Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Maciej
#3 Wysłany: 21 Czerwiec 2005, 17:51
No Panowie, mysle ze o tej pozycji wspominac nie trzeba, bo chyba kazdy ja czytal, a niektorzy wiecej niz raz. Ja jestem w grupie szczesliwcow, ktorzy przeczytali ja w oryginale i musze przyznac, ze polskie tlumaczenie jest calkiem dobre.
Co do "Okretu II", tytul przetlumaczony zle, tytul oryginalu to "Der Abschied", czyli "Pozegnanie" i uwazam ze jest bez porownania gorszy.
Inne pozycje tego autora to:
- "Die Festung" - powiesc, skoro wspominacie o stronach, ta pozycja ma ich 1500.
- "Jäger im Weltmeer" - cos w rodzaju pamietnika wraz ze zdjeciami.
- "Zu Tode gesiegt" - fotoreportaz, wydanie albumowe.
_________________ Kapitänleutnant Hartmann
Kommandant von U-56
V - U-Boot Flotilla "Emsmann"
Ta druga książka ma tytuł:
Okręt II: Pożegnanie (choć to właśnie Pożegnanie jest poprawnym tytułem)
Przeczytałem na razie tylko Okręt. Właściwie jak patrzę, to obejrzenie keranizacji powinno wyglądać następująco:
Film (pozanjeszcz fabułę) - Książka (czytasz mnóstwo detali, budujących klimat) - Film (zauważamy te detale).
Sam Okręt ma znakomity klimat. Zwłaszcza rozdziały zatytułowane "Włóczęga". Autor dosłownie nam przekłada tą atmosferę, jaka panuje wtedy na okręcie. Co prawda ksiażka nie jest zbyt przystępna (moim zdaniem), ale przy drobnym samozaparciu przeczyta sie ją całą i nie będzie się tego żałować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum