Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 22 Kwiecień 2018, 18:36
Jakoś nie bardzo mi pasuje ten regulamin. Bo niby co ma REGULOWAĆ. Koledzy ze wschodu zachowują się różnie. To raczej powinny być zasady regulujące grę między nami a nimi.
U nas ? Tutaj ? Raczej to nie jest potrzebne. Regulamin gier rankingowych był po to by określić kiedy gra ma być w ten sposób traktowana. Dla mnie ważniejsze są reguły opisane tutaj:
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 23 Kwiecień 2018, 07:32
OK - to rozumiem teraz.
Parę uwag:
Cytat:
1) zasady wyboru scenariusza i strony
- Teamy wybierają scenariusz co tydzień naprzemiennie.
- Team który zaproponował scenariusz nie ma prawa wybierać strony.
Myślę, że bez "co tydzień", bo nie zawsze będziemy pewnie grali z taką częstotliwością. Drugi punkt wg mnie ma rację bytu, gdy scenariusz jest grany po raz pierwszy.
Cytat:
2) kworum - czyli minimalna liczba graczy, żeby bitwa mogła się odbyć
Autor scenariusza powinien podać minimalną ilość graczy do gry. Jeśli jest mniej to nie ma co takiej gry zaczynać.
Ale można zaproponować inne rozwiązanie. W rankingu SH3 mieliśmy dobrą praktykę posiadania mapy alternatywnej. Po losowaniu, gdy okazało się że jest nas za mało/za dużo, braliśmy inną mapę dopasowaną do ilości graczy. Może więc powinny być podane w scenariusze - główny i alternatywny w przypadku małej ilości graczy.
Cytat:
3) terminy
powinny być zapisy:
- że gracz pojawia się co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem. Lub w inny sposób potwierdza swoją obecność, że będzie.
- maksymalnie czekamy 15 minut
Cytat:
dodatkowe reguły
- zasady restartu: maksymalnie do 30 minut od rozpoczęcia gry, jeżeli wszyscy gracze się zgodzą.
#5 Wysłany: 24 Kwiecień 2018, 21:03
Nie jestem native speakerem ale tak bym to wiedział:
1. A first team selects a SCENARIO and an opposite team picks a SIDE (minimum 3 days before the battle)
2. In a next battle, TEAMs' "selecting roles" are switched.
3. A monthly battle schedule is set for all Saturdays upfront. (minimum 3 days before a first battle)
4. A scenario can be changed if both Teams agree (minimum 3 days before the battle)
5. If any of a side has not enough players, a scenario will be changed to a reserve one.
6. The reserve scenario (in case of a small number of players) is set for entire month.
7. In a next month, a reserve scenario is picked by an opposite team
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum