Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mam pytania
- co zmieni się jak zostawi sobie Pomoc oficera uzbrojenia
Jestem w trakcie patrolu zatopiłem 2 Frachtowce C2 w ciężkich warunkach (sztorm) , uzupełniłem paliwo i torpedy na Las Palmas i zmieniłem w REALIZMIE ustawiając pomoc oficera uzbrojenia , nie widzę różnicy jeszcze.
- w kalkulatorze torpedowym jest ustawienie KĄT KURSOWY czy to się ręcznie zmienia , czy wystarczy namiar i prędkość , pisze tu o ustawieniach ręcznych bo z notatnika ma mniejsza skuteczność.
- co z bandera państwa , jak ma już rozpoznana jednostkę np. FRACHTOWIEC C2 , w peryskopie widzę że to Francuski czy gdzieś się to zaznacza czy jet to nie ważne ?
Jak by ktoś miał wolny czas pogadankę to moje GG6423739
Pewnie bym jeszcze coś wymyślił
1. Pomoc oficera
Dobrze, że zostawiłeś. To dobre dla nauki. Otóż klikając na oficera uzbrojenia, możesz kazać mu policzyć namiar, kąt i odległość. Dobrą metodą nauki jest liczyć ręcznie, a potem kazać oficerowi "sprawdzić"... Jak się zgadza (czytaj: podobnie) to strzelasz, jak nie to albo strzelasz, albo liczysz jeszcze raz, jeżeli chcesz to zrobić samemu (oczywiście sprawdzając, gdzie masz błąd. Bo może np. pomyliłeś burtę w AoB, czy coś)
2. Zmienia się ręcznie kat. Z notatnika najłatwiej. Bo aby strzał się udał KT musi znać:
a) namiar (pobiera się automatycznie, zresztą widzisz obracając peryskop, że cyferki się zmieniają)
b) odległość
c) kąt pod jakim względem ciebie płynie (podawany przez kąt, pod jakim cel by cię widział, czyli AoB). Ty tak podajesz, ale KT to przelicza (biorąc pod uwagę namiar) na kurs celu względem ciebie
d) prędkość
Zwróć uwagę, że to dane potrzebne do rozwiązania prostego problemu matematycznego. Czyli, gdzie za x sekund (gdzie x to czas, który potrzebuje torpeda na trafienie) będzie cel. Tak, wiadomo, że X zależy od wcześniejszych danych, ale KT właśnie od tego jest.
3. Bandera jest ważna tylko dla "neutralności", czyli określania, czy cel jest wrogi. BTW. Który masz rok? Bo jak to po kapitulacji Francji, to atakujesz neutrala
Dokładnie... Gdyby oficer się mylił i zajmowało mu to np. 30 sekund, to by był realistyczny. A jak w 1s przelicza wszystko bez błędów, to cóż.. To tylko gra...
BTW. Co do daty... W tym czasie Francja była neutralna... Chyba, ze to wolni Francuzi... (ciut inna flaga)... Więc uważaj, czy neutralnego sąsiada, którego wujek H. chciałby przeciągnąć na swoją stronę, nie atakujesz
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#26 Wysłany: 18 Grudzień 2008, 17:01
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Dokładnie... Gdyby oficer się mylił i zajmowało mu to np. 30 sekund, to by był realistyczny.
Hmm, skoro da się to zrobić dla pomiaru prędkości (pomiar zegarkiem - im dłużej tym dokładniej), to dla pomiaru pozycji/kursu też się da...
Ale to tylko jest w stanie zmienić jakiś guru.
Z drugiej strony oficerowie są trenowani w tym kierunku - nie wiem czy to źródło jest miarodajne, ale np. odległość zostaje w filmie "Das Boot" podana w ciągu 5 sekund od czasu realnego pomiaru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum