POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Instalacja modów do grania rankingowego - uwagi
Autor Wiadomość
pepe
[Usunięty]
Kommodore

#21  Wysłany: 27 Grudzień 2015, 14:04   

PL_kanaron napisał/a:
Ehh, zaraz zobaczę czy to takie trudne. Jestem po formacie, KOTy nie mam, jak wiecie sklerozę mam i zupełnie nie pamiętam kiedy i jak to instalowałem.

Panowie niepotrzebnie taką retoryką robicie z tego niewiadomo jaki problem. Nigdzie nie napisałem, że instalacja KOTA była dla mnie trudna. Opisałem jednak moje zastrzeżenia co do procesu instalacji a niektórzy z Was oburzają się jakbym podniósł rękę na jakąś relikwię :)
Napisałem przy tym co wg mnie powinno zostać zmienione. Kanaron, Ty też sugerujesz swoim wpisem, że jest trudne a ja napisałem, że "niepotrzebnie zagmatwane"

Cytat:
"Gdy wszystko inne zawodzi- sięgnij po instrukcję". I ja tak robię

Tu się różnimy bo ja sięgam po nią przed podjęciem instalacji - to jest lepszy nawyk

Cytat:
Jednak mam kilka zastrzeżeń:
-Naprawdę ładnie wygląda ikonka KOTA ale żeby instalator umieszczał skrót na pulpicie do samej ikonki? [...]
-Instalator paczki misji. Jeden mało istotny błąd, ale jednak jest: wyłączenie muzyki w launcherze nie powoduje wyłączenia muzyki przy instalacji.
-konieczność wskazania folderu data. No przyznaję, że gdybym nie spojrzał na domyślną ścieżkę tobym to zainstalował do folderu głównego (tak jak w przypadku dosłownie każdej paczki modów jaką instalowałem kiedykolwiek, a do WoT'a instalowałem tego sporo). Ale mam taki nawyk, że czasem patrzę na ścieżkę.

Heh ja już takie drobne błędy nie mające wpływu na grę pominąłem. Co do nawyku patrzenia na ścieżkę to też taki mam - dlatego zwróciłem uwagę, że jest nieprawidłowa. ,<wymoderowano>

A teraz pewna istotna sprawa: całą dyskusję tutaj postrzegam jako niepotrzebne bicie piany. Dla mnie idiotyczne jest pisanie:
- błędy są nieistotne
- można bez problemu zainstalować jak się już kiedyś modowało SH III
- sugerowanie mojej indolencji
- proponowanie kopiowania swojego folderu z modem i wrzucanie go na forum

Temat założyłem z uwagi na problemy jakie miała jedna osoba ze "starej gwardii PS" a nie dlatego, że nie potrafiłem tego wszystkiego zainstalować. Ponieważ zaczęło się na SB a tam jak wiadomo wszystko po czasie znika postanowiłem założyć odrębny wątek. To tak jak tester oprogramowania punktuje uwagi by zmienić coś na lepsze bo aktualne słabo działa. Osoby, które tego nie rozumieją i mnie atakują powinny w tym temacie zaprzestać komentowania. Ja naprawdę się nie czepiam a tylko podobnie jak dzisiaj Kanaron opisuję zastrzeżenia. I co, teraz sonar zacznie ubliżać Kanaronowi? - nie zacznie bo uważa kolegę za "starą gwardię" I właśnie to jest niezbity dowód na pieniactwo sonara. Przemyślcie to sobie co poniektórzy.

Co do instalacji modów do gier to czasem procedura jest łatwa a czasem bardziej skomplikowana (np: wymagająca dodatkowych programów). Ja naprawdę coś na ten temat wiem. Nie ograniczam się do JSGME ani zwykłego nadpisywania plików lub wrzucania ich do prededykowanych folderów (jak w WoT). Często nawet kolejność ma kolosalne znaczenie i ustawia sie ją (poza ręczną) poprzez dodatkową kompilację zewnętrznym programem. Tylko, że akurat SH III tego wszystkiego nie wymaga. Dlatego zaproponowałem uproszczenie procedury i wyeliminowanie ryzykownych kroków. Niepotrzebny jest instalator tylko po to by zobaczyć "demo" sonara, bo i tak trzeba tam ręcznie wybrać ścieżki. Więc po co robic to przez instalator (zostawiający wpis w rejestrze) skoro można zwyczajnie przekopiować wszystko w JEDNO miejsce. Demo można dodać tam bez instalatora jako zwykły exec i będzie po sprawie.
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 27 Grudzień 2015, 16:36, w całości zmieniany 2 razy  

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#22  Wysłany: 27 Grudzień 2015, 14:26   

Hehe, czy mnie do Starej Gwardii zalicza to nie wiem, skoro Olka osobno wymienił to jego nie zalicza, a ja jestem tylko o parę (chyba 3) sezony starszy :D

Instalacja też dla mnie nie jest trudna, ale o ile dobrze pamiętam (a znacie moją pamięć) to ten nowy instalator jest taki sam jak poprzedni. Też chyba trzeba było podać ścieżkę do folderu Data. Coś mi się kojarzy, że gdy pierwszy raz to instalowałem kilka lat temu to musiałem wszystko kilka razy robić od nowa dopóki ktoś (chyba Finek) mi nie poradził abym sobie stworzył osobny folder, tam zainstalował i przekopiował. No ale to było dawno temu i w końcu sobie poradziłem.

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#23  Wysłany: 27 Grudzień 2015, 16:34   

Panowie, proszę o merytoryczną dystkusję.

Punkt naszego regulaminu, na który się zgadzaliście rejestrując się tutaj mówi jasno

4. Zawsze staraj się utrzymywać kulturę osobistą swych wypowiedzi, szanuj poglądy i przekonania innych, nie każdy musi się z Tobą zgadzać. Przestrzegaj też ogólnie przyjętych zasad współżycia społecznego. Pamiętaj tak jak piszesz, tak
widzą Cię inni, więc dołóż wszelkich starań aby nie poczuli się dotknięci Twoją wypowiedzią. Atmosferę panującą na forum tworzymy wszyscy.

sNr dostałeś ostrzeżenie - nie toleruję obrażania innych

Pepe - rozumiem Twoje wzburzenie, ale kontroluj się.

Macie coś do siebie, załatwcie sobie to prywatnie, a nie na forum.

Poprzednie posty edytowałem.
ściana i tak zawsze swoje wie"

PL_olek0849 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3

#24  Wysłany: 27 Grudzień 2015, 16:37   

<wymoderowano>

Olek, masz jakiś problem z użytkownikiem, to jest od tego miejsce:

Skargi i zażalenia

http://forum.polishseamen.pl/viewforum.php?f=14

Proszę o merytorykę, a nie o wycieczki personalne :czytaj

Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 27 Grudzień 2015, 16:41, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu