę 3 torped
i Kilo Improved został zniszczone.
Pozostało nam dorwać krążownik, uważając na czającego się Tamburello. Tym razem pomocny okazał się jednak nasz niszczyciel rakietowy. W sumie wysłał z 12 rakiet i Belgrano poszedł na dno.
Misja została zakończona. Patrząc z perspektywy. Myślę, że jeżeli w tym scenariuszu są 2 obsadzone Perry, to powinienem usunąć niszczyciel 42. Wtedy doszłoby do ciekawej bitwy. Ale to może kiedyś w przyszłości.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 13 Listopad 2016, 12:27, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum